02 / 05 / 2024

Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da işgal ve baskınlarla yeni yerleşim alanları oluşturuyor!

Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da işgal ve baskınlarla yeni yerleşim alanları oluşturuyor!

Yahudi yerleşimcilerin, işgal altında olan Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde önce çadır, karavan ve prefabrik evlerle kendilerine bir tür yaşam alanları oluşturduğu belirtildi.



Yahudi yerleşimcilerin, işgal altında olan Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde önce çadır, karavan ve prefabrik evlerle kendilerine bir tür yaşam alanları oluşturduğu ve daha sonra bu alanların  İsrail yönetiminin sağladığı destekle genişletilerek yasa dışı yerleşim birimlerine dönüştürüldüğü bildiriliyor.

Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Velid Assaf, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, son üç ay içinde Batı Şeria'da bu şekilde 15 yerleşim alanı oluşturulması girişimi yaşandığını ve  bunların bir kısmının Filistinlilerin direnişiyle engellendiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Assaf, Yahudi yerleşimcilerin, İsrail'in "devlet arazisi" olarak kabul ettiği işgal bölgelerine herhangi bir itiraz gelmemesi için küçük yerleşim alanları oluşturma eğiliminde olduğunu belirtti.

- Yahudi yerleşimcilerden yeni yerleşim alanları oluşturma girişimi

Yahudi yerleşimciler, salı günü Cenin'in güneyindeki Sanur köyünde eskiden ordu kampı olarak kullanılan "Tersele" isimli yer ile Beytüllahim yakınlarındaki Bettir beldesine baskınlar gerçekleştirdi.

Assaf, Tersele'nin 2005 yılında çekilene kadar İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimciler tarafından kullanıldığını fakat söz konusu çekilmenin ardından Yahudi yerleşimcilerin buraya yeniden dönerek yerleşim alanı oluşturmak istediğini belirtti.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi de aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud partisinden bir Knesset üyesinin de bulunduğu onlarca Yahudi yerleşimcinin tahliye edilen Sanur yerleşim yerine geldiğini ve burada yeniden yerleşim alanı oluşturulmasının hedeflendiğini yazmıştı.

Assaf, Yahudi yerleşimcilerin Beytüllahim'in Bettir beldesine de baskın düzenleyerek çadırlar kurduğunu belirtti.

- Bu alanların zamanla yerleşim birimlerine dönüştürülmesinden endişe ediliyor

Assaf, bu iki bölgenin de diğerleri gibi önce yerleşim alanı haline getirilip daha sonra yerleşim birimlerine dönüştürülmesinden endişe ettiklerini belirtti.

Şimdilik yerleşim alanlarının oluşturulmasını durduran en etkili faktörün halk hareketleri olduğunu dile getiren Assaf, söz konusu alanların bir çoğunu halkın ortadan kaldırdığını belirtti. Assaf, "Bu alanların kaldırılması için İsrail yargısına gitmenin genelde bir anlamı olmuyor." diye konuştu.

- Trump döneminde yerleşim alanı yayılmacılığı 2 katına çıktı 

Yerleşim alanı projelerinin, 2017 yılında Donald Trump'ın ABD Başkanı olması ve İsrail'in Batı Şeria'nın yaklaşık üçte birini ilhak etme planını açıklamasıyla artışa geçtiğine değinen Assaf, "Yahudi yerleşimciler, Trump'ın görev süresi dolmadan önce, ellerinden geldiğince çok sayıda yerleşim alanı kurmak için zamanla yarışıyor." dedi.

İsrailli insan hakları örgütü "Peace Now", 9 Kasım'da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın görevde olduğu 4 yıl içerisinde yerleşim alanı yayılmacılığının 2 katına çıktığını belirtmişti.

- Çadırla başlayan yerleşim, genişleyerek yerleşim birimlerine dönüşüyor

Assaf, ayrıca Filistin devletine ait topraklarda inşa edilen Homeş yerleşim alanının, İsrail Yüksek Mahkemesinin verdiği "tahliye" kararına rağmen boşaltılmadığını anımsattı.

"Buralarda yerleşim genellikle çadır ya da prefabrik ev şeklinde başlıyor. Sonrasında ise yerleşim bölgesi olana kadar genişliyor." diye konuşan Assaf, yerleşim alanlarının bir kısmının Filistinlilerin engel olmaması için İsrail ordu kamplarına yakın yerlere yapıldığına değindi.

İsrail hükümetinin bu konuda yerleşimcilere yardım ettiğine değinen Assaf, Yerleşim Yerleri Konseyinin buralara güvenlik, su, elektrik ve diğer altyapı imkanlarını sunduğunu ve İsrail Tarım Bakanlığının da bu yerleşim alanlarına çadır ile prefabrik evler sağladığını söyledi.

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem'e göre, 2017 yılı sonu itibarıyla, İsrail hükümeti tarafından tanınan 131 yerleşim yeri kuruldu. Yaklaşık olarak 110 yerleşim alanı ise hükümet yetkililerinin yardımıyla kurulmuş olmalarına rağmen resmi olarak tanınmıyor. Aynı örgütün aktardığı bilgilere göre, 2017 yılı sonu itibarıyla işgal altındaki Batı Şeria'da 622 bin 670 Yahudi yerleşimci bulunuyor.


Geri Dön