05 / 05 / 2024

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'da Filistinlilerin arazisine el koydu!

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'da Filistinlilerin arazisine el koydu!

İsrail askerleri korumasıyla yasa dışı konut inşa edip işgal altında yer alan Batı Şeria'da Filistinlilere ait bir araziye el koyup, kazı çalışmaları başladı.



Yahudi yerleşimcilerden meydana gelen bir grup, İsrail askerleri korumasıyla yasa dışı konut inşa ederek işgal altında bulunan Batı Şeria'da Filistinlilere ait bir araziye el koyup, kazı çalışmalarına başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarıyla Mücadele Heyeti Beytüllahim Temsilcisi Hasan Bureyce, bir grup Yahudi yerleşimcinin Beytüllahim’in Beyt Cala beldesinde Filistinlilere ait tarım arazisinin etrafında yer aldığı ve kazı çalışmalarına başladığı kaydedildi.

Bureyce, Yahudi yerleşimcilerin söz konusu arazi üzerinde konut inşa edeceklerini belirterek, araziye yol, elektrik ve su hatları çekmeye başladıklarını kaydetti.

Arazinin Filistinli ailelere ait olduğunun altını çizen Bureyce, İsrail’in, söz konusu alanı Oslo Anlaşması'na göre "C bölgesi" içinde kaldığını gerekçe gösterip Yahudi yerleşimcilerin istilasına açtıklarını ifade etti.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılında imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrıldı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olması nedeniyle çoğunlukla "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışma yapılması engelleniyor.


Geri Dön