18 / 11 / 2024

Yahya Arıkan: Selden zarar gören şirketler dava açmalı

Yahya Arıkan: Selden zarar gören şirketler dava açmalı

Yahya Arıkan, selden zarar gören ticari işletmelerin 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerektiğini söyledi




İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, selden zarar gören ticari işletmelerin ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerektiğini söyledi. Arıkan, "Aksi taktirde ileride yüklü vergi cezaları ile karşılaşılabilir" uyarısında bulundu.

İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, selden zarar gören ticari işletmelerin "ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak" için 15 gün içerisinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerektiğini bildirdi.

Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul ve çevresindeki sel felaketinde mal kaybına uğrayan vergi mükelleflerinin, bir dizi yasal işlemi yapmak durumunda olduklarını belirtti.

Selden mağdur olan mükelleflerin vergi idaresine ve ticaret mahkemesine zamanında başvuru yapmasının önemine değinen Arıkan, şunları kaydetti:

Yüklü bir ceza gelebilir

"Takdir komisyonu, selde kaybedilen malların ve diğer varlıkların bedelini tespit eder. Ancak selzede mükelleflerin sadece bu bedeli tespit ettirmesiyle olay bitmiyor. Mükellefler ayrıca dilekçeyle vergi dairesine başvurmalı. Selden zarar gören ticari işletmelerin, ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için 15 gün içerisinde yetkili ticaret mahkemesine dava açması gerekiyor. Aksi takdirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karşılaşmaları olası. Mağdur mükellefler bu sürede dava açmadığı takdirde defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır."

KDV ilave edilmeyecek

Vergi mükelleflerinin, iş yeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine yine dilekçe ile dava açarak zayi olan ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgeyi de alması gerektiğini vurgulayan Arıkan, yitirilen malların KDV açısından durumuna da değinerek, selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen KDV'nin daha sonra ilave edilmesinin gerekmediğini bildirdi.

Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükelleflerinin, ilgili sigorta şirketine müracaat ederek ekspertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırmasının zorunluluğuna da işaret eden Arıkan, sigorta şirketinden alınacak tazminatın, muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirileceğini kaydetti.

Türk-İş sendikalara yardım çağrısında bulundu

Türk-İŞ, sel felaketzedelerine yardım için sendikalarına çağrıda bulunarak, sendikalarından olayların yaşandığı bölgede gelişmeleri dikkatle izlemesini istedi. Türk-İş'ten yapılan açıklamada, son günlerde ortalamaların üzerinde yağış alan Trakya ve İstanbul bölgelerinde yaşanan sel felaketinin ölümlere de yol açmasının Türkiye'de olduğu gibi Türk-İş'te de büyük acılara yol açtığı belirtilerek, "Benzeri acıların yaşanmaması için tabiat kurallarını görmezden gelen veya ciddiye almayan bilim dışı davranışlardan kaçınılması, yerleşime açılan bölgelerin kusursuz planlanması ve kontrolünün yapılması gereği bir kere daha görülmüştür. Olayların yaşandığı bölgelerdeki sendikalarımızı ve şube sendikalarımızı gelişmeleri dikkatle izlemeye, işyerleri sorunlarının çözümlerine yardımcı olmaya, üyelerine ve tüm yurttaşlara ellerinden gelen yardımı yapmaya çağırıyoruz" denildi.

Vergi dairesine dilekçe ve zayi mal listesi verin

Yahya Arıkan, ilerde herhangi bir cezayla karşılaşmamak için mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini bir dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemeleri gerektiğini belirterek, dilekçeye; zayi olan malların listesinin, itfaiyeden ve Belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağının ve selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ile belgelerin de eklenmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.

TÜİK yeni yoksulluk parametresi açıklayacak

Gelir seviyesine göre açlık ve yoksulluk sınırlarını belirleyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl sonuna kadar "göreli yoksulluk" verilerini de açıklayacak. TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde bu yıl "gelir ve yaşam koşulları" araştırması yürüttüklerini belirterek, 2008 yılına ilişkin verilerin önümüzdeki aylarda açıklanacağını söyledi. Toprak, "Göreli yoksullukla 'toplumun geneline göre insanların durumu nedir' bunu ölçeceğiz" diye konuştu.

"Gelir ve Yaşam Koşulları" araştırmasıyla "göreli yoksulluğun" yanı sıra gelir ve yaşam koşullarına ilişkin akla gelen tüm sorulara yanıt vermeye çalıştıklarını anlatan Toprak, kapsama ilişkin şu bilgileri verdi: "Araştırmayla 'gelir ve yaşam koşulları' deyince zihninizde ne uyandırıyorsa hepsini ölçüyoruz. Oturulan konutun özelliklerinden, sosyal ilişki ağından, o ağdan memnuniyetten tutun da gelir miktarının hane ihtiyaçlarını karşılama durumuna, bunun ne şekilde sağlandığından bir ailenin koşullarını belirleyen bütün parametrelerin hepsinin derlendiği bir araştırma. Yıllık olarak yayımlanacak." Toprak, araştırmanın 20-25 bin kişi üzerinde yürütüldüğünü bildirdi.
Vatan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Hemen dava açın

İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, selzede işletmelerin, ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için 15 gün içinde ticaret mahkemesinde dava açması gerektiğini açıkladı

Ekonomiye maliyeti milyonlarca doları bulması beklenen, İstanbul ve çevresindeki sel felaketinde mal kaybına uğrayan vergi mükellefleri, ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için bir dizi yasal işlem yapmak durumunda.
İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, selden zarar gören ticari işletmelerin “ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak” için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerektiğini bildirdi. Arıkan şunları kaydetti:
“Takdir komisyonu, selde kaybedilen malların ve diğer varlıkların bedelini tespit eder. Ancak, selzede mükelleflerin sadece bu bedeli tespit ettirmesiyle olay bitmiyor.
Mükellefler ayrıca, dilekçeyle vergi dairesine başvurmalı. Selden zarar gören ticari işletmelerin, ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesine dava açması gerekiyor. Aksi takdirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karşılaşmaları olası. Mağdur mükellefler bu sürede dava açmadığı takdirde defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır.”
Arıkan, yitirilen malların KDV açısından durumuna da değinerek, selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen KDV'nin daha sonra ilave edilmesinin gerekmediğini bildirdi.

Vergi dairesine başvuru
İSMMMO'nun açıklamasına göre selzedeler aşağıdaki başvuruları yapmalı:
- Mükellefler, bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçeyle müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemeli. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenmeli: 
- Zayi olan malların (ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamül madde vb.), demirbaşlar, araçlar, tesis ve makineler... gibi) listesi,
- İtfaiyeden, belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı,
- Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler (kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar).

Mahkemeye gidilmeli
- Vergi mükelleflerinin, işyeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine yine dilekçeyle dava açarak zayi olan ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgeyi alması gerekiyor.
- Ticari işletmeler, 15 gün içinde bu davayı açmalı. Aksi takdirde karşılaşabileceği mali ve hukuki sorunlarda defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır. Sel felaketinin olduğu Çatalca, Silivri, İkitelli, Başakşehir ve civarı bölgeler Ticaret Mahkemesi olarak, Bakırköy Ticaret Mahkemeleri'nin yetki çevresine giriyor.
- Dava dilekçesine, itfaiyeden, belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı, selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler (kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar) eklenmeli.

Sigortaya müracaat
Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükelleflerinin, ilgili sigortaya müracaat ederek ekpertiz aracılığıyla değer tespiti yaptırması gerektiğini belirten İSMMO?Başkanı Yahya Arıkan, “Sigortadan alınacak tazminat muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilir” dedi.
Milliyet

Arıkan: Sel mağduru işletmelerin 15 günü var

İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, selden zarar gören ticari işletmelerin ‘ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak' için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerektiğini bildirdi.

Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul ve çevresindeki sel felaketinde mal kaybına uğrayan vergi mükelleflerinin, bir dizi yasal işlemi yapmak durumunda olduklarını belirtti. Selden mağdur olan mükelleflerin vergi idaresine ve ticaret mahkemesine zamanında başvuru yapmasının önemine değinen Arıkan, şunları kaydetti: “Takdir komisyonu, selde kaybedilen malların ve diğer varlıkların bedelini tespit eder. Ancak selzede mükelleflerin sadece bu bedeli tespit ettirmesiyle olay bitmiyor. Mükellefler ayrıca dilekçeyle vergi dairesine başvurmalı. Selden zarar gören ticari işletmelerin, ileride mali ve hukuki sorunlarla boğuşmamak için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesine dava açması gerekiyor. Aksi takdirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karşılaşmaları olası. Mağdur mükellefler bu sürede dava açmadığı takdirde defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır.”

Dilekçeyle başvurun
Yahya Arıkan, ilerde herhangi bir cezayla karşılaşmamak için mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçeyle müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemeleri gerektiğini belirterek, dilekçeye; zayi olan malların listesinin, itfaiyeden ve belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağının ve selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ile belgelerin de eklenmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.
Vergi mükelleflerinin, iş yeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine yine dilekçe ile dava açarak zayi olan ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgeyi de alması gerektiğini vurgulayan Arıkan, yitirilen malların KDV açısından durumuna da değinerek, selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen KDV'nin daha sonra ilave edilmesinin gerekmediğini bildirdi.
Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükelleflerinin, ilgili sigorta şirketine müracaat ederek ekspertiz aracılığıyla değer tespiti yaptırmasının zorunluluğuna da işaret eden İSMMMO Başkanı Arıkan, sigorta şirketinden alınacak tazminatın, muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirileceğini kaydetti.
Radikal

Taksitini bir ay geciktiren selzede hasarını alamaz
  
'Nasıl olsa, sigortam var' öder diyorsanız, öncelikle poliçenizi iyi okumanızda yarar var. Sigorta şirketleri, poliçedeki muafiyet oranını düştükten sonra hasarı ödüyor. Üstelik satın aldığınız sel ek teminatlı poliçenin peşinatının ve taksitlerinin zamanında yatırılması da hasarınızın karşılanması açısından hayati öneme sahip

Geçen haftadan beri İstanbul'u etkisi altına alan şiddetli yağışlar nedeniyle binlerce araç, işyeri ve konut sular altında kalırken, çöken yollarla birlikte toplam maddi zararın 500 milyon doları geçeceği tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık 200 milyon dolarlık kısmının sigorta şirketleri tarafından karşılanacağı, geri kalan 300 milyon dolarlık bölümünün ise kamunun cebinden çıkacağı tahmin ediliyor.
İstanbul'da yaşanan sel felaketi nedeniyle hasar tespitlerine ilişkin görüşlerini aldığımız sigorta sektörünün temsilcileri, halen sigortalı veya sigorta yaptırmayı düşünen bireyleri ve kurumları 'muafiyet' konusunda uyarıyor. Muafiyet hasar sonucunda sigortalının hasara katılım payını gösteriyor. Hasar tazminatı hesaplanırken, poliçede yazılı muafiyet oranına göre hesaplanan tutar sigorta şirketi tarafından ödenmiyor. Her poliçede muafiyet oranının belli olduğunu belirten yetkililer, 'Örneğin; yüzde 10'luk bir muafiyet varsa, siz uğradığınız zararın yüzde 10'luk bölümünü sigortadan tahsil edemiyorsunuz. Kendi cebinizden karşılıyorsunuz' diyor.
PRİMLERİ DÜZENLİ ÖDEYİN
Satın aldığınız poliçenin primlerinin düzenli yatırılması da özellikle hasara uğradığınızda zararınızın karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Sektör yetkililerine göre, Borçlar Kanunu kapsamında peşinatını yatırmayan veya taksitlerini gecikmeli ödeyenlere karşı sigorta şirketinin hasarı reddetme hakkı bulunuyor.

15 gün içinde kesin hasarlar belli olur

Ali Erlat (Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı): Sel felaketi nedeniyle zarar 200 milyon euronun üzerine çıkacak gibi. Yeni hasarlar geliyor. 15 gün içinde maddi zararların boyutu ve sigorta sektörüne maliyeti daha net olarak ortaya çıkacaktır. Bize ihbarlar geldikçe hasar ödemelerine başlıyoruz. Binlere insan bu olaydan etkilendi. Etkilenenlerin hepsi sigortalanabilir ürünlerdi ama maalesef büyük işyerlerinin dışında özellikle konutlarda sigortalanma oranı çok düşük. Ne yazık ki, yaşanan bu felaket de sigortanın önemini ortaya çıkardı.

Sel teminatı sadece 18 TL

 Sedat Atalay (Dubai Sigorta Grup Müdürü): Şirketimize bugüne kadar gelen ihbarlara göre, muafiyet sonrası tahmini hasar miktarı 400 bin TL civarında. Eğer poliçenizde sel teminatı varsa zararlarınızı karşılayabileceksiniz. Maalesef insanlar çok cüzi rakamlardan kaçınıp sigorta yaptırmıyor. Bir konutun yangın, deprem, sel, yer kayması gibi riskleri de içeren sigorta paketinin yıllık primi 150 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Eğer poliçenizde sel teminatı yoksa, ek teminat olarak almanın bedeli sadece 18 lira. Evler birinci kattan yukarıdaysa ikinci ve üçüncü katta sel su teminatına gerek yok. Giriş katı, tripleks ve iki katlı bodrum katlarını kullanıyorsanız, 'sel teminatı alın' diyoruz.

Sigortalılar muafiyet oranına dikkat etsin

Ahmet Yaşar (HDI Sigorta Koordinatörü):
Hem Trakya hem İkitelli en yüksek sigortalı oranının olduğu yerler. Tahminlerimiz 200 milyon euro civarında bir hasar söz konusu. Bine yakın aracın bu selden etkilendiğini düşünüyoruz. Bu sayı artabilir. Çünkü ilk iki gün ihbar beklenenin altındaydı. Bugün artışlar başladı. Denize giden arabalardan kurtarılamayan çok sayıda araç olduğunu düşünüyoruz. Şirket olarak bireysel ağırlıklı çalıştığımız için sigortalıların inisiyatifine bırakmadık. Çünkü bireyler primleri artacağı için sel teminatını almaktan kaçınıyor ama biz otomatik olarak veriyoruz. Ancak muafiyete dikkat etmeliler. Örneğin; araçta 20 bin liralık bir hasar meydana geldi. Yüzde 10'luk muafiyet varsa şirket 18 bin lirasını ödüyor. Ancak biz iyi niyet göstererek bu muafiyetleri düşmeyeceğiz. Merkezde 'Acil Hasar İhbar Hattı' oluşturduk. Kaskoda tutanak talep etmiyoruz. Sigortalının arayıp aracının nerede olduğunu söylemesi yeterli. Aracı alıp temizleyip müşterimize teslim ediyoruz.
Ayfer ARSLAN/Akşam


Geri Dön