29 / 04 / 2024

Yalçın Doğan: Tayyip Erdoğan Ecevit 'ten kopya çekmiş gibi!

Yalçın Doğan: Tayyip Erdoğan Ecevit 'ten kopya çekmiş gibi!

Yalçın Doğan: 17 Ocak 1994 tarihli Ecevit 'in belgesi “İstanbul Kanalı Önerisi ” başlığını taşıyor. İstanbul 'a kanal açmayı öngören proje, en çok Boğaz trafiğinin hafifletilmesi tezinden hareket ediyor...



ÖNÜMDE rahmetli Ecevit 'in daktilosundan çıkan orijinal belge duruyor. Aklımda ise, GAP Projesi.

17 Ocak 1994 tarihli Ecevit 'in belgesi “İstanbul Kanalı Önerisi ” başlığını taşıyor. İstanbul 'a kanal açmayı öngören proje, en çok Boğaz trafiğinin hafifletilmesi tezinden hareket ediyor. Kanalla birlikte, İstanbul 'un turistik değerinin artması, yeni yerleşim ve çekim merkezi olması, yeni serbest bölgeler kurulması üzerinde duruyor.

Öyle ki, sanki Recep Tayyip Erdoğan Ecevit 'ten kopya çekmiş gibi. İstanbul 'a Kanal projesini tanıtırken, vurguladığı noktalar birebir aynı.
İlginç olan, on yedi yıl önce Ecevit bu projeyi ortaya attığında, tek bir Allahın kulu çıkıp da, buna “çılgın proje ” demiyor. Hiç kimse, bu projeden dolayı Ecevit 'i göklere çıkarmıyor, hiç kimse davul çalmıyor, “en büyük sensin ” diye tempo tutmuyor.
şžimdi bakıyorum, Tayyip Erdoğan sanki aya insan indiriyor, Merih 'te hayat olduğunu kanıtlıyor. Oysa, Kanuni 'den beri var olan bir projeye el atıyor. Ama, öyle mi Ortalık yıkılıyor.

FAYDA/MALİYET
Ortaya çıkacak rantlar, kesilecek ormanlar, değişecek ekolojik denge, aynı parayla alternatif nelerin yapılacağı, İstanbul 'a yarar sağlayıp sağlamayacağı gibi teknik konular bir yana.
Temel soru şu: Kanal İstanbul, İstanbul ve Türkiye için gerçekten birinci önceliğe sahip bir proje mi Yoksa, AKP 'nin yeni seçim malzemesi mi
Her iktisatçı her proje için fayda/maliyet analizi yapar. Bu projenin fayda/maliyet analizi henüz yok. Ortaya atılan bir fikir var.
Onun için hemen üstüne atlayıp, “bizim iktidar çok büyük iktidar ” diye tempo tutmanın alemi yok.

32 MİLYAR DOLAR
Türkiye 'nin en büyük projesi GAP. Fırat ve Dicle üzerinde yedi tane baraj ve Harran 'ın sulanması.
GAP 'la birlikte yılda üç kez ürün alınacak, o ürün sadece Türkiye 'yi değil, bütün Orta Doğu 'yu besleyecek. 32 milyar dolarlık bir proje.
GAP otuz yılı aşkın süredir devam ediyor ve bugüne kadar 1.700 bin hektarın ancak 200 bin hektarı sulanabiliyor. Otuz yılda 200 bin hektar, barajlar ise, hala tamamlanacak.
Kaldı ki, GAP 'la birlikte 3 milyon 800 bin kişiye iş imkanı yaratılıyor. Yani, bugünkü işsiz sayısı çoktan sıfırlanıyor.
GAP gibi koca bir bölgenin hayatını değiştirecek ekonomik, aynı zamanda siyasi bir projenin otuz yılda bitmediğini görünce, Kanal İstanbul 'u üfleyerek yemek gerek.
Hürriyet/Yalçın Doğan


Geri Dön