30 / 04 / 2024

Yalıtım faturaları yüzde 50 düşürür!

Yalıtım faturaları yüzde 50 düşürür!

Kış aylarının yaklaşmasıyla vatandaşta doğalgaz ve elektrik faturası kabusu başladı. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, ısı yalıtımının faturaları yüzde 50 azaltacağını belirtti




Kış aylarının yaklaşmasıyla ısınma derdine düşen vatandaş elektrik ve doğalgaz faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Vatandaşlar, elektrik ve doğalgaz faturalarının ödenmesinin her geçen yıl zorlaştığını vurgularken, XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, faturaların düşürülmesi için binaların yalıtım sorununa dikkat çekti. Eruslu, Türkiye’de enerjinin yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını ve bu enerjinin yüzde 85’inin ısınma ve soğutma için harcandığını bildirdi. Kış soğukları başlamadan vatandaşların binalarının yalıtımlarını yaptırması gerektiğini belirten Eruslu, “Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Isınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. Dolayısıyla yalıtımsız binalar ceplerimizin düşmanı” dedi.

Türkiye’de 16 milyon binanın yalıtımsız olduğunu vurgulayan Eruslu, “Yılda 10 milyar dolar enerji harcaması yalnızca bu yalıtımsız binaların kullandığı fazla enerjiden kaynaklanıyor” bilgisini verdi.

Ülkemizde ısı yalıtımı bilinci oluşmadığı için yalıtım maliyetinin masraf olarak görüldüğünü belirten Eruslu “Isı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Isı yalıtımının binaların enerji verimliliğine katkısı, getireceği yararlar yeterince anlaşılamıyor” diye konuştu.


YALITIM İÇİN KREDİ VERİLSİN

Vatandaşlar ise yalıtım için paraya ihtiyaç olduğunu belirterek, devletin bu sorunu çözmek için harekete geçmesini ve kamu bankalarının yalıtım için uzun vadeli kredi vermesini istedi. Doğalgaz dağıtım ve satışının özelleştirildiğini, işi alan yandaş firmaların da hükümete güvenerek halka acımasız davrandığını kaydeden Ankaralı Hayati Koçak, “Eskiden yaz aylarında elimizde kalan para ile gaz alıp kışa hazırlık yapıyorduk. Dağıtım şirketi özelleşince yazın gaz satışını sınırladılar. Evlere yalıtım yaptırmamız için de paramız yetmiyor. Devlet kamu bankalarına talimat verirse bu iş çözülür. Ama bu hem hükümetin, hem de yandaş şirketin işine gelmiyor” ifadelerini kullandı.



Aydınlık


Geri Dön