29 / 04 / 2024

Yalıtım sektörü yüzde 5'lik büyüme sağladı

Yalıtım sektörü yüzde 5'lik büyüme sağladı

İnşaat sektörünün yaklaşık yüzde 19 küçüldüğü bir dönemde bile yalıtım sektörü yüzde 5'lik büyüme sağladı



Sektörün gördüğü ilgide bir arada hareket etmesi kadar, uzun süre ÎZODER'in başkanlığım yapan İzmir'in önde gelen işadamlarından Levent Ürkmez'in çabalan da büyük. Ürkmez sektör olarak asıl bilinçlenmenin artmasının üzerinde durduklarını belirterek, emeklerinin karşılığım almaya başladıklarım anlatıyor. Ürkmez'e göre, eskiden ev almak isteyenler sadece mutfağına, banyosuna bakarken artık yalınmı var mı sorusu ihmal edilmiyor.

"Yalıtım deyince akla sadece ısı geliyor, ses ve yangın yalınmı da var" diyen, Ürkmez öncelikle yalıtımın gerekliliğini şöyle anlatıyor: "Dünyaya salman karbondioksit her geçen gün artıyor ve doğa hızla kirleniyor. Oysa Türkiye enerji fakiri ve şu anda 50 milyar dolara yakın ithalat yapıyor. Bu rakamın yaklaşık üçte biri binaların yalıtımında harcamyor. Yani her yü 17 milyar dolarlık bir rakam ısıya gidiyor. Binalarda ısı yalıtımı yapıldığı takdirde yüzde 50'nin üzerinde tasarruf sağlanacak. Bu da her yü ortalama 7-8 milyar dolar civarında enerji tasarrufu demek. Maalesef bu parayı her yıl sokağa savuruyoruz."

Ülkeye kazancı büyük olur

Sektöre gereken önem verildiği takdirde söz konusu yalıtım malzemelerini üretmek için 50 fabrika, 150 bin civarında teknik istihdam gerekeceğini anlatan Ürkmez, "Aslında kaynak Türkiye'nin kendi içinde" diyerek, büyük resme işaret ediyor.

Ülkede toplam 18 milyon konut bulunduğunu anlatan Ürkmez'in verdiği bilgiler ilgi çekici. Bu binaların yüzde 92'sinde yalıtım olmadığına değinen Ürkmez, şu bilgüeri veriyor: "Avrupa'da kişi başına 1 metreküp ısı yalıüm malzemesi kullanılırken, Türkiye'de bu rakam 0.10 metreküp yani onda biri. Sonuçta ülkemizde yalıtım sektörü gençlik evrelerinde daha olgunluk evresi olacak. Ancak önü çok açık, istikbali parlak."

Şu anda Türkiye'de 20 firma ısı yalıtım malzemesi üretimi yaparken, yıllık 7 müyon metreküp yalıtım malzemesi tüketiliyor.

Isı yalıtımı yaptırmak için birkaç neden...

9 Aralık 2009'da yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nden sonra tüm yeni y
apılan ve içinde yaşanılan binalarda enerji verimliliği denetimleri gerçekleşecek. Buna göre, Asının enerji tüketen binalarda yaşayan sakinler, daha az doğalgaz parası ödeyecek.

Binanın enerji maliyetleri (kışın ısınma,  yazın soğuma için harcanan para) yalıtımla yüzde 50 düşüyor.

Dış cephe ısı yalıtım uygulaması binanın dış kabuğunu sardığından, taşıyıcı sistem korozyondan etkilenmiyor. Binanız depreme karşı çok daha dayanıklı hale geliyor. 

Binanızın dış kabuğunu sardığı için, duvarlarda yoğuşmadan kaynaklanan nem, rutubet ve küflenme gibi problemleri ortadan kalkıyor.

Isı yalıtımı yapılan binalar ani ısı farklılıklarından kaynaklanan yüzeysel gerilimlerden daha az etkileneceğinden yüzeylerde çatlama dökülme olmuyor. Cephe bakım maliyetleri azalıyor.
Milliyet Business


 


Geri Dön