02 / 05 / 2024

Yalıtımsız çatılar enerjinin yüzde 30'unu tüketiyor!

Yalıtımsız çatılar enerjinin yüzde 30'unu tüketiyor!

Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merdiven altı ürünlerle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu bildirdi...



Yalıtımsız çatılar enerjinin yüzde 30'unu tüketiyor Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki 9 milyon binanın 8 milyonunda çatı yalıtımı olmadığını, yalıtımsız ve hatalı çatılar nedeniyle 10 yılda 23 milyar liranın boşa harcandığını ifade etti.


Binaların en çok çatılardan enerji kaybettiğine dikkati çeken Yavuz, yalıtımsız çatıların binaların kat adetlerine bağlı  değişkenlik gösterdiğini, en az yüzde 20 ila yüzde 30 enerji israfına neden olduğunu kaydetti. 


Yavuz, ısı kaybının kış aylarında yakıt ve yaz aylarında soğutma amacıyla harcanılan elektrik enerjisinden kaynaklanan elektrik faturalarını gereksiz yere artırdığına işaret ederek, şunları belirtti:


"Çatıların doğru detay ve doğru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesi ve uzman kişiler tarafından yaptırılması gerekiyor. Doğru malzeme ve işçilik olmadan sorunsuz ve dolayısıyla masrafsız bir çatı hayal etmek mümkün değil. Uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merpen altı ürünlerle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Merpen altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünler tercih edilmeli ve tabii bu ürünleri işinin ehli, sertifikalı ustaya teslim etmeli. Böylece paranız çöpe gitmez ve çatınızın ömrü binanızın ömrü kadar uzun olur.”


AA


Geri Dön