24 / 12 / 2024

Yalova'ya Gemi OSB geliyor!

Yalova'ya Gemi OSB geliyor!

Gemi Sanayicileri Derneği tarafından Yalova'da bin 400 dönüm üzerine konumlandırılacak Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk harç mayıs ayında atılacak.




Gemi Sanayicileri Derneği tarafından Yalova'da bin 400 dönüm üzerine konumlandırılacak Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk harç mayıs ayında atılacak. Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip gemi OSB'si, 200'e yakın sanayi kuruluşuna hizmet verecek. 2,5 milyar liraya mal olacak proje sayesinde 15 bin kişi de istihdam edilecek.


Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) tarafından bu yılın Nisan-Mayıs aylarında resmi olarak temel atma töreni gerçekleşecek Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB), Türkiye'de bir ilk olacak. Yalova'da Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla birlikte çalışmalara hız verilen gemi OSB'sinde alt yapı çalışmalarının bitmesine az bir süre kaldı. Yaklaşık bin 400 dönüm üzerine kurulacak olan GİOSB'de 15 bin kişinin istihdam edilmesi ve Türkiye'nin ileri gelen 200'e yakın sanayi kuruluşunun da faaliyete geçmesi planlanıyor. 2,5 milyar liraya mal edilecek GİOSB, Türk gemi sanayisinin uluslararası deniz endüstri platformunda etkin bir şekilde söz sahibi olmasını sağlayacak. Ayrıca sektörün dışa bağımlılıktan kurtulması da bekleniyor.

İLK ETAP 2020'DE HİZMETTE

Proje hakkında Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) Bölge Müdürü Cemalettin Yiğit, planlama çalışmaları devam eden OSB için 2017 yılının Nisan-Mayıs aylarında resmi olarak temel atma töreni düzenleyeceklerini söyledi. Yiğit, ilk etabın 2020 yılında hizmete açılacağı bilgisini verdi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Gemi OSB'nin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkati çeken Yiğit, "Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde ilkleri barındırıyor. Devletin her şeyden önce burayı OSB olarak ilan etmesinin bizler için anlamı büyük. Burada yer alacak firmalar, OSB'lerin sağladığı vergi kalemlerinde muafiyet, enerji tedarikinde uygun fiyat gibi imkanlardan da faydalanabilecek" dedi. Yiğit, 2,5 milyar lira yatırım bedeli bulunan projenin maliyetine ilişkin, "Bu maliyeti OSB katılımcıları karşılayacak. İstenilirse kredi de kullanılabilecek” ifadelerini kullandı.

AVANTAJLI KONUMUYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Yiğit, OSB bölgesinde üretilecek ürünlerin hemen yakınında kurulu olan Yalova ve Tuzla tersanelerine ulaştırılacağını söyledi. Projenin avantajlı bir konuma sahip olduğunu aktaran Yiğit, "Yurtdışına ihraç edilmesi planlanan ürünler OSB'ye bağlı olarak inşa edilecek olan Yalova'dan gönderilebilecek" diye konuştu. Yiğit, projenin bölgeye katkısının hem istihdam, hem de katma değer noktasında olacağına işaret ederek, şunları kaydetti: “Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla değeri oldukça artan Yalova ilimize sanayi kuruluşlarının kayması hızlandı. Osmangazi'nin ve  İzmir  otobanının faaliyete geçmesiyle Çiftlikköy ilçemizden İstanbul'un Anadolu yakasına ulaşım yaklaşık 20 dakikaya kadar düştü. Bu da bölgemizi tercih edecek firmalar için avantajlı bir durum olacak. OSB'miz üretilen malların ihraç edilmesinde ve yurt içinde bir takım bölgelere ulaştırılmasında önemli bir katkı sunacak.”

'YATIRIMCILARIMIZI KUCAKLAMAYA HAZIRIZ'

GİOSB Bölge Müdürü Cemalettin Yiğit, Yalova'nın büyük bir sanayi potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, sanayicilerin yer bulabilmek için adeta savaş verdiğini kaydetti. Parsellerin dudak uçuklatan fiyatlara satıldığını söyleyen Yiğit, “Yalova bu anlamda en doğru seçimdir. Daha ucuz maliyete sahip bölgemizde yatırımcılarımızı kucaklamaya hazırız" diye konuştu.



Yeni Şafak




Geri Dön