29 / 04 / 2024

Yangın sigortası vergisi!

Yangın sigortası vergisi!

Yangın sigortası vergisi, bağlı olunan belediyeye yapılan vergi ödemeleri arasında yer alıyor. Belediye Gelirleri Kanununa göre, yangın sigortası vergisi mükellefi kimdir? Yangın sigortası vergisi ödemeleri ne zaman yapılır?



Yangın sigortası vergisi!

Yangın sigortası vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında yer alan ve bağlı olunan belediyeye yapılan vergi ödemeleri arasında bulunuyor. Söz konusu vergi, menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler için ödeniyor. 


Belediye Gelirleri Kanununda yer alan yangın sigortası vergisi ile ilgili yasal hükümler şu şekilde sıralanıyor:        


Yangın sigortası vergisi nedir?

Madde 40 – Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler; Yangın Sigortası Vergisine tabidir.

             

Yangın sigortası vergisi mükellefi

Madde 41 – Yangın Sigortası Vergisini, sigorta şirketleri ödemekle mükelleftir.


Matrah:

Madde 42 – Yangın Sigortası Vergisinin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primlerin tutarıdır. Sigorta şirketleri vergilendirme dönemi içinde iptal edilen yangın sigorta muamelelerine ait primleri, iptalin vukubulduğu döneme ait matrahtan indirilebilirler.

            

Nispet:

Madde 43 – Yangın Sigortası Vergisinin nispeti yüzde 10'dur.

             

Beyan ve ödeme:

Madde 44 – Mükellefler bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bağlı bulundukları belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve hesaplanan vergiyi aynı sürede ödemeye mecburdurlar. Beyannamelerin şekil ve muhtevası Maliye ve Ticaret bakanlıklarının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca tayin ve tespit olunur.



İmarla ilgili harçlar!
Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön