29 / 04 / 2024

Yangın sigortası vergisinin matrahı!

Yangın sigortası vergisinin matrahı!

Yangın sigortası vergisinin matrahı yapılan yangın sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primlerin tutarı oluyor. Yangın Sigortası Vergisinin nispeti ise yüzde 10 olarak hesaplanıyor. İşte yangın sigortası vergisi ayrıntıları...



Yangın sigortası vergisinin matrahı!

Yangın sigortası vergisi ile ilgili esaslar, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre, belediye gelirleri arasında yer alan vergi menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla ödenen primlerden alınıyor.


Yangın sigortası vergisi:

Madde 40 – Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler; Yangın Sigortası Vergisine tabidir.

             

Yangın sigortası vergisi mükellefi

Madde 41 – Yangın Sigortası Vergisini, sigorta şirketleri ödemekle mükelleftir.


Matrah:

Madde 42 – Yangın Sigortası Vergisinin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primlerin tutarıdır. Sigorta şirketleri vergilendirme dönemi içinde iptal edilen yangın sigorta muamelelerine ait primleri, iptalin vukubulduğu döneme ait matrahtan indirilebilirler.

            

Nispet:

Madde 43 – Yangın Sigortası Vergisinin nispeti yüzde 10'dur.

             

Beyan ve ödeme:

Madde 44 – Mükellefler bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bağlı bulundukları belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve hesaplanan vergiyi aynı sürede ödemeye mecburdurlar. Beyannamelerin şekil ve muhtevası Maliye ve Ticaret bakanlıklarının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca tayin ve tespit olunur.



Yangın sigorta vergisi beyannamesi!





Geri Dön