Sektörel

Yap - işlet - devret projelerinin müteahhitlerine yılda 4 kez zam! 

Enflasyon hızla artarken asgari ücrete ara zam yapılmayacağını duyuran hükümet, müteahhitlerin garanti ödemelerine yılda dört kez kur farkı kadar zam uyguluyor. İşte detaylar...

Ekonomik krizin faturası ücretli kesime kesiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bugün partisinin grup toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamasında asgari ücret zammına değindi. 

Bakan Işıkhan, söz konusu açıklamasında 'Asgari ücrete zam gelecek mi?' sorusunu "Öyle bir şey gündemimizde yok" diyerek yanıtladı. 

2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete senenin ortasında ara zam uygulanmıştı. Asgari ücrette ara zammın bu sene de uygulanması bekleniyordu. Ancak zam yapılmayacağının açıklanmasıyla beraber 2024 yılında  ücretlerin yüksek enflasyon karşısında eriyeceği gündeme geldi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; son senelerde sermaye kesimine ve zenginlere ucuz kredi dağıtılmasının ardından enflasyon ve döviz kuru uçuşa geçti. 

Bunun yanı sıra, açıklanan rakamlara göre Mart 2024 itibarıyla Türk-İş'in hesapladığı dört kişilik aile için açlık sınırı 16 bin 793 lira, yoksulluk sınırı 54 bin 700 lira, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 21 bin 831 lira olarak belirlendi. 

Tüm bu rakamlara rağmen, hükümet tarafından sene sonuna kadar asgari ücret 117 bin 2 Türk Lirası seviyesinde tutulmak isteniyor. 

Asgari ücrete zam yapılmaması, toplu sözleşme çerçevesindeki kamu ve özel sektör çalışanları hariç ücretlilerin büyük çoğunluğunun da ek zam almaması anlamı taşıyor. 

Hükümet ücretlerin enflasyon karşısında erimesi konusunda adım atmazken, yap işlet devret yöntemiyle yapılan köprü, otoyol ve hastaneler için müteahhitlere sene içinde dört zam yapılıyor. 

Prof. Dr. Uğur Emek, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamu özel işbirliği yöntemiyle hayata geçirilen köprü ve otoyollar için müteahhitlere yapılan garanti ödemelerine yılda dört defa zam uygulandığının altını çizdi. 

Uğur Emek, söz konusu açıklamasında bu projeler için ödemelere ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında kur farkı kadar zam yapıldığına dikkat çekti. ve  şehir hastaneleri için müteahhitlere kira ödemelerine de üç ayda bir enflasyon ve kur farkı kadar zam uygulandığını aktardı.

 

Merkez Bankası (TCMB) da hesaplarını 2024 yılında asgari ücrete tek zam uygulanması üzerinden gerçekleştirdi fakat yılın ilk üç ayında enflasyonda hesapların bozulduğu görüldü. 

TÜİK'e göre yılın ilk üç ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aralık ayına göre yüzde 15,06 oranında yükseldi. Nisan-haziran döneminde ortalama aylık enflasyon yüzde 3 olsa bile 6 aylık resmi enflasyon yüzde 25'i geçecek. 

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 75'e dayanması, yıl sonunda da yüzde 50 civarında olması öngörülüyor. 

TCMB 8 Şubat tarihindeki toplantısında 2024 sonu enflasyon hedefini yüzde 36 şeklinde belirledi fakat ocak ve şubat enflasyonlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından hesaplar şaştı. Sonuç olarak TCMB'nin mart ayı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19 şeklinde belirlendi. 

Birleşik Krallık'ta konut kiraları yüzde 9,2 arttı!

Kapalıçarşı altın fiyatları: 22 ayar bilezik ne kadar? 14,18 ayar bilezik kaç TL? 10 gram 22 ayar altın bilezik kaç TL?

KİPTAŞ 3 yeni proje için resmen düğmeye bastı! İstanbullulara büyük müjde!