Sektörel

"Yap-İşlet-Devret"ten 6 ayda müteahhitlere 2,8 Milyar TL!

Yap-işlet-devret modelinin devletin kasasına yükünün giderek ağırlaştığı kaydedildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2024 yılının ilk 6 ayında, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında müteahhitlere yapılan garanti ödemeler için 2,8 milyar TL harcama gerçekleştirdiği belirtildi.

2024 yılının ilk altı ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın toplam harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artış göstererek 112,9 milyar TL'ye kadar yükselmiş oldu. Gerçekleşen bu artışın büyük bir kısmı, müteahhitlere yapılan ödemelerden kaynaklandığı ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama kapsamında, personel giderleri 1,1 milyar Türk Lirası, mal ve hizmet alımları ise 61 milyon Türk Lirası olarak kaydedildi. BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, en dikkat çekici harcama kalemi ise "Cari Transferler" oldu. Bu kalem altında, geçtiğimiz yılın ilk yarısına göre yüzde 66 oranında bir artışla 53,9 milyar Türk Lirası harcandı.

Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan'ın, müteahhitlere yapılan garanti ödemelerinin işaret edildiği "Hane Halkına Yapılan Transferler" kaleminden bu yılın ilk yarısında yapılan harcamaların 2,8 milyar TL'yi bulması, kamu ödemelerinin büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Son beş yılda bu kalem altında yapılan ödemeler şöyle sıralanmaktadır...

- 2020: 1,8 milyar Türk Lirası.

- 2021: 2 milyar Türk Lirası.

- 2022: 4 milyar Türk Lirası.

- 2023: 6,3 milyar Türk Lirası.

- 2024 (Ocak-Haziran): 2,8 milyar Türk Lirası.

Konut sahibi olmak için fırsat dönemi başladı!

Konut arzı sorunu ve fahiş fiyatlar kapıda! Kamu acilen düşük maliyetle arsa arzı yapmalı!

İnşaat maliyetleri sektörü çileden çıkardı: Satış yapamıyoruz, bu böyle gitmez! 

Türk müteahhitler 2024'ün ilk yarısında yurt dışında 7,6 milyar dolarlık iş üstlendi!

Türk müteahhitler yurt dışında sektöre damga vurdu!