28 / 04 / 2024

Yapay zeka dünyanın en zenginlerini daha da zenginleştiriyor!

Yapay zeka dünyanın en zenginlerini daha da zenginleştiriyor!

Yapay zeka ile ilgili hisse senetleri dünyanın en zenginlerini daha da zenginleştirmeye devam ediyor. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ndeki bu sene yer alan kazancın yüzde 96'sını yapay zeka hisselerinden kazandığı kaydedildi. 



Nvidia kurucu ortağı Jensen Huang'ın serveti, yapay zeka ile ilgili hisse senetlerindeki hızlı artışın çip üreticisinin piyasa değerini ilk kez Amazon.com üzerine çıkarması ile yükseldi. Buna göre aynı yükseliş Huang'ın kendi ailesinden bir milyarder daha çıkardı: Nvidia'nın rakibi Advanced Micro Devices şirketinin CEO'su olan uzaktan kuzeni Lisa Su, geçtiğimiz sene hisse senetlerinin iki katına çıkmasının ardından 1,2 milyar dolar değer kazandığı belirtildi.

oksijen.com'da yer alan habere göre; Bir ailedeki iki çip üreticisi milyarder, borsaya hakim hale gelen ve bu sene dünyanın en zengin insanlarının kazandığı servetin çoğunu oluşturan yapay zeka çılgınlığının kapsamını göstermektedir. En zengin 500 kişi arasında 30'u servetlerinin en azından bir kısmını Bloomberg Küresel Yapay Zeka Endeksi tarafından takip edilen şirketlere bağlıyor. Bu şirketler, bu yıl şimdiye kadar net servetlerini 124 milyar dolar artırarak Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde kazanılan toplam servetin yüzde 96'sını oluşturduğu belirtildi.

En büyük kazananlar arasında Huang ve Meta Platforms şirketiyle S&P 500 Endeksi'nde Nvidia'dan sonra üst üste ikinci kez en iyi performans gösteren Mark Zuckerberg yer alıyor. Steve Ballmer, Microsoft'un OpenAI ile ortaklığına eşlik eden iyimserlik dalgasından yararlanırken, Michael Dell kısmen Dell Technologies ve Broadcom Inc'deki yapay zeka girişimleri sayesinde servetinin arttığını gördü.

 Yapay zeka dünyanın en zenginlerini daha da zenginleştiriyor!

SERVETLERİ ARTTI

Su, bu dalgalanmadan ortaya çıkan tek yeni milyarder değil.  Super Micro Computer şirketinin kurucu ortağı Charles Liang, şirketinin hisselerinin yapay zeka ile ilgili diğer hisselerin getirilerini kolayca gölgede bırakması sayesinde bu yıl servetini üçe katlayarak 6,2 milyar dolara çıkardı. Palantir Technologies Inc. kurucu ortağı Alex Karp'ın net serveti ise, yapay zeka destekli yazılım üreticisinin hisselerinin güçlü çeyrek dönem kazançlarının ardından geçen hafta tek bir günde yüzde 31 artmasının ardından 2,8 milyar dolara ulaştı.

Diğer milyarderler de dolaylı olarak bundan faydalandı. SoftBank Group Corp. kurucusu Masayoshi Son'un net serveti, yapay zeka harcamalarının satışları desteklediğini gösteren kazançların ardından çip üreticisi Arm Holdings'in üç işlem seansında neredeyse iki katına çıkmasının ardından bu yıl 3,7 milyar dolar arttı.  Kazançların büyüklüğü, rallinin sürdürülebilirliği hakkında soru işaretleri yaratıyor. Bank of America stratejisti Michael Hartnett, bu ayın başlarında teknoloji hisselerine hücumun dot-com balonuna benzemeye başladığını söyledi.

10 yıl içinde paraya para demeyecek meslekler! Yeni nesil bu mesleklere yönelin! 

Yapay zekaya dikkat! Yapay zekanın etkileri dünya nüfusunun yüzde 40'ını işsiz bırakabilir!

Türkiye'nin en zeki şehirleri belli oldu! İl il IQ seviyeleri, en zeki il hangisi?

Pek çok sektörde insan emeği yapay zekadan daha cazip gözüküyor...


Geri Dön