13 / 05 / 2024

Yapı denetim firmalarına sıkı takip geliyor!

Yapı denetim firmalarına sıkı takip geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlı İdris Güllüce bu yıl 467 yapı denetim kuruluşuna geçici faaliyet durdurma cezası uygulanırken 52 kuruluşun da izin belgesinin iptal edildiğini bildirdi.



İdris Güllüce, yaptığı yazılı açıklamada, bugün itibarıyla yurt genelinde yapı denetim sistemine kayıtlı 2 bin 276 kuruluş bulunduğunu, bunların bin 826'smın faal olarak denetim görevini yürüttüğünü belirtti. Yapı denetim sistemine kayıtlı 25 bin 864 denetçi mimar ve mühendis, 34 bin 863 kontrol elemanı, 5 bin 847 yardımcı kontrol elemanı bulunduğunu ifade eden Güllüce, aktif denetlenen toplam inşaat alanının ise 533 milyon 837 bin 247 metrekare olduğunu kaydetti. 

Bu yıl 4708 sayılı kanun kapsamında 467 yapı denetim kuruluşuna geçici faaliyet durdurma cezası uygulandığını bildiren Güllüce, 52 kuruluşun da izin belgesinin iptal edildiğini ifade etti. Güllüce, ayrıca Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerince yapı denetim kuruluşlarına yönelik 2 bin 796 şantiye ve bin 155 büro denetimi gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Bu yıl ülke genelinde mimar ve mühendislere 769 denetçi belgesi verdiklerine işaret eden Güllüce, belgesi iptal edilen denetçi sayısının da 10 olduğunu bildirdi. 

Türkiye genelinde yapı denetim faaliyetinde bulunan 343 laboratuvar olduğunu ifade eden Güllüce, kriterlere uymayan 10 laboratuvarın kapatıldığını belirtti. 

Yapıların, taşıyıcı sistemi yönünden statikbetonarme projeleriyle uyumunun yüzde 91'e ulaştığını kaydeden Güllüce, yapı kalitesinin arttığını, imar planı, sığmak, yangın, otopark, özürlü standartları, enerji verimliliği yönetmeliklerine uyum konusunda belirgin düzeye ulaşıldığını vurguladı. 

Güllüce, "Yapıların tamamlanmasının ardından 'yapı kullanma izin belgesi' alınması konusunda yapı denetim kuruluşlarının yönlendirici olduğu görülmektedir. Büyük ölçüde, CE işaretli (AB direktiflerinden bir ya da birkaçının kapsamına giren ürünlere verilen uygunluk belgesi) malzeme kullanımına başlanılmıştır" ifadelerini kullandı.


Ankara Başkent


Geri Dön