23 / 11 / 2024

Yapı denetim kuruluşları, mesleki sorumluluk sigortası istiyor

Yapı denetim kuruluşları, mesleki sorumluluk sigortası istiyor

Sektöre mesleki sorumluluk sigortası getirildiği takdirde, sigortaya daha az prim ödemek için yapı denetim kuruluşlarının rekabet edeceği ve bunun da daha iyi denetim yapılmasını sağlayacağı ifade ediliyor




Yapı denetim kuruluşları, sektöre mesleki sorumluluk sigortası getirildiği takdirde, sigortaya daha az para ödemek için rekabet edileceğini ve bunun da daha iyi denetim yapılmasını sağlayacağını düşünüyor.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Nevzat Demirsoy, yaptığı açıklamada, 3-4 bin lira maaşla çalışan mühendislerin, yaptığı binalarda bir hasar meydana geldiği takdirde, bunu cebinden ödeyemeyeceklerini söyledi.

Doktorun ameliyat ettiği hasta öldüğü takdirde, tazminat davası açılınca hastanın parasının sigorta tarafından ödendiğini belirten Demirsoy, "Mesleki sorumluluk sigortası budur. Yani bir mühendisin yapmış olduğu imalattan dolayı bir sorumluluğu var ise bu sorumluluğun dönüşü sigorta şirketinin olmalı" dedi.

Nevzat Demirsoy, şöyle devam etti:

"Mesleki sigortanın diğer anlamı da yapı denetim kuruluşunun sigortasıdır. Diyelim ki bir şirket 10 mühendis çalıştırıyor. O mühendislerden birinin hatasından yapı denetim şirketi de sorumlu tutulur. Para kimdeyse devlet parayı ondan almaya çalışır.

Bir bina çöküp de 4 milyon lira zarar olduğunda, bu parayı yapı denetim kuruluşu da karşılayamaz. Dolayısıyla oraya da bir mali sorumluluk sigortası gelmeli. Bizim sigorta istememizin nedeni sadece parasal açıdan değil. Eğer bir sigorta sistemi getirirseniz bu işin içine, sigorta, yapı denetim şirketine, ’Ben mesleki sorumluluk sigortası yapacağım, ama binalarını sigorta ederken senden yüzde 10 prim isterim’ der. Dolayısıyla bir rekabet ortamı doğar. Herkes sigortaya daha az prim ödemek için daha iyi denetim yapar. Sigortayı da bu anlamda çok istiyoruz. Bizim istediğimiz şeylerin hepsi kamuya daha iyi hizmet edebilmek için."

"Bakanlık, faydalı olan sayı sınırlamasını kaldırmak istiyor"

Yapı Denetim Yasası ilk kabul edildiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir sayı sınırlaması getirmeden, müracaat eden herkese şirket kurma izni verdiğini ifade eden Demirsoy, bu durumun bir takım tavizlere yol açtığını iddia etti.

2008’e kadar devam eden bu uygulamaya, o tarihten sonra bir yönetmelik maddesiyle kota getirildiğini ve bu sistemin sektöre yararlı olduğunu anlatan Demirsoy, böylece yapı denetim kuruluşlarının sadece can güvenliği değil, konfor şartlarını sağlayan binalar yapılmasını sağladığını belirtti.

Bakanlığın yapı denetimini düzenlemek için üzerinde çalıştığı taslakta bu maddeyi kaldırmayı düşündüğünü savunan Demirsoy, "Diyelim ki bir yurt dışı sermaye gelip Karadeniz’in nezih bir yerinde bir iş yapmak istedi. Bakanlık ısrarla o işi daha büyük firmaların denetlemesini istiyor. Biz de herkes belgesini bakanlıktan alır ve dolayısıyla eşit kapasitededir diyerek ona karşı çıkıyoruz. Mühendislik bir hizmettir, sicili vardır, o sicili olduğu sürece her yerde iş yapabilir" dedi.

AA


Geri Dön