Yapı Denetim Mevzuatında acil değişiklikler yapılmalı: Denetim şirketleri ile müteahhitler birbirinden şikâyetçi!
6 Şubat depreminin üstünden 20 ay geçmesine karşın binalara ilişkin yeni denetim mevzuatı unutulmuş durumda. Denetim şirketleri güvence beklerken müteahhitler “oda” talep ediyor. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde birçok yeni binanın da yıkılmasının ardından uzun bir süre yapı denetim mevzuatı gündem olmuştu. Son zamanlarda bu konu unutuldu.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; bugün binalar sadece yapılırken denetleniyor. 2021 yılında bina inşa edildikten sonra 5 senede 1 denetlenmesi için “Bina kimlik sertifikası” sistemi tanıtılmıştı. Yeni binaların girişinde bir karekod ile binanın kimliğine yer verilecekti. Burada binanın inşaat aşamasında kullanılan malzemelerin içeriği ve onaylı projesi de dahil bütün bilgilerine yer verilecek ve oraya taşınmayı düşünenler bu bilgilere erişecek, Şehircilik Bakanlığı da güncel durumu kontrol altında tutacaktı.
Fakat, bugün bu projenin ne durumda olduğu ile ilgili bir bilgi yok. Bina inşa edilirken yapılan denetim konusunda ise tartışmalar sona ermiyor.
YAPI DENETİM MEVZUATINDA ACİL DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Uğur Arıkan, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve depremin ardından yapı denetim mevzuatında herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizdi.
"Çalışma için ‘eli kulağında’ deniyor fakat acil gereken değişiklikler bulunuyor. Örneğin son depremin ardından ivme değerleri değişti, bina denetimlerinde yeni değerler dikkate alınmalı" diyen Uğur Arıkan, yine denetim personeline yönelik şiddetin de devam ettiğine, ücretlerin çok düşük olduğuna, emlakçıların bile konutun satış bedelinden toplamda yüzde 4 pay alırken kendilerinin inşa bedelinin yüzde 1.43’ünü aldıklarını dile getirdi.
Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu ise denetim şirketleri ile ilgili şunları söyledi:
"Yapı denetimciler kral oldu. Yeni mezun, işten anlamayan elemanları şantiyeye yolluyorlar, denetimler sağlıklı yapılmıyor. Örneğin beton dökme gününde gelmesi gerekiyor ancak gelmiyor. Üstüne bir de para veriliyor bu kötü hizmete. Bu şirketlere en az 5-10 sene deneyimli personel zorunluluğu getirilmeli.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da mevzuatın acilen değişmesi gerekitiğini vurguladı ve "Ayrıca meslek odası kurulması gerekiyor. Bütün sorumluluk müteahhitlere yükleniyor ancak bu sektörün denetim yetkisine sahip sicil tutabilen bir odası yok" diye konuştu.
SEKTÖRDE KAYITDIŞILIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan ise sektördeki kayıtdışına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
"Markalı yapı kimyasalı ürünleri sektörün yüzde 70’ini meydana getiriyor kalan 30’u merpenaltı üretim. Sektörümüzde 2 milyon ton ürün kullanımı var. Bunların 1.4 milyon tonu orijinalken, sahte ve kalitesiz ürünler ise sektör geneline zarar veriyor."
Yeni sisteme ilişkin bilgi aktran İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu da "14 markamızla yola başladık. Ürünleri kendimiz denetliyor ve yönetmeliğe uygun olan, kalitesine garanti olduğumuz markaları bu sistemde duyuruyoruz. Uymayan ve güvenli olmayan ürünleri de bakanlığa iletiyoruz." şeklinde konuştu.
Zekeriyaköy ve Uskumruköy'de oturanlar dikkat! 42 dönümlük alanın imar planı iptal edildi!
O ildeki 920 konutluk proje onaylandı! TOKİ 3 milyar TL'lik dev projeyi hayata geçiriyor!