04 / 05 / 2024

Yapı denetimi kırsal kesimde gevşetildi!

Yapı denetimi kırsal kesimde gevşetildi!

17 Ağustos'un yıldönümünde çıkan kanun hükmündeki kararnameyle kırsal kesimde yapıların imar planı şartı kaldırıldı. Ruhsatsız yapılaşmanın önü açıldı



Van'da meydana gelen deprem sonrasında yeniden gündeme gelen plansız yapılaşma ve yapıların denetimsiz ve sağlamlığı tekrar tartışılmaya başlandı. Şehir Plancıları Odası ise, 17 Ağustos depremi sonrasında 648 sayılı kanun hükmünde kararnamede yapılan değişiklikle yapı denetiminin özellikle kırsal kesimde gevşetildiğini iddia etti. Oda Başkanı Necati Uyar, "Bu kararname ile özellikle kırsal alanda ruhsatsız yapılaşmanın önünü açılıyor" dedi.

İmar şartı kaldırıldı

Şehir Planlamacılar Odası'nın hazırladığı "648 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname değerlendirmesi" konulu rapora göre, 99 depreminin 12'nci yıldönümünde Resmi Gazete yayımlanan kararnameyle, kırsal kesimde yapılan ilk ve orta öğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi de dahil hiçbir yapı için imar planı şartı aranmıyor. Yapılan değişiklikle, nüfusu 5000'in altında olan belediyelerde bodrum ve çatı katıyla dört-beş katı bulan yapılar da yapıdenetimi kapsamı dışına çıkarılıyor. Türkiye'de belediyelerin yüzde 70'inin nüfusu 5000'in altında bulunduğu gözönüne alınırsa kararnameyle mera, yaylak ve kışlakların ilgili kurumlar tarafından 29 yıllığına kiralanması ve yapılaşmaya açılmasının önü açılmış oluyor.
Şehir planlamacılanna göre, her ne kadar kısıtlama getirilir gibi görünse de, 200 metrekare büyüklüğünde belirlenen yapılaşma koşulu, bu alanların yeni villa alanlanna dönüştürüleceğinin bir kanıtı.

Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Necati Uyar, yaptığı açıklamada, kararnamede yapılan değişikliklebirlikte özellikle kırsal alanda ruhsatsız yapılaşmanın önünün açıldığım söylüyor. 648 sayılı kararnameyle köylerde yapılacak hiçbir yapıda ruhsat şartı, mühendislik hizmeti aranmadığına dikkat çeken Uyar, şu değerlendirmede bulundu:
"Denetim dediğimiz ruhsatlı yapılaşma şartının olduğu alanlarda bile Van'da gördüğümüz olaylar yaşanıyorsa, denetimsiz bir yerde durum ne olur siz karar verin. Sadece kentlerde değil, köylerde yapılan yapının da tekniğe uygun ve ruhsatlı yapılması gerekir. Şimdi diyorlar ya Erciş gibi bir yere nasıl yerleşim yapıldı. Bir planlama çalışmasında oranın gerçekten yerleşmeye uygun olup olmadığının analizi yapılmamışsa her zaman riskle karşı karşıyasınız demektir."

İki katlı olan sonra beş katlı

Necati Uyar, nüfusu 5000'in altında olan belediyelerde bodrum ve çatı katı hariç iki katil yapılarm denetim dışında bırakılmasını eleştirirken, "Ama hemen her yapıda bir bodrum bir çatı katı yapıldığı zaman dört katlı, iki bodrum yapıldığı zaman bina beş katlı oluyor ve siz bunu yapı denetimi dışında bırakıyorsunuz. Türkiye'deki belediyelerin yüzde 70'inin nüfusu yapısal olarak 5000'in altında yani siz belediyelerin yüzde 70'ini yapı denetimi dışında bırakıyorsunuz" dedi.

Sümeyra Tansel / Taraf

 

 


Geri Dön