Yapı fuarı-Turkeybuild için geri sayım başladı! 15 ülkeden 40’ın üzerinde yabancı katılımcı yer alacak!
Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, Bu yıl 23 – 26 Mart tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre merkezinde gerçekleştirilecek olan fuarla ilgili önemli bilgiler verdi. İşte o röportaj...
Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, Bu yıl 23 – 26 Mart tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre merkezinde gerçekleştirilecek olan fuarla ilgili önemli bilgiler verdi. İşte o röportaj...
1. HYVE Group nasıl organizasyonlar düzenler? Faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Hyve Group, 10 ülkede 800'ün üzerinde deneyimli personeliyle dünya genelinde 12 ülkede 75 etkinlik düzenleyen uluslararası bir fuar şirketidir. Hyve Group’un amacı, oluşturulan fuar ortamlarında dünyanın her köşesinden gelen müşterilerin iş, ilişki ağı ve iletişim geliştirmesini sağlamak ve sektörün yönünün belirlendiği kaçırılmayacak etkinlikler düzenlemektir. Türkiye’de ise Hyve Group, gücünü bölgedeki küresel ağdan alarak inşaat (Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul), turizm (EMITT), kozmetik (BeautyEurasia), gıda (WorldFood Istanbul), raylı sistemler ve lojistik (Eurasia Rail) sektörlerinde Türkiye’nin öncü fuarlarını düzenlemektedir.
2. Yapı fuarı-Turkeybuild İstanbul hakkında kısaca bilgi verir misiniz? (Fuarın sektör açısından önemi, kaç yıldır yapılıyor, kim organize ediyor, alanındaki büyüklüğü gibi…)
Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, İngiliz fuarcılık firması Hyve Group’un Türkiye’de gerçekleştirdiği, 5 taşıyıcı sektör fuarı arasında yer alıyor. Bu yıl 23 – 26 Mart tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre merkezinde sektör temsilcilerini 44’üncü kez bir araya getiriyor. Sektöründe Türkiye’nin en büyük fuarı olmasının yanı sıra, bölgenin ve dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alıyor. Yapı sektörünün buluştuğu bir iş birliği platformu olan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, ülkeye döviz girdisi sağlayan ve ihracat kaleminde önemli bir payı olan, sektörün tüm önemli yerli katılımcılarını ve üreticilerini yabancı alıcılarla bir araya getiren bir organizasyon.
3. 44’üncü kez gerçekleştirilecek Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’un, ülke ekonomisi ve inşaat sektörüne ne gibi katkıları olmuştur?
Yapı Fuarı- Turkeybuild İstanbul da aynı şekilde 43 senedir gerek getirdiği yabancı ziyaretçi gerekse seneler önce getirdiği yabancı katılımcıların yatırım yapması ve sonrasında yerli katılımcı olarak sektörde yer alması ile hem ülke ekonomisine hem de inşaat sektörüne ciddi katkıları olmuştur. Her zaman şunu söylerim; firmanızın uluslararası fuarlarda yabancı markalar arasında yer alması çok önemli ancak kendi evinizde yabancı ziyaretçiyi ağırlamanın markanıza ve ülkemize faydası çok daha fazladır. Bizim amacımız da her zaman yerli firmalarımızın uluslararası ziyaretçilerle buluşmasını sağlamak olmuştur.
4. Zero Build Summit 22 zirvesinin amacı nedir? Zirvede neler ele alınacak?
ZeroBuild Summit, teknoloji oturumları, networking fırsatları, odaklanmış sunumları ve Uluslararası Sergi ile Sıfır Enerji Binalar işinin nasıl geliştirileceği ve dönüşümün nasıl sağlanacağına ilişkin, fiziki olarak düzenlenen zirveler serisidir. ZeroBuild Summit, Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunda dünyanın dört bir yanından birçok lider ve yenilikçinin bir araya geldiği yılın en önemli Sıfır Enerji Bina etkinliğidir.
Yapı Fuarı’nda sürdürülebilirlik teması kapsamında aynı zamanda Zero Build 2022’ye de ev sahipliği yapıyor. ZeroBuild Institute tarafından organize edilen, ‘2053 Net Sıfır’ hedefi ile ilerleyen ZeroBuild Summit’22, yapı sektöründe değişimi başlatmayı amaçlıyor. “Change Starts Here! - Değişim Burada Başlıyor!” sloganı ile düzenlenecek olan ZeroBuild Summit’22, 4 gün boyunca 16 oturumda 100’e yakın konuşmacıyla, dünyadan ve ülkemizden uygulama örneklerinin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunacak. Türkiye’nin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleriyle “Sıfır Enerji Binalara” ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyuna anlatacak.
5. Fuara ilgi ne düzeyde? Yabancı katılımcı ne durumda?
Fuar, sektörün tüm önemli yerli ve yabancı katılımcılarını bir araya getiriyor. Bu yıl Almanya, Rusya, Çin, Güney Kore, Çekya ve Polonya gibi önemli ülkeler başta olmak üzere toplam 15 ülkeden 40’ın üzerinde yabancı katılımcı fuarda yer alacak.
6. Yurt Dışı Alım Heyeti programı katılımları hakkında bilgi verir misiniz?
Her yıl düzenlediğimiz ve çok olumlu geri bildirimler aldığımız VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programımız kapsamında 2021 yılında Fas, Tunus, Cezayir, Kamerun, Gürcistan, Uganda, Nijerya, Pakistan, Lübnan, Sudan, Umman, Ürdün, Azerbaycan, Kosova gibi toplam 11 ülkeden 218 satın alma profesyoneli ağırladık.
Bu yıl da yeni ihracat kanalları oluşturmak için düzenlediğimiz Alım Heyeti programında 25’in üzerinde ülkeden 250’ye yakın yabancı satın alıcıyı hibrit modellerin sunduğu imkanlar ile hem fiziksel olarak hem de sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığı ile ağırlayacağız.
7. Bu yıl fuarda hangi ürünlerin tanıtımını ön plana çıkaracaksınız?
Yapı Fuarı-Turkeybuild bu yıl inşaat sektöründe en trend konular arasında yer alan Prefabrik Yapılar, Çevre Düzenleme, Peyzaj, Aydınlatma& Elektrik ürünleri, Kaba Yapı, Kapı-Pencere-Dış Cephe, Yalıtım-Yapı Kimyasalları ve İç Yapı ana ürün grupları olarak yer alırken İskele Kalıp ve Asansör, İnşaat Makineleri ve El Aletleri ürün gruplarını sergileyecek. Ayrıca Zero Build kapsamında sıfır enerji bina, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynakları ile malzemeler de ziyaretçilere sergilenecek.
8. Covid-19’a karşı ne gibi önlemler almaktasınız?
Sağlık ve güvenlik önceliğinden hareketle Hyve Group olarak Safe & Secure standartlarını geliştirdik. AEO (Etkinlik Organizatörleri Derneği) ve UFI (Uluslararası Fuarlar Derneği) gibi sektörel kuruluşlar, önde gelen etkinlik merkezleri ve ulusal sağlık kurumları ile birlikte çalışarak uygulamaya koyduğumuz Safe & Secure standartları, tüm etkinliklerimiz için önceden uygulamaya koyduğumuz önlemlerimizin geliştirilmiş bir versiyonu. Safe & Secure standartları; COVID-19 göz önüne alınarak tesis edilen yeni sanayi standartlarını da kapsayan, halihazırda bulunduğu pazarda öncü sağlık ve güvenlik önlemlerimizin geliştirilmiş ve genişletilmiş bir versiyonudur. Safe & Secure önlemlerimizi; Sosyal Mesafe, Koruma ve Tespit, Temizlik ve Hijyen, Bildirim gibi başlıklar altında toplayabiliriz. Önlemlerin nerede uygulandığını göstermek amacıyla ayrıca bir Safe & Secure logosu da tasarladık.
9. Yapı Fuarında daha önce yapılan projelerden örnekler verebilir misiniz?
43. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2021 kapsamında, master class platformunun altında malzeme firmalarının standına yapılan ziyaretleri ve usta mimarlar ve mühendislerle söyleşiyi içeren özel programıyla Mimari Ustalık Sınıfları, üçüncü kez ziyaretçilerle buluştu. “Mimari Ustalık Sınıfları”, belirlenen temalar çerçevesinde fuar alanındaki stantlara yapılan ziyaretler, yürüyüş sırasındaki tematik sohbetler ve usta mimar-mühendislerin katılımıyla gerçekleşen sunumlarla da networking ve bilgi kazanma ortamı sağladık.
2018 ve 2019 tarihlerinde düzenlediğimiz Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da Arkitera’nın organizasyonu Assemble ile birlikte “Yapı Unplugged” isimli bir atölye gerçekleştirdik. Fuarın kurulumunda ortaya çıkan atık malzemelerinin yeniden değerlendirilmesini amaçlayan atölyeye farklı okulların mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama ve resim bölümlerinden 47 öğrenci ve mezun katıldı. Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öğrencilere malzemeyi tanıyarak yerinde deneyim boyutu kazandıran, aynı zamanda mimarlık, yaratıcı düşünce ve tasarım üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapı Unplugged Atölyesi’nin fuar boyunca ortaya çıkardığı modüller fuarın son günü tanıtıldı.
10. YAPI TECH GARAGE etkinliklerinizle ilgili detayları aktarabilir misiniz?
2021 yılında bir ilke imza atarak yapı sektöründe faaliyet gösteren girişimcileri ağırladığımız YAPI TECH GARAGE bu sene de yeni girişimlere kucak açmak için hazırlanıyoruz. Fuar bünyesinde “YAPI TECH GARAGE” platformu ile Start-up bakış açısının ezber bozan çözümler sunarak sektörlerin dinamiklerini değiştirdiği zamanımızda, inşaat ve gayrimenkul sektöründe cesur işler yapan girişimcileri sektörle buluşturuyoruz.
En yeni ürün ve teknolojileriyle dikkat çeken yapı ve mimarlık girişimcilerine özel ayrılan bu alanda, katılımcı firmalar ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören teknoloji girişimcileri sektör profesyonelleri ile buluşarak, inovasyona ve yaratıcı fikirlere en çok ihtiyacımız olan bu dönemde; geliştirdikleri çözümleri tanıtıp yeni iş olanakları yaratabilecekler.
11. Yapı sektörünün geleceği ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?
2022 ön görüsü yapabilmek için 2021 verilerini dikkatlice incelememiz gerekiyor. İnşaat sektöründe işler 2021 yılının ilk üç çeyreğinde reel olarak yüzde 3,0 büyüme gösterdi. Sektörde 2021 yılında daha çok devam eden işlere ağırlık verildi. Konut sektöründe yeni proje başlangıcından çok kentsel dönüşüm sayılabilecek tek binaların yıkılması ve yeniden yapılması şeklinde işler yapıldığını gördük. Konut dışı binalar tarafında ofis, AVM, otel inşaatlarında durgunluk yaşanırken, sanayi ve lojistik binalarında hareketli bir dönem gerçekleşti. Bu doğrultuda inşaat sektöründe yenileme pazarındaki hareketliliğin 2021 yılı boyunca devam ettiğini söyleyebiliriz.
6. Gayrimenkul Yatırımları, Projeleri ve Finansmanı Fuarı 24-27 Kasım'da!