28 / 04 / 2024

Yapı kayıt bedeli ödemeleri için son 10 gün!

Yapı kayıt bedeli ödemeleri için son 10 gün!

İmar barışı uygulamasında başvuru süresi sona erdi. Başvuru yapan vatandaşlar için yapı kayıt bedeli ödemeleri için son günler....



31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsayan imar barışı uygulamasında başvuru dönemi sona erdi. İmar barışı, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi için başlatılan uygulama kapsamında Yapı Kayıt Belgesi ödemeleri devam ediyor.

31 Aralık 2017'den önce inşa edilen imara uygun olmayan kaçak yapıları kapsayan imar barışında başvurular yeniden alınmayacak. Yaklaşık bir yıllık süre içinde imar barışına 10 milyona yakın başvuru yapılırken 18 milyon TL’nin üzerinde gelir elde edildi. İmar barışı ödemeleri için son 10 günün içine girildi. Aftan yararlanmak isteyen vatandaşların 30 Haziran tarihine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl belirlenecek?

Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şeklinde belirleniyor.

Ödemeler nasıl yapılacak?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınıp belirlenecek. 

Buna göre, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira olarak hesaplanacak.  

Taksitlendirme yapılacak mı?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli tek seferde 30 Haziran tarihine kadar ödenecek.
 

Yapı kayıt belgesi sorgulama 2019!

10 adımda yapı kayıt belgesi başvurusu!


Geri Dön