22 / 12 / 2024

Yapı kayıt belgesini nereden alacağım?

Yapı kayıt belgesini nereden alacağım?

İmar barışında başvurusu onaylananlar Yapı Kayıt Belgesini nereden alacak? Siz de "Yapı kayıt belgesini nereden alacağım?" diye soruyorsanız işte yanıtı..



İmar barışı kapsamında iskansız yapılar kayıt altına alınıyor. Bu kapsamda başvurusu onaylananlara Yapı Kayıt Belgesi veriliyor.

Yapı Kayıt Belgesi için başvuruların 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor.

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor. Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. 

Peki, başvurusu onaylananlar Yapı Kayıt Belgesini nereden alacak? Siz de "Yapı kayıt belgesini nereden alacağım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım:

Yapı kayıt belgesi, başvurunun onaylanması ve ödemenin yapılmasının ardından e-devlet üzerinden bilgisayara indirilebiliyor. Her yapı için tek bir belge düzenlenebiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda oluyor.

Yapı kayıt belgesinin kullanım yerleri

1- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.

2- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

3- Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

İmar barışı kentsel dönüşüm alanlarını kapsıyor mu?

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön