03 / 05 / 2024

Yapı kayıt mağdurlarından yeni düzenleme çağrısı: Yıkımlar durdurulsun, yeni yapı kayıt belgesi verilsin!

Yapı kayıt mağdurlarından yeni düzenleme çağrısı: Yıkımlar durdurulsun, yeni yapı kayıt belgesi verilsin!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri dün Konak'ta bir araya geldi ve mağduriyetlerini açıklayarak çözüm taleplerini sıraladı. İşte o talepler...



İmar Yasasına Takılanlar Derneği (İYT Derneği) üyeleri dün  İzmir  Konak'ta bir araya geldi ve yapı kayıt mağduriyetlerine çözüm aradıklarını açıkladı. 

İYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğlu, burada yaptığı açıklamasında geçtiğimiz dönemde çıkarılan imar yasası sonucu ciddi oranda bir mağduriyet yaşandığına, yapı kayıt mağduru olarak bir araya gelen vatandaşın artık dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çekti. 

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; İbrahim Hacıoğlu, Yapı Kayıt Mağduriyetinin ne anlama geldiğini de açıkladı ve taleplerini sıraladı.

Yapı kayıt mağdurlarından yeni düzenleme çağrısı: Yıkımlar durdurulsun, yeni yapı kayıt belgesi verilsin!

İYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğlu, 2018'de kentsel dönüşüme kadar geçerli olmak üzere 31.12.2017 öncesi ruhsatsız yapılar ile ruhsat eklerine aykırı yapılara, ücretinin ödenmesi kaydı ile yapı kayıt belgesi verildiğini belirtti ve bu sürecin 2019'un sonuna kadar uzatıldığını söyledi. 

Hacıoğlu, "Fakat kamuoyunda imar barışı olarak lanse edilen uygulama 2 kez uzatılınca, vatandaş 31.12.2017 sonrası yapılar içinde geçerli olduğunu zannedip yanılgı yaşadı ve mağduriyetler ortaya çıktı" ifadelerini kullandı. 

Kanunda açıkça belirtilmemiş olması sebebiyle 2017'den sonraki yapılar için de yapı kayıt belgesi alan vatandaşların aboneliklerini yaptırıp o konutlarda yaşamaya başladıklarına, fakat 3-4 sene sonra uydudan kontrol edildiğinde yapı gözükmediği için yapı imar belgesinin iptal edildiğine dikkat çeken Hacıoğlu, bu şekilde mağduriyetlerin olduğunu belirtti. 

Yapı kayıt mağdurlarından yeni düzenleme çağrısı: Yıkımlar durdurulsun, yeni yapı kayıt belgesi verilsin!

YIKIMLAR DURDURULSUN

İbrahim Hacıoğlu, devlet ile imar barışı yaptığını düşünen milyonlarca vatandaşın Sayıştay 2019 raporu ile güncel olmadığı bilinen uydu kayıtları ile belgelerinin iptal edildiğinin altını çizdi ve "Vatandaş yıkım, ağır para cezası ve hapis ile yargılandı. Mütaahitin yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti ile sattığı evi alan vatandaş, belgenin iptali ile abonelikleri iptal edilip yıkım riski ile karşı karşıya kaldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen evlerin, yıkım işlemleri sürüyor" ifadelerini kullandı. 

Beyana göre verilen yapı kayıt belgelerinin 3-4 sene sonra yalnızca uydu görüntüsü ile kontrol edilerek iptal edilmesinin vatandaşları mağdur ettiğini yineleyen Hacıoğlu, yıkımların yeni bir düzenlemeye kadar acilen durdurulmasını ve bir düzenleme yapılarak bu mağduriyetin engellenmesini talep ettiklerini söyledi. 

Yapı kayıt mağdurlarından yeni düzenleme çağrısı: Yıkımlar durdurulsun, yeni yapı kayıt belgesi verilsin!

Devletin vatandaşının beyanını başvuru aşamasında ya da hemen ardından kontrol etme sorumluluğu olduğuna vurgu yapan Hacıoğlu, kırsal alanlardaki büyükşehir yasası nedeniyle, imar kanunu aykırı yapıların, bu yasada düzenleme yaparak düzenleme öncesine dönülmesini de beklediklerine dikkat çekti. 

"Büyükşehir yasasından önce köylerde insanlar arazilerine 1 ya da 2 katlı konutlar inşa etmişti, bu evlerin tamamı artık ruhsatsız yapı konumunda" diye konuşan İYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğlu, bunun da bir mağduriyet yarattığını düşündüklerini aktardı. 

İbrahim Hacıoğlu, devletin vatandaşını afet risklerine karşı korumakla yükümlü olduğundan, ruhsatsız ya da eklerine aykırı yapılara, afet riski incelmesi yapılmak şartıyla yeniden yapı kayıt belgesi verilmesini talep ettiklerini de dile getirdi. 

"Önceden verilmiş hapis, para ve yıkım cezalarının iptal edilmesini ve 3194 sayılı imar kanunda yapılacak düzenleme ile plansız alanlarda 1-2 katlı, 200 metrekareyi aşmayan barınma amaçlı konut yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını da istiyoruz" açıklamasında bulunan Hacıoğlu, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: 

"Yıkımlar yeni bir düzenlemeye kadar acilen durdurulmalı, büyükşehir yasası nedeniyle kırsal alanlardaki imar kanununa aykırı yapılarda düzenleme öncesine dönülmeli, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılara afet riski incelmesi ile yeniden yapı kayıt belgesi verilmeli, yeni yasayla verilen hapis para ve yıkım cezaları iptal edilmeli, 3194 sayılı imar kanunda yapılacak düzenleme ile plansız alanlarda 1-2 katlı ve 200 m2 geçmeyen barınma amaçlı ev yapılması önündeki engeller kaldırılmalı."

89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi için 'yerinde dönüşüm' başvurusu yapıldı!

Manchester’da lüks konut sektörü ivme kazandı!

Mimar Şenol Gökner'den İBB Başkan adayı Murat Kurum'a 3 soru! İstanbul'da nasıl bir yaşam ortamı sunacaksınız?


Geri Dön