27 / 11 / 2024

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesi, İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Tebliğ bugünkü 31869 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.




(2) Bakanlıkça görevlendirilen onaylanmış kuruluşların aralarında gerekli koordinasyon, eş güdüm ve işbirliğini sağlamak amacıyla Yönetmeliğin 51 inci maddesine uygun olarak bir yapılanma oluşturmaları halinde;

a) Yapılanmanın çalışma usul ve esasları ile ismi, adresi ve iletişim bilgileri Bakanlığa bildirilir.

b) Bu yapılanma, onaylanmış kuruluşların 15 inci maddenin ikinci fıkrasındaki sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla, Komisyonca oluşturulmuş Onaylanmış Kuruluş Koordinasyon Grubu çalışmalarını ve bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan karar ve metinlerin takibini yapar.

c) Yapılanmada belirlenecek bir temsilci vasıtasıyla ulusal ve uluslararası düzeydeki toplantılara katılım sağlanır, toplantı notları onaylanmış kuruluşların katılımıyla düzenlenecek toplantılarda paylaşılır ve Bakanlığa iletilir.

ç) Yapılanmanın faaliyetlerine ait her türlü masraf, yapılanma tarafından belirlenecek usule göre onaylanmış kuruluşların katkısı ile karşılanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yurt Dışında Yerleşik Onaylanmış Kuruluşların Şube,

Temsilcilik ve Yüklenicileri

Yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşların şube, temsilcilik ve yüklenicileri

MADDE 17- (1) Komisyonun 305/2011/EU sayılı Yapı Malzemeleri Tüzüğü kapsamında faaliyette bulunan yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşlar Türkiye’de şube veya temsilcilik açtıklarında ikinci fıkrada belirtildiği şekilde Bakanlığa bildirimde bulunur. Bildirim ve ekli dokümanlar Türkçe dilinde düzenlenir.

(2) Faaliyetine yeni başlayan şube veya temsilcilikler bir ay içerisinde formatı Ek-2’de yer alan ve Bakanlık resmî internet sitesinde de yayımlanan bildirim yazısı ile Bakanlığa bildirimde bulunur. Bildirimde bulundukları bilgilerde değişiklik olması halinde bir ay içerisinde bildirim tekrarlanır. Bu bildirimler Bakanlık tarafından Ticaret Bakanlığına iletilir.

(3) Bakanlık, Komisyonun 305/2011/EU sayılı Yapı Malzemeleri Tüzüğü kapsamında yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşların adına veya sorumluluğunda Türkiye’de uygunluk değerlendirme faaliyeti yürüten şube, temsilcilik veya yüklenici gibi birimleri re’sen veya şikâyet üzerine Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliği ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nin uygulanabilir hükümlerini esas alarak denetleyebilir. Denetim esnasında Bakanlık, gerektiği takdirde, yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşlar ile onun Türkiye’de uygunluk değerlendirme faaliyeti yürüten şube, temsilcilik veya yüklenicileri arasındaki yetki devrini ve iş bölümünü düzenleyen sözleşmeleri de inceleyebilir.

(4) Yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşların Türkiye’de yerleşik şube, temsilcilik ve yüklenicilerinin denetimlerinde Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliğinin 15 inci maddesinde belirtilen hükümler uygulanır.

ALTINCI BÖLÜM

İzleme, Denetim ve İdari Yaptırımlar

İzleme ve denetim

MADDE 18- (1) Bakanlık görevlendirdiği onaylanmış kuruluşların 7223 sayılı Kanun, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliği, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) ve bu Tebliğde belirtilen nitelikleri karşılamaya devam edip etmediklerini, sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini ve faaliyetlerini öngörülen koşullara uygun olarak sürdürüp sürdürmediklerini izler ve denetler.

(2) Denetimler, Bakanlığın uygun gördüğü tarihte, re’sen veya şikâyet üzerine kuruluş adresinde veya uzaktan erişim araçları kullanılarak yapılır. Bakanlıkça aksi kararlaştırılmadıkça kuruluşlar azami on sekiz ayda bir kez denetlenir.

(3) Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliği, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) ve bu Tebliğde belirtilen şartlarla ilgili tüm dokümanlar izlemeye ve denetime tabidir.

(4) Denetimde tespit edilen hususlar denetim tutanağına kaydedilir. Denetim tutanağındaki hususlarla ilgili olarak Bakanlığın nihai değerlendirmesi denetimden sonra onaylanmış kuruluşa ayrıca bildirilir.

(5) İzleme ve denetimde tespit edilen uygunsuzluğun kuruluşun asli faaliyetlerini etkileyecek ölçüde olmaması halinde bu uygunsuzluklar kuruluşa bildirilir ve kuruluş aldığı tedbirleri yedi iş günü içerisinde Bakanlığa bildirir.

(6) Yurt dışında yerleşik onaylanmış kuruluşların ülkemizde yerleşik şube, temsilcilik ve yüklenicilerinin denetiminde uygunsuzluk bulunması halinde Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliğinin 15 inci maddesinde belirtilen hükümler uygulanır.

(7) Bir kuruluşun 14 üncü maddenin altıncı fıkrasına aykırı faaliyette bulunduğu hakkında kuvvetli şüphe veya bir kanıt bulunması halinde kuruluş Bakanlıkça denetlenebilir veya eldeki kanıtlara dayanılarak değerlendirme yapılabilir.

İdari yaptırımlar

MADDE 19- (1) Onaylanmış kuruluşların 7223 sayılı Kanun, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ve Onaylanmış Kuruluşlar Yönetmeliği, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) ve bu Tebliğde hükme bağlanan nitelikleri karşılamadığının, yükümlülükleri yerine getirmediğinin ve faaliyetlerini öngörülen koşullara uygun olarak sürdürmediğinin tespit edilmesi durumunda Bakanlık tarafından 7223 sayılı Kanun kapsamında aşağıdaki idari yaptırım ve önlemler uygulanır:

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde Değişiklik 2022!

a) 18 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen izleme ve denetimde tespit edilen uygunsuzluğun kuruluşun asli faaliyetlerini etkileyecek ölçüde olması halinde kuruluşun faaliyet kapsamı, bu uygunsuzluktan etkilenen ürünün taşıdığı risk durumu, tehlikenin aciliyeti ve kullanıcı öncelikleri Bakanlıkça değerlendirilmek suretiyle belirlenecek bir süre için kısıtlanır veya askıya alınır. Bu uygunsuzlukların önem derecesine göre kuruluşa yirmi iş gününden az, altmış iş gününden fazla olmamak üzere düzeltici faaliyet için süre verilir. Kuruluş verilen süre içerisinde düzeltici faaliyetlerini tamamlarsa kısıtlama veya askı kaldırılır, uygunsuzluklar giderilmediği takdirde ilave süre verilmeksizin kuruluşun onaylanmış kuruluş statüsüne son verilir. Kuruluşlara düzeltici faaliyet için süre verilmesi veya kısıtlama veyahut askı işlemi tesis edilmesi Bakanlığın idari yaptırım uygulamasına engel teşkil etmez.

b) Bağımsızlığın ve/veya tarafsızlığın sağlanamaması durumunda, 7223 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde öngörülen idari para cezası uygulanır ve anılan Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrası gereği onaylanmış kuruluş statüsüne son verilir.

c) Onaylanmış kuruluşların onaylanma amaçlı akreditasyonunun TÜRKAK tarafınca askıya alınması veya iptal edilmesi durumunda onaylanmış kuruluşların görevlendirmesi askıya alınır veya iptal edilir. Onaylanmış kuruluşların birden fazla akreditasyonunun bulunması durumunda askıya alınan veya iptal edilen akreditasyon sertifikasının kapsamı görevlendirme kapsamından geçici süreyle veya tamamen çıkarılır. Onaylanmış kuruluşların statüsündeki bu değişiklikler Bakanlıkça NANDO’da yayımlanmak üzere Ticaret Bakanlığına bildirilir.

ç) Yönetmeliğin 49 uncu maddesinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde 7223 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

d) Görevlendirme ile birlikte gerçekleştirilen PDDD faaliyetlerinin ilgili yönetmeliklere, uyumlaştırılmış teknik şartnamelere veya bu Tebliğde yer alan usul ve esaslara göre yürütülmemesi durumunda 7223 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

e) 15 inci maddedeki bildirimlerin belirtilen süre zarfında Bakanlığa yapılmaması durumunda, 7223 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

f) Yönetmelikte ve bu Tebliğde belirtilen yüklenici veya personel ile ilgili şartların sağlanamaması halinde, onaylanmış kuruluş faaliyetleri geçici olarak kısıtlanır veya askıya alınır ve düzeltici faaliyet için en fazla kırk beş iş günü süre verilir. Süre sonunda, yüklenici veya personel ile ilgili şartların yerine getirilmemesi halinde onaylanmış kuruluş statüsüne son verilir.

g) Yönetmelikte ve bu Tebliğde belirtilen mesleki sorumluluk sigortası ile ilgili şartların sağlanamaması halinde 7223 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrası gereği onaylanmış kuruluş faaliyetleri askıya alınır ve düzeltici faaliyet için en fazla otuz iş günü süre verilir. Süre sonunda mesleki sorumluluk sigortası ile ilgili şartların sağlanmaması durumunda onaylanmış kuruluş statüsüne son verilir.

ğ) Faaliyet kapsamı kısıtlanan veya askıya alınan onaylanmış kuruluşun kısıtlanan veya askıya alınan kapsamda faaliyetlerini sürdürdüğünün tespit edilmesi halinde onaylanmış kuruluş görevlendirmesi iptal edilir.

(2) Bakanlıkça görevlendirilmiş olup olmadığına bakılmaksızın bir kuruluşça Yönetmelik kapsamındaki ürünlere ilişkin CE işaretlemesinin, belgelerin, test raporları ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı şekilde düzenlendiği, kullanıldığı, tahrif veya taklit edildiğinin tespit edilmesi halinde 7223 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

(3) 18 inci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen denetim veya değerlendirme sonucunda bir kuruluşun NANDO’da görev kapsamı yayımlanmadığı halde Yönetmelik kapsamında faaliyet yürüttüğünün tespit edilmesi halinde 7223 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

(4) İdari yaptırımlara ilişkin her türlü tebligat 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre yapılır.

(5) Onaylanmış kuruluşlara uygulanan idari yaptırım kararları Bakanlık tarafından Ticaret Bakanlığına bildirilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 20- (1) 18/8/2013 tarihli ve 28739 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine ve Denetlenmesine Dair Tebliğ (Tebliğ No: MHG/2013-09) yürürlükten kaldırılmıştır.

Onaylanmış kuruluşların uyum süresi

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihte hâlihazırda Bakanlıkça görevlendirilmiş olan onaylanmış kuruluşlar, bu Tebliğin yürürlük tarihi itibarıyla on sekiz ay içerisinde 8 inci maddenin gereklerini yerine getirir. Bu Tebliğin yürürlük tarihinden sonra yapılacak yeni personel görevlendirmelerinde ise 8 inci madde hükümlerine uyulur.

Şube ve temsilciliklerin Bakanlığa bildirim sorumluluğu

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihte 17 nci madde kapsamında faaliyet göstermekte olan şube ve temsilcilikler bu Tebliğin yürürlük tarihi itibarıyla altı ay içerisinde Ek-2’de yer alan formata uygun olarak Bakanlığa bildirimde bulunur.

Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının görevlendirilmesi

GEÇİCİ MADDE 3- (1) 26/6/2009 tarihli ve 27270 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğin 19 uncu maddesine göre yapılacak Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu başvurularına, personel istihdamı, bunların görevlendirilmesi ve denetlenmesine, bildirim yükümlülüklerine ilişkin iş ve işlemler; başka bir mevzuat ile doğrudan düzenlenene kadar bu Tebliğin uygulanabilir hükümlerine göre yapılır.

Yürürlük

MADDE 21- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayın

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde Değişiklik 2022!

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Yapı Malzemeleri ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik!


Geri Dön