28 / 04 / 2024

Yapıları teknik müşavirler denetleyecek!

Yapıları teknik müşavirler denetleyecek!

Van depreminin ardından yeniden gündeme gelen yapı denetimiyle ilgili suiistimallerin önüne geçmek için yeni düzenleme geliyor. Taslak halindeki düzenlemeye göre yapı denetim firmalarının yerini teknik müşavirlik kuruluşları alacak



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üzerinde çalıştığı taslakla denetimi yapacak teknik müşavirlik kuruluşlarının görevlerini müteahhidin etkisinde altında kalmadan yapabilmesi amaçlanıyor. Taslak şu yenilikleri getiriyor:

Denetimle yapım ayrılıyor

Teknik müşavirlik firmaları yapı denetiminin yanısıra uluslararası müşavirlik sisteminde olduğu gibi yapım işlerine karışamayacak.

Müşavirlik kuruluşları, laboratuvar kuruluşları ve ilgililer yapı malzemesi üretim ve satış faaliyetleri dahil yapım işiyle iştigal edemeyecek.

Teknik müşavirlik kuruluşları, müellifliğini yaptıkları projelerin proje denetimi işini ve kendilerine, ortaklarına, denetçi mimar ve mühendislerine, kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarına ait yapıların proje denetimi ve yapı denetimi işini üstlenemeyecek.

İnşaatla uğraşamayacaklar

Teknik müşavirlik kuruluşlarının, ortaklarının, denetçi mimar ve mühendisleriyle kontrol ve yardımcı kontrol elemanlarının, inşaat müteahhitliği ve alt müteahhitliği üstlenmeleri ve yapı malzemesi üretim ve satış faaliyetleri dahil inşaat işleri ile ilgili olarak ticarî faaliyette bulunmaları yasaklanacak.

Cezalar ağırlaştırılıyor

Teknik müşavirlik kuruluşlarından ve elemanlarından öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmedikleri İl Yapı Denetim Komisyonunca tesbit edilenlere, fiil ve hallerinin durumuna göre, yeni iş almaktan men ve izin belgesi iptalinin yanısıra idari para cezaları verilecek. Dava açma yoluna gidilebilecek.

Kamu yapılarının denetiminde yapım faaliyetinden ayrı olarak müteahhide bağlı olmaksızın idarenin denetime yönelik müşavirlik hizmetini bakanlıkça denetim izni verilen teknik müşavirlik kuruluşlarından alınabilecek.

Vanda 3 bin kişi toplum yararına işlerde çalışacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında Vanda 3 bin kişinin istihdam edileceğini açıkladı. Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında şimdiye kadar 100 bin kişinin istihdam edildiğini, yıl sonuna kadar 50 bin kişinin daha bu kapsamda çalıştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Vanda meydana gelen deprem sonrasında proje çalışmalarına bölgede daha ağırlık verildiğini belirten Çelik, 3 bin kişinin Vanda istihdam edileceğini bildirdi.

Erdinç Çelikkan / HÜRRİYET


Geri Dön