22 / 11 / 2024
fuzul

Yargıtay'dan kira artışlarına fren!

Yargıtay'dan kira artışlarına fren!

Yargıtay ekonomik nedenlerden dolayı kiralara TEFE oranında artış yapılması yerine kriz dönemlerinde zam yapılamayacağına da karar verdi




Yargıtay ekonomik nedenlerden dolayı kiralara TEFE oranında artış yapılması yerine kriz dönemlerinde zam yapılamayacağına da karar verdi. Kararda kiraların genel fiyat artışı kadar yükselmediği, kiraların düştüğü dönemlerde de ev sahiplerinin zam taleplerinin reddedilmesi gerektiği belirtildi

İşsizliğin büyük artış gösterdiği Türkiye'de, bir çok kişi ev kirasını ödeyemediği ve kirasına zam yapamadığı için evinden çıkmak zorunda kaldı. Yargıtay ise ekonomik gidişattaki sıkıntıları dikkate alarak kiracıları sevindirecek tarihi bir karara imza attı. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi ekonomik nedenlerden dolayı kira bedellerine zam yapılamayacağına karar verdi.

GEREKÇE KİRALARIN DÜŞMESİ

Ankara 6'ncı Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay, kira tutarlarının genel fiyat artışları kadar yükselmediğine karar verdi. Kararda ayrıca kiraların düştüğü dönemde kira ücretinin enflasyon oranında arttırılmasına karşı çıkıldı. Mahkemelerin de bu yöndeki talepleri reddetmesi istendi. Yargıtay daha önce verdiği kararlarda kiralara enflasyon oranında zam yapılması gerektiğini hükmediyordu. Yargıtay'ın bu kararından sonra ev kiralarına zam yapılan kiracılar, kirası düşük konut ya da işyerlerini emsal göstererek indirim talebinde bulunabilecek.

KARAR DEĞİL DERS VERİLDİ

Konuyla ilgili Yeni Şafak gazetesinin sorularını yanıtlayan Kiracılar Derneği Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararın 'tarihi' nitelikte olduğunu belirterek, "Karar doğrudur ve yaygın bir şekilde toplumsal kabul görmesi için biz dernek olarak elimizden geleni yapacağız" dedi.

Kararı yaygın olarak kullanalım

Kiracılara da öneri-lerde bulunan Büyüknohutçu, "Yargıtay tarafından verilen bu kararın yaygın olarak kullanılması gerekir. Kira artış taleplerine karşı, mutlaka Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararı örnek gösterilerek karşı konulmalıdır. Bu anlamda, derneğimize telefonla veya web sayfamız aracılığı ile ulaşıldığı takdirde, kendilerine hukuki yardım sağlanacaktır" dedi.

Ödenebilir kiralar talep edin

Son zamanlarda derneklerine yapılan başvuruların yüzde 90'ının kira artışlarıyla ilgili şikayetler olduğunu belirten Büyüknohutçu evsahiplerine şu öneri-lerde bulundu: Ödenemeyen değil ödenebilen para sizindir. Onun için ödenemeyecek kiralar talep edip daha sonra kira tahsili için aylarca uğraşacağınıza ve hatta tahsil edemeyeceğinize, ödenebilir kiralar talep edin veya kiralarınızı ödenebilir seviyelere çekin. Barınma hakkını kullanamayan insanların diğer haklarından bahsetmek mümkün değildir" dedi.
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kriz bitene kadar kira artışı yok  
 
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin, "Kiracılar, kriz bitip kiralar yeniden artmaya başlamadıkça, kira parasını artırmak zorunda olmayacak" yolundaki kararı emsal niteliği taşıyacak.  Ankara  6. Sulh Hukuk Mahkemesi, ev sahibi ve kiracı arasındaki kira artış oranının belirlenmesine yönelik uyuşmazlıkta, kirada TEFE (ÜFE) oranında artış yapılmasına karar verdi. Davalının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesine geldi. Daire, Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına işaret ederek, özel nedenler bulunmadığı takdirde, kira parasının "hak ve nesafet" kurallarına uygun olduğu kabul edilerek, kira parasının tespit edileceğini belirtti. Kararda, şunlar kaydedildi: "Ancak çevrede oluşan kira paralarının genel fiyat artışları kadar artmadığı yahut kira paralarında bir düşüş saptandığı takdirde kira parasının TEFE (ÜFE) oranında artırılmak isteği reddedilmeli ve önceki dönemde ödenen kira parasına hükmolunmalıdır."
Vatan

Kriz var kirayı artıramazsınız

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira bedelinde yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), oranında zam yapılmasına karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Daire kararında, "Çevrede oluşan kira paralarının genel fiyat artışları kadar artmadığı yahut kira paralarında bir düşüş saptandığı takdirde kira parasının TEFE (ÜFE) oranında artırılmak isteği reddedilmeli ve önceki dönemde ödenen kira parasına hükmolunmalıdır" denildi.
Ankara 6. Sulh Hukuk Mahkemesi, ev sahibi ve kiracı arasındaki kira artış oranının belirlenmesine yönelik uyuşmazlıkta, kirada TEFE (ÜFE) oranında artış yapılmasına karar verdi.
Davalının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesine geldi. Daire, Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına işaret ederek, özel nedenler bulunmadığı takdirde, tarafların serbest iradeleriyle kararlaştırdıkları kira parasının takip eden üç yılın TEFE (ÜFE) artış oranının yansıtılması suretiyle bulunacak kira parasının "hak ve nesafet" kurallarına uygun olduğu kabul edilerek, kira parasının tespit edileceğini belirtti. Kararda, şunlar kaydedildi:
"Aynı yöntem önceki dönem kira parasının mahkemece 'hak ve nesafet' kurallarına uygun olarak ve kiralananın serbestçe getirebileceği kira parası gözetilmek suretiyle takdir edilmesi halinde de uygulanmaktadır. Mahkemenin uygulaması da bu yöndedir ve kira parası mahkemece tespit edilen önceki dönem kira parasının TEFE (ÜFE) oranında artırılması suretiyle tespit edilmiştir.
Ancak davalı vekili tarafından yeni dönemde kira paralarının ekonomik nedenlerle artmadığı, aksine azaldığı savunulmuştur. Nitekim kira parasının tespiti istenen dönemlerde konut ve iş yeri kiralarının genel fiyat artışları kadar artmadığı hatta azaldığı da bilinen bir gerçektir. O nedenle davalı vekilinin bu savunması üzerinde durulmalı, gerçekten çevrede oluşan kira paralarının genel fiyat artışları kadar artmadığı yahut kira paralarında bir düşüş saptandığı takdirde kira parasının TEFE (ÜFE) oranında artırılmak isteği reddedilmeli ve önceki dönemde ödenen kira parasına hükmolunmalıdır."
Daire'nin bozma kararının ardından dava dosyası yerel mahkemeye gidecek. Mahkeme ilk kararında direnir ve bu karar da temyiz edilirse son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek.
Hürriyet Emlak


Geri Dön