03 / 10 / 2024

Yarımburgaz Mahallesi sakinleri bölgeden taşınacak mı?

Yarımburgaz Mahallesi sakinleri bölgeden taşınacak mı?

Etrafında lüks ve yüksek konutların yükselmeye başladığı Yarımburgaz mahallesi sakinleri, 50 yıldır yaşadıkları sokaklarından sürgün edilecekler kaygısını taşımaya başladı. Mahalleli Kanal İstanbul projesiyle, yaşadıkları bölgeden sürülme korkusu yaşıyor




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesi 'Kanal İstanbul'la ilgili yaptığı açıklamalarda detayların ortaya çıkmasıyla birlikte gözler projeden etkilenecek bölgeleri çevrildi. Bu bölgelerden biri de Kiiçükçekmece gölüne tepeden seyreden 54 hektarlık alana sahip Yarımbıırgaz mahallesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "rezerv yapı alanı" ilan ettiği mahalleye şu an mahalleli çivi bile çakamıyor. 


Çevresinde lüks konutlar yükselen mahallede 30 yıldır yaşayan mahalleli Kanal İstanbul projesiyle birlikte sürülme korkusu yaşıyor. 50 yıldır mahallede yaşayan Ercüment Gürçay da en büyük arzusunun bölgenin tarihi ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yanmburgaz Mağaraları da göz önünde bulundurularak yaşadığı bölgenin 1. derecede arkeolojik sit alanı ilan edilmesi olduğunu söyledi. 

Güzergâhındaki 38 bin 500 hektarlık alanla ilgili plan yapma yetkisi İBB'ye devredilen Kanal İstanbul projesinden çok sayıda mahalle etkilenecek. Mahalleye şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezevr yapı alanı ilan ettiği için çivi dahi çakılmıyor. Mahalleli de Kanal İstanbul projesiyle yaşadıkları bölgeden sürülme korkusu yaşıyor. 


'Sit alanı olsun' 

Yanmburgaz Mahallesi'nde doğan 40 yaşındaki Ercüment Gürçay yaşadığı bölge için Sazlıdere Dayanışması'nı kurmuş. Gürçay bölgede 400 bin yıldır yerleşik yaşam olduğunu belirterek "Atalarımız yüz binlerce yıl önce Yanmburgaz Mağaraları'nı kendilerine barınak yapmış. 40-50 yıl önce bu bölgede 140 çeşit kuş türü yaşıyordu" dedi. Gürçay en büyük talebinin Yanmburgaz Mağaraları, Bathonea ve Region antik kentleriyle birlikte değerlendirildiği 1. derecede arkeolojik SİT alanı olarak ilan edilmesi olduğunun altını çizerek "Neden İstanbul' uıı yeni "tarihi yarımadası" burası olmasın?" ifadesini kullandı. Bir mahalleli de "Biz de güzel evlerde yaşamak istiyoruz. Yıllardır buradayız. Kanal İstabul'un ardından gönderilmekten korkuyoruz" dedi. 


İBB CHPli Meclis üyesi Erhan Aslaner de "Rezerv ilan edildiği için inşaat yapılamıyor. İmarı normalde 2 kat. Diğer mahallerde daha fazla emsal verilmiş. Çekmece gölüne nazır kıymetli bir yer. Vatandaşı tahliye etmek istiyorlar" dedi. 


Cumhuriyet


Geri Dön