Yaşam alanlarımız Kuzey’e kayacak!
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Türkiye’yi bekleyen hava durumunu anlatarak, yaşam alanlarımızın Kuzey’e kayacağını söyledi..
Bu kış beklenen karların yerini ani yağmurlar aldı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Türkiye’yi bekleyen hava durumunu anlatarak, yaşam alanlarımızın Kuzey’e kayacağını belirtti.
Gazete Vatan'da yer alan habere göre, Oldukça kurak bir kış geçiren Türkiye’de gözler İstanbul’a gözler kar çevrilirken akıllara Dünya Bankası’nın hazırladığı rapor geldi. Rrapora göre Türkiye, küresel iklim değişikliği nedeniyle en fazla kuraklık yaşayacak ülkelerin başında geliyor: “Karaya Oturmak: İklim Değişikliği, Su ve Ekonomi” adlı bir rapor yayınlayan Dünya Bankası, Türkiye’nin 2050’ye kadar daha kurak bir ülkeye dönüşeceğini açıkladı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu gelecek 30 yıl içinde Türkiye’de yaşanması beklenen iklim olayları ve sonuçlarını anlattı.
Karadeniz ve Marmara’nın kuzeyi dışında bitki örtüsü değişecek
“Türkiye’de hava sıcaklıkları en kötü iklim senaryosuna göre 2100 yılına kadar yaz aylarında 4-7 °C aralığında artacak. En yüksek sıcaklık artışları; Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde meydana gelecek. “Toplam yağış miktarlarında, Karadeniz Bölgesindeki 150 mm civarındaki küçük artış hariç, 2050’den itibaren özellikle kış aylarında 250-300 mm’ye varacak olan azalmalar yüzünden, Ege ve Akdeniz kıyılarında, Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde yağış eksikliği/kuraklık yaşanacak. Karla kaplı alanlarda, kar yağışlı gün sayısı ve kar yağışı miktarlarında azalmalar olacak, kıyılarımızda deniz su seviyesi yükselecek. 1990 iklim şartlarına göre, Türkiye’de bir yılda kişi başına düşen su miktarı 3070 metreküp. İklim şartlarının değişmeyeceğini kabul etsek bile, sadece nüfus artışı nedeniyle 2050’de Türkiye’de bir yılda kişi başına düşen su miktarı 1240 metreküp olacak. Artan nüfusumuzla bir de küresel iklim değişimi sonucu daha kurak bir iklime sahip olacağımız göz önüne alındığında, 2050’de Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 700 ile 1910 metreküp arasında olacak. Bu da şu an Kıbrıs adasındaki kişi başına düşen su miktarı kadar. Diğer bir deyişle, değişen iklimi ve artan nüfusuyla Türkiye iyice su yoksulu bir ülke olacak.
Akdeniz Dubai gibi olacak
Akdeniz’de iklim Dubai gibi olacak, Tuz Gölü çevresindeki kurak alan genişleyecek. Yalnızca Karadeniz bölgesinde yağış artışı yaşanacak, Türkiye’nin en çok yağış alan bu bölgesinde yaşanacak artış ise seller ve baskınlarla sonuçlanacak. Karadeniz kıyıları ve Marmara’nın kuzeyi dışında Türkiye’nin yaşanabilir alanlarında bitki örtüsü değişecek, su havzalarının verimi düşecek, hayvan popülasyonu farklılaşacak. 2070’lerden itibaren Doğu Anadolu’da yüksek dağlık bölgelerde kar örtüsü yüzde 80-90 azalacak, Barajların doluluğu etkilenecek.