08 / 05 / 2024

Yaşam yeraltında da devam ediyor!

Yaşam yeraltında da devam ediyor!

Özellikle ulaşımın büyük sorun olduğu büyükşehirlerde, trafiği büyük ölçüde rahatlatan metro ve raylı sistemler, dünyanın pek çok ülkesinde etkinlik ve gösterilere de sahne oluyor



Özellikle ulaşımın sorun olduğu büyükşehirlerde, trafiği büyük ölçüde rahatlatan metro ve raylı sistemler, dünyanın pek çok ülkesinde etkinlik ve gösterilere de sahne oluyor Özellikle ulaşımın sorun olduğu büyükşehirlerde, trafiği büyük ölçüde rahatlatan metro ve raylı sistemler, dünyanın pek çok ülkesinde yalnızca "ulaşım" için kullanamayarak, çeşitli etkinlik ve gösterilere de sahne oluyor. Konunun Türk uzmanları, ülkemizde metro ve raylı sistemlerin teşvik edilmesi için mutlaka özel etkinliklere imza atılması gerektiğini söylüyor. 


İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, araç yoğunluğunun önüne geçmek için halkı metrolara yönlendirecek özel çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. 

Her yıl binlerce aracın trafiğe çıktığım anımsatan Söylemez, "Araç sayısının sürekli artması ne yazık ki trafik sorunun da çözülmemesine neden olacak. Özellikle yağışlı günlerde büyük probleme dönüşen trafik sıkıntısı için halkı toplu taşımaya teşvik edici önlemlerin de alınması gerekiyor. Ulaşım sorununun çözülmesi için düzenlenecek farklı etkinliklerle halk metrolara çekilmeli" dedi. 

Dünya başkentlerindeki metrolarda düzenlenen sanatsal etkinliklere dikkati çeken Söylemez, İstanbul'da metroların kültür-sanatla zenginleştirilebileceğini kaydetti. 

Söylemez, şunları söyledi: "Metro denilince akıllara yalnızca ulaşım aracı geliyor. Ancak dünyadaki örnekler metroların sanat ve kültürel etkinlikler için de ev sahipliği yapabilecek mekanlar olduğunu gösteriyor. Örneğin, dünyanın en eski ve en büyük metro ağına sahip Londra'da metronun 150'nci yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde ilk yolculuğu canlandırılırken, kullanılmayan metro istasyonlarında ise çeşitli gösteriler ve metronun 150 yıllık tarihçesini fotoğraflarla anlatan kitaplara yer verildi. 

New York metrosu ise graffitilerle süslenmesinin yanımda, gitar, akordeon, keman gibi müzik aletleriyle yapılan canlı performanslara da sahne oluyor. Ülkemizde sanatsal etkinlikler için çok sık kullanılmayan metrolar, kültür ve sanat aktiviteleri için tercih edildiğinde geleceğin 'yaşam merkezi' olur. 

Ayrıca yapılacak tüm etkinlikler şehirlerin tanıtımına da önemli katkı sağlar." 


Yeni Mesaj


Geri Dön