23 / 12 / 2024

Yaşar Aşçıoğlu,eski Likör Fabrikası'ya ilgili açıklama yaptı

Yaşar Aşçıoğlu,eski Likör Fabrikası'ya ilgili açıklama yaptı

Yaşar Aşçıoğlu, eski Likör Fabrikası arazisine ilişkin Mimarlar Odası'nın, nazım imar planı değişikliğinin İmar Kanunu ve Toplu Konut kanununa aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davada "Yürütmeyi durdurma" kararı verilmesine ilişkin açıklama yaptı



Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, eski Likör Fabrikası arazisine ilişkin Mimarlar Odası'nın, nazım imar planı değişikliğinin İmar Kanunu ve Toplu Konut kanununa aykırı olduğu iddiasıyla açtığı davada "Yürütmeyi durdurma" kararı verilmesine ilişkin olarak, "Hukukun ve adaletin daha doğru işleyebilmesi için, konusunda tecrübeli, uzman kurumlardan ve kişilerden oluşan şahıslardan bilirkişi tayini yapılırsa, yargının da buna göre daha adil karar vereceğine inanıyorum" dedi.

Yaşar Aşçıoğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti, hukuka saygılı olmanın da vatandaş olarak herkesin görevi olduğunu belirtti.

Aşçıoğlu, "Ancak, hukukun ve adaletin daha doğru işleyebilmesi için, konusunda tecrübeli, uzman kurumlardan ve kişilerden oluşan, ekonomik, sosyal, kültürel şehircilik anlamında uzman olan şahıslardan bilirkişi tayini yapılırsa, yargının da buna göre daha adil karar vereceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Uzman kişilerce incelenen ve irdelenip onaylanan planın "üç tane genç ve tecrübesiz kişi" tarafından "uygun değildir" görüşüne istinaden iptal edildiğini öne süren Aşçıoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Çünkü yargı, bu konuda uzman olmadığı için bilirkişinin kararına uymak zorunda kalıyor. Bizim konumuzda davayı açan Mimarlar Odası'dır. Bilirkişiler ise, raporlarını Mimarlar Odası'na bağlı kişilerce hazırlamıştır. Buna bağlı verilen kararın doğru ve adaletli olmasının beklenemeyeceğini düşünüyorum.

İstanbul Mimarlar Odası'nın çarpık yapılaşmayı önlemek amacıyla şehircilik anlamında şehre değer katmayan yapıları onaylamamak gibi bir misyonu olması gerekirken, ne yazık ki şehre değer katacak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak, uzman mimarlarca yapılan bir proje olduğunda dava açmaması mümkün olmuyor.

Halbuki 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbulumuzun yüzde 95'i değersiz, mimari estetikten yoksun, kalitesiz ve niteliksiz yapılarla dolu. Şehrimizin en değerli yerleri gecekondular ile istila edilmiş durumdadır. Bu yapılara ilişkin Mimarlar Odası'nın bir davası olduğu görülmemiştir. Mimarlar Odası'nın yönetiminin uzman mimarlar tarafından oluşturulması ve Odalarına sahip çıkmasının ülkemizin menfaatine olacağını düşünüyorum."

"ADALETE İNANCIMIZ TAMDIR"-
Bir ülkenin kalkınmışlığının, yapılarının kalitesi ile eşdeğer olduğunu, bu yapıların şehre değer katacak mimaride ve kalitede olmasına katkıda bulunacak yerin ise Mimarlar Odası olması gerektiğini ifade eden Aşçıoğlu, "Vizyonu ve misyonu olan, değerli de bir başkanı olan Mimarlar Odası'nın yaptıklarını ve yapacaklarını tekrar kontrol ederek bu noktada ülkemize katkı sağlamalarını bekliyorum" dedi. Yaşar Aşçıoğlu, şunları belirtti:

"Globalleşen dünyada yabancı sermaye olmadan ülkemizdeki ekonomik refahın yakalanması mümkün değildir. Mutlaka ülkemizde yabancı yatırımcıyı teşvik edici cazip projeler ve yatırımlar yaratmak lazım. Maalesef benim ülkem yabancının yatırım yapmasını bir kenara koyun, yabancının önüne engel çıkartıcı ve korkutucu biçimde bürokratik engeller koyuyor. Şimdi bizim İsviçreli ortağımız Ali Sami Yen'i de alsaydı Likör projesi ile birlikte 600 milyon dolarlık yatırıma da 'evet' demişti. Bu 'evet' ülkeme katma değer, istihdam, devlete vergi, yabancı yatırımcıya teşvik edici 'evet' demek. Şimdi soruyorum yabancı yatırımcısız Ali Sami Yen ihalesinin gerçekleşmesinin imkanı var mıdır? Hele ki, Avrupa'da yakın bir zamanda beklenen reel sektör krizinden ötürü yabancı bir yatırımcı bulmanın zorluğu kaçınılamayacak bir gerçektir."

İleri dünya devletlerinde iş adamının önünü açan ve destek veren, arkasında lokomotif olan sistemlerin mevcut olduğunu dile getiren Aşçıoğlu, açıklamasında "Halbuki Türkiye'de lokomotif önümüzde, sistem ise raylara tuz serpmeye devam ediyor. Biz Aşçıoğlu olarak ve Türk müteşebbisleri olarak bütün zorluklara rağmen, ülkemizde iş alanları açmaya, istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Adalete inancımız tamdır. Bu mantıkla hareket ederek konuya ilişkin, Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin bir an önce konuyu bertaraf edip önümüzü açacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
AA

'Likör'e durdurma Ali Sami Yen'i tehlikeye attı!

Likör fabrikası arazisine yürütmeyi durdurma kararı!


Geri Dön