23 / 12 / 2024

Yaşayan Efsane Mimar: Metin Hepgüler

Yaşayan Efsane Mimar: Metin Hepgüler

İnşaat Yatırım Dergisi Metin Hepgüler'i "Çağın Sinan'ı olarak kabul edilen milletlerarası mimarımız Metin Hepgüler bugüne kadar Türkiye'de birçok önemli proje gerçekleştirmiş, yurt dışında ise ABD'den Suuidi Arabistan'a , İsviçre'den Meksika'ya, Arjantin'



Prof. Metin Hepgüler kimdir? Kendinizden bahseder misiniz?
 
1931'de Kadıköy/Moda'da doğdum. Müzisyen Dede Efendi ve Hafız Yusuf Efendi'nin torunu ve Averof'u Samsun'da durduran deniz binbaşısı Hasan Şevki Bey ile Hatice Hanımın oğluyum. Doğumumdan hemen sonra babamı kaybettim. Ablam Hale Hanım ve eniştem denizaltıların komodoru Gıyasettin Bey bana lise tahsilime kadar hamim oldular.
6 yaşımda Bomonti İlkokulu'na başlayıp, Değirmendere İlkokulu'nda devam ettim. Kızıltoprak İlkokulu'ndan mezun olarak, Kadıköy 3. ortada, orta mektebi ve  Ankara  Atatürk Lisesi'nde lise tahsilimi tamamladım. İlk orta ve lisede daima iftihar levhalarına geçtim. Milli Eğitim Bakanlığı'nca Hasan Ali Yücel imzalı Atatürk'ün Büyük Nutku kitabı bana bu sayede verildi.
1947 yılında 200 üzerinden 199 puan ile girdiğim İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden 1952-53 döneminde birincilikle ve 20 yaşında mezun oldum. İTÜ talebeliğim süresince 3 üniversite dahilinde 4'ü genel Türkiye açık konkurunda 7 birincilik aldım. 
Yine talebelik sürecinde ihtiyaçlarımı karşılamak mecburiyeti ile 27 inşaatta çalışıp ilk büromu yine talebe iken 1948'de önce Sirkeci'de, bir yıl sonra da Karaköy- Galata'da açtım. 24 ay süreli 1953-55 yılları arası askerliğim sırasında 65 tümende Trakya'da pek çok proje ve kontrollük yaparak General Ragıp Gümüşpala'nın takdirleri ile süresinden evvel izin verilerek terhis oldum.
Konya Belediye Sarayı Konkuru münasebeti ile tanıştığım mimarlar Doğan Tekeli ve Sami Sisa ile Site Mimarlık Bürosu'nda kollektif ortak olarak 10 yıl beraber çalıştık.
Bu süreç içerisinde ortaklarıma yurt dışı çalışmanın ve yurt dışı mimarlık projelerine iştirakin önemini vurgulamaya çalıştım. Bu gaye ile, 1961 yılında İsviçre'ye giderek, Prof. Salvisberg/Dr Rohn bürosunda 20 ay dizayn şefi olarak bilfiil ve yalnız olarak 5'i proje yarışması olmak üzere 11 proje yapıp ve konkurların 3'ünde birincilik 2'sinde ödül alarak, Dr. Rohn'un milletlerarası bürosunda ortaklık teklifi aldım fakat onur duyduğum bu teklifi kabul etmedim.
1967-68 yılında MHM İnternational Mimarlık bürosunu (Metin Hepgüler Müessesesi'ni) kurdum. Aynı ve takip eden yıllarda Harbiye Ordu Evi, Kurtboğazı Ankara Tanzimi, Sofya Atatürk Evi, Gölbaşı Polis Eğitim Tesisleri, MİT Bahçelievler/ Ankara proje yarışmalarında birincilik ödüllerini aldım. Aynı yılda TSKB, Şeker Sigorta, Tofaş-Aygaz Genel Müdürlük Binaları, General Electric, Kav, Fürsan Fermantasyon Ürünleri, Philips-Tekfen, Rabak Alüminyum Fabrikası mimari bürolar arası seçimlerini kazanarak projelerimi ve takiben proje kontrollüklerini yaptım.
1968-69 yıllarındaki yurt dışı seyahatlerimdeki etüd ve çalışmalarım neticesinde de, Türk mimarlığını milletlerarası düzeyde tanıtımı gayesi ile arzuladığım Architects Association GmbH'ı kurarak, milletlerarası düzeyde çalışmalarımı başlattım. İsviçre ve Amerika kuruluşları ile çalışmalarımı tüm kıtada sürdürmekteyim.
 
Son olarak, Arjantin MarDel Plata ve UAE/RAK'taki 7 yıldızlı otel yarışmalarını kazandım. Bu yılda O.I.C Jeddah Merkezi Yarışmasını kazanan İsviçre grubuna danışmanlık yaptım. Şimdide günümüzün en önemli projelerinden olan Dubai/ Pearl inşaatının danışmanı olarak 760.000 metrekare büyüklüğündeki bölgenin en önemli realizasyonuna hazırlanmaktayım.
 
Güncel rakamlarla 167. proje yarışması ödülü, 58 birincilik ödülü, 16 milletlerarası yarışma 1.'lik ödülü kazanarak mesleğimde erişilmez bir rekor elde ettim ve 8.160.000 metrekare proje- tatbikatı ile tek isim olarak Best Performer of the world gösterildim.
 
Bugüne kadar birçok yarışmaya katıldınız. Bunların ne kadarlık bölümü gerçekleşti?
 
Birincilik aldığım yarışma ödüllerinden yani 58'sından(19 milletlerarası) 42'si realize edildi inşaatı yapıldı. Ayrıca yurt dışında alınan veya davetli yapılan yarışmalardaki seçilenlerden de yanılmıyorsam 42'si inşa edildi. Yarışmalar dışındaki direkt alınan projelerin tatbikatı ile inşaat kapalı alan toplamları bugün yapılmakta olanlar hariç 8.160.000 metrekareyi bulmaktadır.


Geri Dön