YASED: 2012'de yatırımcıların yüzde 78'inin planı 100 milyon dolara kadar!
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) 2012 yılı 1. Barometre Anketi sonuçlarına göre, 2012 yılında uluslararası yatırımcıların yüzde 78'i 100 milyon dolara kadar, yüzde 18'i 100-500 milyon dolar arasında, yüzde 4'ü 500 milyon doların üzerinde yatırım
Türkiye’deki uluslararası yatırımcıların, yatırım kararlarını etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmelere yönelik değerlendirmelerini içeren ve yatırım ortamının nabzını tutan YASED Barometre Anketi sonuçları YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas ve Genel Sekreter Özlem Özyiğit tarafından basın toplantısıyla açıklandı.
Anket sonuçlarına göre, 2011 yılının son 6 ayında, katılımcıların yüzde 53’ünün ciro, yüzde 57’sinin üretim tutarı, yüzde 51’inin net karlılık yüzde 64’ünün pazar payı hedefleri "büyük ölçüde" gerçekleşti. Yüzde 52’sinin çalışan sayıları artarken, yüzde 43’ü önümüzdeki 6 ayda çalışan sayısının aynı kalacağını, yüzde 43 artacağını öngördü.
Katılımcıların yüzde 74’ü önümüzdeki 6 ayda dünyada ekonomik büyümenin, yüzde 73’ü Türkiye’de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, yüzde 60’ı Türkiye’de enflasyon oranının yükseleceği, yüzde 60’ı faiz oranlarının artacağı, yüzde 46’sı Türkiye’de döviz kurunun enflasyona paralel seyredeceği tahmininde bulundu.
Türkiye’de uluslararası yatırımların önündeki temel engelleri temsil eden konularda ise üyeler geçen 6 ayda "ekonomik istikrar"da beklentilerinin üstünde performans yaşadığını iletirken, vergi ve teşviklerde beklentilerin altında gerçekleşme olduğunu kaydetti. Önümüzdeki 6 ayda yasal çerçeve ve bürokratik engellerde iyileşme beklentisi görüldü.
Katılımcıların yüzde 76’sı dünyada uluslararası doğrudan yatırımlar için ekonomik ortamın daha kötüye gideceğini öngördü. Katılımcıların yüzde 45’i Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımlar için ekonomik ortamın kötüye gideceğini, yüzde 34’ü değişmeyeceğini, yüzde 21’i daha iyiye gideceğini kaydetti.
"Ekonomik gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapmayı düşünüyor musunuz" sorusuna, katılımcıların yüzde 43’ü "evet",, yüzde 32’si "hayır", yüzde 25’i "belirsiz" yanıtını verdi.
Yatırımcıların yüzde 78’i 2012 yılında 100 milyon dolara kadar, yüzde 18’i 100-500 milyon dolar arasında, yüzde 4’ü 500 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planladığını söyledi. 2011 yılı için bu oranlar sırasıyla yüzde 70 yüzde 16 ve yüzde 14 idi.
Önümüzdeki dönemde Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişmeler, "uluslararası piyasalarda yaşanan finansal krizin daha da derinleşmesi", "yapısal reformların tamamlanamaması", "hükümetin cari işlemler açığı/GSMH oranını düşürememesi", "yerel siyasi dalgalanma", "büyümenin sürdürülebilir olmaması" ve "AB müzakerelerinde
yaşanacak tıkanıklıklar" şeklinde sıralandı.
Katılımcıların yüzde 62’si 2012 yılında Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırım girişinin 10-15 milyar dolar arasında, yüzde 35’i 10 milyar dolardan daha az olmasını beklediğini belirtti.
Doğrudan yatırımların önündeki engeller
Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımların önündeki ilk 3 engel, "vergi ve teşvik politikaları", "hukuk güvenliğinin olmaması" ve "ekonomik istikrarsızlık"; hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken ilk 3 konu, "cari işlemler dengesi", "yapısal reformlar" ve "sürdürülebilir büyüme" oldu.
YASED üyelerinin yüzde 22’sinin küresel veya yerel ARGE faaliyeti bulunurken, yüzde 44’ünün küresel ARGE faaliyeti olmasına rağmen Türkiye’de ARGE faaliyeti bulunmuyor.
Katılımcılar, önümüzdeki dönemde Türkiye’de enerji, sağlık, otomotiv ve yan sanayi, finansal hizmetler, gıda ve tarım, hızlı tüketim malları, ARGE ve bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerine yatırım olmasını beklediğini kaydetti.
Katılımcılar, 2012 için yüzde 3,86 oranında büyüme, yüzde 9,97 oranında faiz, yüzde 8,2 oranında TEFE, yüzde 8,18 oranında TÜFE, 1,85 TL-dolar döviz kuru, 2,38 TL-avro döviz kuru, 135,5 milyar dolar ihracat, 212,5 milyar dolar ithalat, yüzde 7,64 oranında cari açık/GSMH oranı öngördü.
TBMM’nin yeni anayasa çalışmalarında ele alması gereken en önemli başlıklar, "temel hak ve özgürlüklerle ilgili konular", "fikri ve sınai mülkiyet haklarına yönelik konular", "siyasi konular", "uluslararası anlaşmalarla ve uluslararası organizasyonlara katılım şartlarıyla ilgili konular", "uluslararası ticaret ve gümrüklerle ilgili konular" ve "yabancı sermayeli şirketlerin gayrimenkul edinimine yönelik düzenlemeler" olarak sıralandı.
YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu tarafından yapılan Yatırımcı Beklenti Endeksi 2011 yılı son çeyreğinde 72,35, 2012 yılının ilk çeyreğinde 72,78 değerini aldı.
2010 yılının ikinci yarısında hızlı yükseliş gösteren endeks, 2011 yılının ikinci çeyreğinden itibaren düşüş eğilimine girdi ancak 2012 başında ufak bir artış gösterdi. Endekste önceki yılın aynı dönemine göre görülen yüzde 3,04 oranında gerileme, endeksin ekonomik büyüme ile önemli bir korelasyonu olduğunun altını çizdi.
AA