28 / 04 / 2024

Yassıada imara açılıyor!

Yassıada imara açılıyor!

Yassıada ile Sivriada'nın Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.'ye devrinin ardından, inşaat ruhsatı da tamamlandı. Adalarda kısa süre içinde ilk kazma vurulacak.



Mayıs 1960 darbesinin ardından dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve bazı siyasilerin yargılandığı Yassıada ve Sivriada'nın imara açılması için son aşamaya gelindi. 2011'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen adalar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.'ye devredildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı ve TOBB iştirakine gönderilen 6 Mayıs 2015 tarihli yazıda, her iki adada yapılması planlanan tesisler için de inşaat ruhsatı çıkarıldığı belirtildi. Bu kapsamda devir işlemlerinin ardından kısa süre içinde inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 


Yassıada ve Sivriada işte böyle olacak!


'Bırakın ıssız kalsın' 

İstanbul Kent Savunması'ndan Ömer Süvari, adaların devrine tepki göstererek her iki adayla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, "Biz her iki adanın da inşaat tehdidinden kurtulmasını istiyoruz. Bırakın ıssız kalsın" diye konuştu. 


SİT alanı ilan edilmişti

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, 2011 yılında demokrasi müzesi yapmak istediklerini açıklamasının ardından Yassıada, kademe kademe imara açıldı. Marmara'daki diğer adalarla birlikte 1976'da "korunması gerekli doğal ve tarihi sit alanı" ilan edilen Yassıada, 2011'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi, Kasım 2012'de sit statüsünden çıkarıldı. Nisan 2013'te önce torba yasa ile kültür ve turizm tesisinin önü açıldı, ardından Çevre Bakanlığı'nın hazırladığı imar planları ile adaya otel, restoran, konferans ve kongre merkezleri, konaklama tesisleri yapılabileceği belirtildi. Yassıada ile birlikte Sivriada'da da yapılaşmaya imkân verildi. 


Adnan Menderes'in torunundan açıklama 

Adnan Menderes'in torunu Dr. Adnan Menderes, HABERTÜRK'e yaptığı açıklamada, "Yassıada ve Sivriada'ya yapılacak her yapı milletin ve ailemizin hatıralarına saygı duyularak inşa edilmeli" dedi. Menderes'in gelini Ümran Menderes de konuyla ilğili "Yaşanmışlıkların haricine dokunmak hepimizi incitir" ifadesini kullanmıştı. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön