27 / 04 / 2024

Yassıada'nın imara açılmasına tepki büyüyor!

Yassıada'nın imara açılmasına tepki büyüyor!

Yassıada'nın imara açılmasına 27 Mayıs darbesi mağdurlarının yakınları ve uzmanlar tepki gösterdi. "Adalar son İstanbul'dur imara açmayın" çağrısı yapıldı. "Yassıada bu ülkenin dettıbkrasi hafızasıdır" diyen Refik Koraltan konuştu...



"Yassıada bu ülkenin dettıbkrasi hafızasıdır" diyen Refik Koraltan şunları söyledi;


DERS ALINMALI "Yassıada bu ülkedenin demokrasi hafızasıdır. Adanın ruhuna ayrıkı bir imar yapılanmasına müsaade edilmemeli. İmara açılacaksa da müze görünümünü bozacak bir yapılaşmaya I gidilmemeli. Büyükbabam Refik Koraltan, Adnan Menderes, 27 Mayıs ve arkadaşlarının ilelebet hatırlanmasını imar çalışma yapılır. Dünyanın bir çok sağlayacak ve siyasilerin ile toplumun ülkesinde toplumun hafızalannda dersler, alması gereken en önemli ve tek geçmişte yaşadıklarından dörs alsınlar yer Yassıada'dır. İnsanlar hayatlarını diye bu yerleri ölümsüzleştirilir. Yassıada için bu ülke demokrasi varolsun Yasıada'dan her kesin çıkaracağı diye feda etti. Darbelerin ülke için rte dersler vardır. İmara açılması mantıklı kadar kötü ve zararlı olduğunu ama orada yapılacak müze ve benzeri gösteren tek yer Yassıda'dır. Adanın çalışmalar açısından destekliyoruz ve imar izninin müze amacı dışında yapılanlara saygı duyuyoruz. Umarım kullanılması hem bizi hem de bu ülkede Yassıda rant alanına dönüşmeden darbeyle mücadele eden insanları üzer. ortaya toplumun dersler çıkarabileceği Umsfhm demokrasi ruhuna bir bir yer açmayın. Turizme kazandırılsın ama buralara yüzde 65 imar verildi. Her iki adadaki imar durumu diğer adalar için emsal teşkil edecek bu nedenle yapılaşmaya açılmamalı" ifadelerini kullandı. 

Dönemin Başbakam Adnan Menderes ve 1 arkadaşlarının 27 Mayıs 1 1960 darbesi sonrası hapis yattığı Yassıada'nm, iman yeniden düzenlendi. Demokrasi tarihinde 1 kara leke olan duruşmalara ev fl flBl sahipliği yapan adanın yüzde 5 olan llSfa( inşaat izni, yüzde 65'e çıkartıldı. 

Yeni düzenleme ile tek parsel kabul edilen adadaki yapılaşma 117 bin metrekareyi bulabilecek. 17 Haziran'da verilen izinle, Sivriada da yapılaşma planlarına dahil edildi. İki ada da daha önce arkeolojik ve doğal S1T alanıydı. 


EMSAL OLUR KORKUSU Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farksakoğlu, Adalar Belediyesi'nin sürece dahil edilmemesine tepki gösterdi. Yassıada ve Sivriada için kendilerinin plan çalışması yaptığım aktaran Farsakoğlu, "Adalar, 9 adadan oluşan eşi benzeri bulunmayan bir cennet köşesidir. 

Adalar, 'son flftSİÎ istanbul'dur, ' ' imara Tarihçi-yazar İlber Ortaylı, Yassıada için hazırlanan projeye tepki gösterdi. Yassıada ¦& w üzerinden siyaset K yapıldığını savunan Ortaylı, "O adaya para harcamak çok saçma. Türkiye'de kongre merkezi yapmak jjapi için başka yer mi yok? J Siyasal bir propaganda IW^- .« yapıyorlar, demokrasi adası olacakmış. Unutulmaz ama orada yapılanları unutmak için orayı böyle bırakmak gerekir. Uygulanacak projeyi tehlikeli buluyorum. Kimseye hayır getireceğine de inanmıyorum. 


Yassıada'nın yeni bir kimlik kazanmaya tffjjgjgl 9 ihtiyacı yok" diye Ökonuştu. 


ADANIN HÜZNÜNE SAYGI 

Genç Siviller Koordinatörü Fatih Demirci, adanın pek çok kişinin iştahım kabarttığım belirtti. Demirci şunları söyledi: "Biz Yassıada Demokrasi adası olsun dedik. New York'taki Ellis Adası'm örnek gösterdik. Yassıada demokrasi tarihimiz için büyük bir kırılmanın sembolü. Bu nedenle üniversitelerin ortak yönettiği bir demokrasi enstitüsü kurulabilir. Dünyanm en büyük yasak kitaplar ve filmler kütüphanesi kurulabilir. Ama her ne yapılırsa yapılsın adanın hüznüne saygı duyulmalı." Yassıada'nın inşaata açılmasını değerlendiren merhum Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes "Yassıada'da farklı bir imar hepimizi incitir" dedi. Menderes şöyle devam etti: "Basından takip ettiğimiz şekliyle demokrasi adası » olacaktı. Türkiye için acı dolu bir geçmişi var tabii, Jii Müze olarak kullanılabi- 'vm ' lecek alanların eğlence c merkezine dönüştürül- ^ mesi yaralayıcı olur ama bir eğlence merkezi olacağına ihtimal vermiyorum. Yas- ^^51 sıada'da yaşananlar Türkiye'nin demokrasi ayıbıdır. Aslına uygun şekilde düzenlense, insanlar orada yaşanan acılara tanıklık etseler, hepimiz destekleriz. Hatta müzeyi gezen insanlar için otel, kongre salonu da ihtiyaç olabilir. 

Ancak eğlence merkezi olması bu acıları yaşamış olan Demokrat Partilileri ve yakınlarını üzer, incitir." 'SON İSTANBUL'U  İMARA AÇMAYIN ¦Yassıada'nın imara açıtmasına 27 Mayıs darbesi mağdurlarının yakınları ve uzmanlar tepki gösterdi. 'Adalar son İstanbul'dur, imara açmayın' çağrısı yapıldı 


Bugün



Geri Dön