23 / 12 / 2024

Yastık altı ekonomisi hareketlendi! Mevduat ve altın yatırımları konuta döndü! 

Yastık altı ekonomisi hareketlendi! Mevduat ve altın yatırımları konuta döndü! 

Kredi faizlerinde yaşanan düşüş ve gayrimenkul fiyatlarında artış öngören vatandaşlar konuta yönelirken, sektör temsilcileri de yastık altı ekonomisinin hareketlendiğini söyledi.




Konut satışlarında yaşanan sert düşüşler yerini yükselişe bıraktı. Yıl başından bu yana en yüksek satış, 134 bin 155 adetle Ağustos ayında yakalandı. Açıklanan resmi rakamlara göre geçtiğimiz Temmuz ayında da 127 bin 88 adet satılmıştı. Bir önceki sene Ağustos ayında da 122 bin 91 adet şeklinde gerçekleşmişti. Böylelikle, aylık yüzde 5,6, yıllık yüzde 9,9 ve ilk 8 ayda yüzde 1,1 artış yaşandı. Sektör temsilcileri konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada inşaat maliyetlerinin yıllık yüzde 46 artmasına rağmen, satışların durgun olması nedeniyle reel fiyatların yüzde 11,6 azaldığına işaret etti. Özellikle faiz indirimi ve fiyat artış beklentilerile elinde birikimi olan tüketicinin konut almaya başladığını dile getiren sektör temsilcileri, fiyatlarda yüzde 50 artış olabileceğine işaret ederek, "Şu anda indirimi görerek, gelecek dönemde fiyat artışı bekleyenler konuta yöneldi. Yastık altı ekonomisi hareketlendi. Mevduat faizi, altın ve dövizden kazananlar parasını konuta yatırmaya başladı” ifadelerini kullandı.


TALEP ARTACAK

Dünya’dan Hamide Hangül imzalı habere göre Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut satışlarının Temmuz ayında yüzde 16, Ağustos ayında yüzde 9,9 arttığına işaret ederek, şunları dile getirdi: “Satışlarda bir toparlama trendi başladı. Bu trend sürerse sene sonunda 2023 yılına göre daha yüksek bir satış ile kapatacağız. Kredili satışların toplam satış içerisindeki payının yüzde 10’a düşmesine rağmen, satışların artma trendine girmesinin ardında, maliyet eksenli fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu gören konut alıcılarının bugünkü fiyatlamaları bir fırsat olarak değerlendirmesi yatıyor. Üreticiler maliyetleri üstlenerek satışlarına devam etmeye çalışıyor ancak orta vadede bu durum sürdürülebilir değildir. Üreticilerin üstlenmiş olduğu bu maliyetlerin farkında olan konut alıcısı, konut yatırımını daha fazla ertelemeden alım yönünde bir davranış eğilimine girmiş durumdadır. Şu an çok yüksek oranda olan konut kredisi faizlerinin yakınorta vadede düşmesiyle birlikte konuta olan talep hızla artacaktır. Kasım ayı gibi konut kredilerinde bir düşüş öngörüyoruz. İpotekli konut satışlarında tablonun tersine dönmesiyle birlikte satışlar artarak konut sektöründe 2025 yılında bir toparlanma sürecine gireceğimizi düşünüyorum. Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımlarının 2024 yılı sonu toplamının 2,5 milyar doların altına gerileyeceğini öngörüyoruz. Söz konusu bu düşüş Türkiye ekonomisine yıllık bazda 4 milyar dolarlık bir azalış ile etki ediyor."

Yastık altı ekonomisi hareketlendi! Mevduat ve altın yatırımları konuta döndü! 

MEVDUAT VE ALTIN YATIRIMLARI KONUTA DÖNÜYOR


TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da açıklamasında şunları söyledi: “Yastık altı ekonomimiz var, şu anda yastık altı ekonomisinde de bir hareket var. Altın primlendi, 3 bin TL sınırına dayandı, ciddi biçimde oradan ya da  mevduatta aylardır iyi para kazananlar gayrimenkul alımına yöneliyor. Altından, dövizden, mevduattan kazananlar, gayrimenkul sektöründeki bugünkü durağanlıktan fyararlanıp fiyat artışı öngörenler konuta ilgi gösteriyor. Diğer yandan, ABD’den faiz indirimi geleceği yönünde beklenti var, bu durum da emtialarda yükseliş demek. O sebeple gayrimenkulde krediye ulaşım zor olduğu için konutta fiyat artış hızı yavaşladı. Şu anda konutta iyi fırsatlar var, uygun koşullarda 150, 140, 160 ay vadeli satışlar da var. Özellikle 2. ellerin çok talep gördüğü bir dönemdeyiz. Elinde birikimi olanlar gerek araç, gerek para, gerek ise emtia olabilir, gayrimenkuldeki fırsat fiyatlarını görerek alımlara yöneldi. Kiralarda yüzde 25 kira sınırının da kalkması hem kira, hem değer artışı açısından iştahı da artırdı."

VATANDAŞLAR BU DÖNEMİ DEĞERLENDİRMEK İSTİYORLAR


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Açıklanan rakamlar da gösterdiği gibi elinde parası olan yatırımcı ve konut ihtiyacı olanlar konut yatırımlarına yöneliyorlar. Şu anda faizler oldukça yüksek seyrediyor. Bir nebze azalış olsa bile yüzde 3’ün üzerinde bir faiz oranı var. Kredili konut satışı için olumsuz bir dönem, fakat elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz. Hem fiyatlarda bir çözülme var ki sektörün de nakit akışına ihtiyacı olduğu için elinde nakidi olanlara indirimler de yapılıyor, hem de faizlerin bir süre sonra düşüp konut fiyatlarının artacağını artık herkes biliyor. Bu nedenle de insanlar bu fırsat dönemini değerlendirmek istiyorlar."

Yastık altı ekonomisi hareketlendi! Mevduat ve altın yatırımları konuta döndü! 

KONUT CAZİBESİNİ KAYBETMEYECEK

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada elinde nakdi olanların fiyatların artacağı beklentisiyle harekete geçtiğini dile getirerek, “Nitekim son aylarda konut fiyatlarında yaşanan reel düşüşler bekleyen yatırımcıları harekete geçirdi. Tüm bunların dışında diğer bi taraftan alternatif yatırım araçlarına göre konutun hiçbir zaman cazibesini kaybetmeyeceğini de görüyoruz.” Dedi.


FIRSAT ALIMI YAPMAK İSTEYENLER HAREKETLENDİ

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi (İstebKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan da açıklamasında bir taraftan inşaat maliyetleri artarken, diğer taraftan reel anlamda konut fiyatlarının düştüğünü dile getirerek, “Söz konusu bu durum fırsat alımı yapmak isteyen alıcıları da hareketlendirdi ve faizlerin de düşeceği söylentileri özellikle satış adetlerine yansıdı.” dedi. Açıklamasında faizlerin gerçekten düşmesi durumunda söz konusu bu durumun fiyatları da hareketlendireceğini kaydeden Özcan, talebin yüksek kalmaya devam edeceğini belirtti. Ulvi Özcan, yıllık konut ihtiyacının 850 bin civarında olduğunu fakat  üretimin yetersiz kaldığını kaydederek, satılık ve kiralık konut üretimine odaklanılması ve sağlıklı bir konut politikası olması gerektiğini belirtti.


YENİ PROJELERDE ARTIŞ YÜZDE 50’Yİ GEÇEBİLİR

Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkani Abdulkadir Akkuş da konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yüksek faiz oranları, kredili konut alımlarını oldukça düşürdü. Piyasa durgun olduğu için de müteahhitler fiyat artışları yapmıyor, çarkların dönmesi için. Bilakis fiyatlar düşüşe geçti. Konutta 1. elde yüzde 50-30 düşürenler var. O sebeple konut almanın tam zamanı. Özellikle biz yüksek kira ödeyenler için fırsat dönemi olduğunu düşünüyoruz. Şu anda parası, altını, dövizi olan öz kaynaklarıyla konut alabilir. Artık bir konutta yatırımın geri dönüşü 24 seneden 12-13 seneye kadar düştü. Diğer yandan maliyetler de çok arttı, o sebeple yeni projeler çok açılmıyor. Herkes elindeki stokları eritmek için çaba harcıyor. KKM’den konuta dönenler oluyor. Çünkü o oradaki dönüşte parayı bağlaması gerekiyor. Dövizde çok getirisi olmadığı için altın ve konuta yöneliyor. Faiz oranları senelik yüzde 30’lara, aylıkta da yüzde 2,5’lara geldiğinde konutta bir hareketlenme olur. Eğer bu seviyelere gelirse krediler, insanlar elindeki stoku bitirdiğinde, artan inşaat maliyetleri fiyatlara yansımaya başlar, fiyatlarda yüzde 50-60 artış şeklinde yansıyabilir, yeni imal edilecek konutlarda. Hatta belki yüzde 100 artışlar da olabilir. Bugün bir metrekare konut üretim maliyeti 1.700-2 bin dolardan aşağıda değil. Yeni projeler başladığı zaman maliyet artışları fiyatlara  yansımaya başlar."

 

Konut fiyatlarında enflasyon üstünde artış 4 ay sonra başlayacak, evlerinizi şimdiden alın!

Milli Emlak, 3 ildeki 9 adet arsa ve araziyi satıyor! 19 bin TL'den başlayan fiyatlarla... 

İş GYO, Marmara Park AVM'yi ve Maslak Ofis Binasını satıyor!


Geri Dön