16 / 11 / 2024

Yatağan'da özelleştirme karşıtı eylem yapıldı!

Yatağan'da özelleştirme karşıtı eylem yapıldı!

Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YEAŞ) Termik Santrali önünde toplanan Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi işçileri, sloganlar atarak Milas-Yatağan karayolundan Yatağan'a doğru yürüyüşe geçti.





Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi işçileri, işletmelerinin özelleştirilmemesi için santral önünden Yatağan'a yürüdü. 


Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YEAŞ) Termik Santrali önünde toplanan Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi işçileri, sloganlar atarak Milas-Yatağan karayolundan Yatağan'a doğru yürüyüşe geçti. 


Yürüyüş sırasında yolun bir şeridini trafiğe kapatan işçilere, araçlarıyla karayolunda seyir halinde olan vatandaşlar da korna çalarak ve el sallayarak destek oldu. 


Yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüşün ardından, jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında Yatağan ilçe merkezine ulaşan işçiler, madenci heykelinin önünde toplanarak ortak basın açıklaması yaptı. 


Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, iktidarın 428 günden beri yapılan direnişe kulağını tıkadığını savundu. 


İktidarın bildiğini okuyarak süreci, ihalelerin tamamlanmasına getirdiğini kaydeden Girgin, Yatağan Termik Santrali ve kömür işletmelerinin teslim tarihinin 7 Aralık 2014, Milas'taki santral ve kömür işletmeleri için ise 26 Aralık 2014 olarak açıklandığını hatırlattı. 


İktidara ve alıcı firmalara seslenen Girgin, "AK Parti iktidarı bildiğini yaptı ve ihaleleri gerçekleştirdi. Bizim de bir sözümüz ve dediğimiz vardı. O da firmaları santrale sokmamaktı. Sizlere soruyorum, bizler de dediğimizi yaparak, santralleri firmalara teslim etmemeye kararlı mıyız? Firmaları, iş yerlerine sokmamaya kararlı mıyız?" diye sorunca, işçiler de "evet" diyerek sloganlar attı. 


İşçiler için ortalığın cehennem yerine döndüğünü kaydeden Girgin, şöyle konuştu: 


"Bu mücadele, Soma'da yerin 600 metre altında kölelik şartlarında çalıştırılmaya zorlanarak hayatını kaybedenlerin de mücadelesidir. Bu mücadele, Ermenek'te ve sonrasında İstanbul'daki rezidansta, işçi sağlığı ve güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışmaya zorlanan inşaat işçilerinin de mücadelesidir. Bu mücadele, sendikalaştığı için işten atılan işçilerin de mücadelesidir. Bu mücadele, yıllarca Yatağan'da zehirlendikten sonra, zeytini kuruyan ve tarımdan uzaklaştırılan Yatağan ve Milas'taki tüm halkın mücadelesidir." 


Girgin, enerji sektöründeki özelleştirmenin, pahalılık ve karanlık anlamına geldiğini iddia ederek, özelleştirme karşıtı eylemlerine, emekçileri, aydınları, gençleri, kadınları davet ettiğini sözlerine ekledi. 


Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, 428 günden beri Yatağan Termik Santrali ve kömür işletmelerinin özelleştirilmemesi için direndiklerini aktardı. 


Enerji ve maden işçileri, madenci heykelinin önünde yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı. 



Dünya


Geri Dön