Yatırımcı İzmir'den kaçıyor!
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri'nin açtığı davalar sonucu, "İzmir'in Manhattan"ı olarak bilinen Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir'deki imar planlarının iptal edilmesi yatırımcıları tedirgin ediyor
İzmir’de Yeni Kent Merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ile Mavişehir imar planlarının iptal edilmesi, milyarlık yatırımlara sekte vururken, inşaat sektörünü endişelendirdi
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri'nin açtığı davalar sonucu, "İzmir'in Manhattan"ı olarak bilinen Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir'deki imar planlarının iptal edilmesi yatırımcıları tedirgin ediyor. Sürekli değişen planların milyarlık yatırımları engellediğini dile getiren İzmirli müteahhitler, planların durmasıyla birlikte işsizliğin artabileceğini söyledi.
Yamalı bohça
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Maalesef İzmir'de hep böyle anlaşılmaz gerekçelerle planlar iptal ediliyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde bunun bir örneğini göremezsiniz. İzmir'in master planı olmaması nedeniyle, kentin kendi yatırımcısı bile bu şehirden kaçıyor. Yani alt ölçekli planlarla üst ölçekli planlar uyumlu değil. Onun için yamalı bohça gibi planlar yapılıyor. Bunun da sonucunda bir gerekçe bulunup itiraz ediliyor. İzmir'in merkezinde dahi 5 binlik plan yok. Kentin büyük bir bölümü bu planlamaların olmaması nedeniyle kanun önünde kaçak. İnşaat 5 bin kalem malzemeyi barındıran ve 200 alt sektörü besleyen bir sektör. Planlar iptal edilince istihdam da duracak, esnaf da iş yapamaz hale gelecek" dedi.
1.5 milyar TL
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ise, "Bizim, Yeni Kent Merkezi Bayraklı'da 4 projemiz var. Bu projelerimizin toplam değeri ise 500 milyon doları (yaklaşık 1.5 milyar TL) buluyor. Bu bölgede tüm yeni projelerin askıya alınması demek, 100 bin kişinin işsiz kalması demektir. Herkes kapatsın işletmesini gitsin, tatile çıksın. Bir yerin imar planlarının iptal edilmesi doğru bir şey değil. Sonuçta o projeler yıllarca çalışılarak oluşturuluyor. Sonra bir anda projeler imar değişikliği nedeniyle iptal oluyor. Bu gelişme, İzmir dışından çok büyük inşaat gruplarının da kente gelmesinin önünde ciddi bir engel olacaktır. Bundan sonra da İzmir'i tercih etmeleri çok zor olur. Tedirginlik yaşanacak, işsizlik artacaktır" diye konuştu.
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de, "İnşaat sektörü açısından olumsuz bir gelişme. O bölge bir cazibe merkezi. Ciddi yatırımlar var. Planlar hazırlanırken, başından itibaren sektörün bütün taraflarının görüş ve önerileri alınarak hareket edilmeli. Planların iptal edilmesi İzmir açısından zaman kaybı anlamına geliyor. Oysa kentin bir dakika bile kaybedecek zamanı yok. Yatırımcı ve sektör açısından olumsuz bir görüntü yaratıyor. Ancak ben yine de o bölgedeki imar planlarının kentin geleceği düşünülerek hızla hazırlanacağını ve kısmi düzeltmelerle çok fazla bir süre geçmeden yürürlüğe gireceğine inanıyorum. Bu konuda hukuki süreç devam ediyor ve taraflar müdahil olduğu için çok fazla uzama olmayacağını düşünüyorum" dedi.
Yeni Asır
Haber Sabah Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Sektör temsilcileri, İzmir'de Yeni Kent Merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ile Mavişehir'deki imar planlarının iptal edilmesinin sektörü olumsuz etkileyeceğini ve işsizliği artıracağını dile getirdi Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası îzmir Şubeleri nin açtığı davalar sonucu kentin Manhattan'ı olarak bilinen Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir'deki imar planlarının iptal edilmesi, mevcut yatırımcıların yanı sıra; İzmir dışından gelecek yatırımcıları da tedirgin ediyor.
Sürekli değişen planların milyarlık yatırımları engellediğine dikkat çeken İzmirli müteahhitlerin ortak kaygısı da planların durmasıyla birlikte işsizliğin artması oldu. İzmir'de anlaşılmaz gerekçelerle planların iptal edildiğine belirten Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, "Türkiye'nin hiçbir yerinde bunun bir örneğini göremezsiniz. İzmir'in master planı olmaması nedeniyle, kentin kendi yatırımcısı bile bu şehirden kaçıyor. Planlar iptal edilince istihdam da duracak, esnaf da iş yapamaz hale gelecek" dedi. Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı ise, "Bizim, Yeni Kent Merkezi Bayraklı'da 4 projemiz var. Bu projelerimizin toplam değeri ise 500 milyon dolan (yaklaşık 1.5 milyar TL) buluyor. Bu bölgede tüm yeni projelerin askıya alınması demek, 100 bin kişinin işsiz kalması demektir. Bu gelişme, İzmir dışından çok büyük inşaat gruplarının da kente gelmesinin önünde ciddi bir engel olacaktır. Bundan sonra da İzmir'i tercih etmeleri çok zor olur. Tedirginlik yaşanacak, işsizlik artacaktır" diye konuştu. İzmir'in zaman kaybettiğini ifade eden Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, "İnşaat sektörü açısından olumsuz bir gelişme. O bölge bir cazibe merkezi. Ciddi yatırımlar var. Planlar hazırlanırken, başından itibaren sektörün bütün taraflarının görüş ve önerileri alınarak hareket edilmeli. Planların iptal edilmesi İzmir açısından zaman kaybı anlamına geliyor. Oysa kentin bir dakika bile kaybedecek zamanı yok. Bu konuda hukuki süreç devam ediyor ve taraflar müdahil olduğu için çok fazla uzama olmayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.