06 / 05 / 2024

Yatırımcılar dikkat! Borsa, dolar ve gram altında neler olacak?

Yatırımcılar dikkat! Borsa, dolar ve gram altında neler olacak?

Bu hafta dolar, borsa ve altında nasıl bir seyir izlenecek? Geçtiğimiz hafta 83 bin yatırımcının çıktığı Borsa İstanbul'da hangi sektörler öne çıkacak?



Milliye Gazetesi Borsa Uzmanı Zeynep Aktaş bu hafta borsa, dolar kuru ve altında yaşanacaklara dair öngörülerini paylaştı. Borsada yükselişin devam edeceğini bilanço beklentisiyle karlılığı yüksek şirketlerin ön plana çıkacağını kaydeden Aktaş, dolar endeksindeki gerilemenin ise ABD ekonomisindeki yavaşlamaya bağlı olarak devam etmesinin beklendiğini ifade etti. Aktaş, dolar kurundaki gerilemeye bağlı olarak gram altında hareketlenmenin de yaşanabileceğine dikkat çekti.

KAZANDIRAN VE KAYBETTİREN SEKTÖRLER

Ocak ayında BIST 100 Endeksi 4600 ile 5704 puan arasında geniş bir aralıkta hareket ederken ön çıkan ve kazandıran sektörler ulaştırma, kimya, madencilik ve iletişim sektörleri oldu. En fazla değer kaybının yaşandığı sektörler ise turizm, finansal kiralama ve bilişim hisseleri oldu.

DOLAR ENDEKSİ GERİLİYOR

Dolar kuru geçekleştirdiği sert çıkışların ardından yaklaşık beş aydır yatay seyrediyor. Son günlerde yeniden hareketlenen dolar 18.79 seviyesinde. Faiz oranları, ekonomik büyüme, enflasyon, politik istikrar, dış ticaret dengesi, spekülasyon ve piyasa duyarlılığı dolar kurunu etkileyecek faktörler olarak öne çıkıyor.

GRAM ALTIN HAREKETLENECEK

Yen, euro, Kanada Doları, sterlin, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi altı majör para biriminden oluşan döviz sepetine karşı geometrik ortalama yöntemiyle hesaplanan değerini gösteren Dolar Endeksi (DXY) hafta için 101,5'e kadar gerileyerek Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Dolar Endeksi (DXY) 100'ün altında bu 6 para birimine karşı değer kaybettiği 100'ün üzerindeyse değer kazandığı anlamına geliyor ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması dolar endeksine de yansıyor. Yurtiçinde ise dolar kuru 2022 yılında yüzde 40 yükseldi, haftanın son işlem gününde 18.79 TL'den alıcı buldu. Dolara bağlı olarak gram altında fiyatında da hareketlenme bekleniyor.

YÜKSELEN PİYASALARIN 5 ÖZELLİĞİ

1- Alternatifsizlik: Başka seçenek olmadığı için hisselerin yükseleceğine dair güven yüksektir.

2- Düşük faiz: Faizin düşük olması ve ekonomik koşullar hisselere yönelimi artırır.

3- Yatırımcı sayısındaki artış: Yeni yatırımcıların eklenmesiyle katılımcı sayısı artar.

4- Olumlu haber etkisi: Piyasalardaki iyimserliği destekleyen veri akışı söz konusu olur. Şirket kârlılıkları, temettüler, yatırımlar gündem olur .

5- Yüksek getiri ve bulaşıcılık: Yatırımcılar yüksek getirilerini paylaşır, bulaşıcılık etkisi yaratılır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön