28 / 04 / 2024

Yatırımcılar dikkat! Rusya'nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?

Yatırımcılar dikkat! Rusya'nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?

Rusya'da yapılan yeni bir araştırma şehirleri yeni konut edinme kolaylığına göre sıraladı. Peki Rusya'nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?



Rusya'da yapılan yeni bir araştırma kentleri yeni konut edinme kolaylığına göre sıraladı. Arendator.ru ve Urbanus.ru'nun ortaklaşa olarak yaptığı çalışmada, bölgelerdeki konut fiyatları ile ortalama maaşlar karşılaştırılıyor.
 
Buna göre ortalama maaşa sahip bir Moskovalı 10 sene biriktirmiş olduğu maaşıyla şehirde satışta bulunan konutların yüzde 50,1'ini satın alma imkanına sahip. Oran St. Petersburg'da yüzde 58,1 şeklinde hesaplandı.
 
Söz konusu bu oranın en yüksek hesaplandığı bölgeler de doğal kaynak zengini bölgeler. Bu oran Yakutistan'da yüzde 88, Yamalo-Nenets'te yüzde 97, Hanti-Mansı'da yüzde 98 ve Sahalin'de yüzde 99,9.
 
Listenin sonunda da Kareliya ve Kuban bölgeleri yer alıyor. Kareliya'da ortalama kazancına 10 sene boyunca dokunmayan bir kişi bölgede satıştaolan konutların yalnızca yüzde 29,6'sını alabilme gücüne sahip. Kuban'da da bu oran yüzde 30,8 seviyesinde.

Yatırımcılar dikkat! Rusya nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?

RUSLARIN YURT DIŞINDA YAPTIĞI EMLAK YATIRIMLARI AZALDI


Rusya vatandaşları yurt dışında yaptıkları emlak yatırımlarını azalttı. Prian.ru verileri ile ilgili bir haber çalışması yapan Kommersant gazetesi, 2023 yılında başka bir ülkede emlak alanların sayısının yüzde 45 azaldığını bildirdi. Uzmanlara göre yaşanan bu düşüşlerin ardında rubledeki değer kaybı ve fiyatlardaki yükselişler bulunuyor.
 
Söz konusu gazeteye önemli açıklamalar yapan Intermark Global temsilcileri, 2023'te Rusların en çok emlak aldığı coğrafyanın Güney Doğu Asya olduğunu dile getirdi. Alınan emlakların üçte birlik kısmı bu bölgede. Yakın Doğu ve Avrupa'nın payı ise beşte birer seviyesinde.
 
Russia Sotheby's International Realty'den Yelena Mariniçeva da Rusların genel olarak oturum izni edinmek için gayrimenkul aldığını kaydetti. Mariniçeva Rusların en çok emlak satın aldığı ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Tayland, Güney Kıbrıs ve İspanya şeklinde sıraladı. 

Mariniçeva ayrıca Türkiye'den alınan gayrimenkule 2022 yılında ortalama 300 bin dolar ödenirken, 2023'te söz konusu bu ortalamanın 500 bin dolara yükseldiğine dikkat çekiyor. Ayrıca 100 bin dolar civarındaki nispeten daha küçük yatırımların adresi de Bali ve Phuket gibi Güney Doğu Asya şehirleri oldu.

Rusya'da sosyal konutların metrekare fiyatı yüzde 4 arttı!

Kiralardaki fahiş artışlarda Rusların da etkisi oldu! 

Rusya'da ticari emlak kiralarının en yüksek olduğu caddeler! 


Geri Dön