‘Yatırımcılar için kira gelirleri cazibesini yitirdi!’
Son zamanlarda konut satış sorununun arttığını söyleyen Aveb Proje Danışmanlık Kurucusu Burçin Bolgönül, Türkiye’nin lokomotifi olarak gösterilen konut sektörü için yapıcı adımların atılması gerektiğinin belirtti. Bolgönül, ayrıca, sektörde yaşanan problemleri de değerlendirdi.
Son zamanlarda konut sektöründe yaşanan satış sorunları, piyasadaki oyuncuları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Ev fiyatlarındaki hızlı artış, yatırımcıların farklı alternatiflere yönelmesine neden oldu. Fakat, konut kredisi faiz oranlarının artması ve kredi çekilebilecek oranların düşürülmesi, konut satışlarını negatif etkiliyor.
‘’YATIRIMCILAR İÇİN KİRA GELİRLERİ CAZİBESİNİ YİTİRDİ’’
Dünya gazetesinin haberine göre, konut sektöründe yaşanan problemlere değinen Aveb Proje Danışmanlık Kurucusu Burçin Bolgönül, yatırımcılar için kira gelirlerinin cazibesini yitirdiğini söyledi. Bolgönül, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Mevduat faizlerinin yüksekliği, döviz ve altın kurlarındaki yükselişler de Türk yatırımcılarının ev yerine farklı yatırım araçlarına eğilmesine neden oluyor. Geçmiş senelerde tercih edilen konut kiralama stratejileri, kira artış oranlarındaki kısıtlamalar yüzünden zorlanıyor.
Enflasyonun altında seyreden kira zamları, Türk yatırımcılarının ev alımına olan ilgisini düşürüyor. İkinci el konut alımına getirilen kredi oranı sınırlamaları ise konut alımını temel yatırım aracı olarak gören kesimi negatif etkiliyor.
YABANCI YATIRIMCILARI DA ETKİLİYOR
Konut alımındaki düşüş yalnızca yerel yatırımcıları değil, ayrıca, yabancı yatırımcıları da etkiliyor. Vatandaşlık için ödenen yüksek ücretler, oturum kısıtlamaları ve artan ikamet giderleri piyasada negatif bir hava oluşturuyor. Yeni dönem konut alıcıları, mevduat faizleri, ulaşılabilir arsa satışları ve bunun yanı sıra, alternatif yatırım enstrümanlarına yöneliyor.
Düzenleme beklentileri yerine getirilmediği sürece, konut piyasasında benzer zorlukların devam etmesi bekleniyor. Artan arz ve azalan talep, kısa vadede ev fiyatlarını düşürebilir. Fakat aynı zamanda yeni konut projelerinin geliştirilmesini de zorlaştırabilir. Bu durum, uzun vadede stok sorununa ve kiralama rakamlarındaki negatif etkilere sebep olabileceği kanaatindeyim.”
KONUTTA ÖNCELİK DEPREME DAYANIKLILIK OLDU
Öte yandan, 6 Şubat deprem felaketinden sonra, tüketici alışkanlıklarında görülen değişikliklerden en büyüğü inşaat sektöründe meydana geldi. Geçmişte yeni bir konut satın almak isteyenler pek çok kritere dikkat ederken, bugün ilk ve değişmez koşulun depreme dirençli konutlar olduğu belirtildi.
Konut kredilerinde BSMV dönemi!
Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!
OYAK’ın yüzde 60’ı Tayvanlı çimento üreticisine satılıyor!