Altın & Gümüş

Yatırımcılara kritik uyarı! Altın ve gümüş neden alınmalı? İşte cevabı...

Yatırımcılar ellerinde bulunan bir miktar parayı yatırım amaçlı altın ve gümüşe yatırıyor. Peki insanlar altın ve gümüş alırken neyi amaçlarlar? Neden altın ve gümüş alınmalı? İşte cevabı...Sabit enflasyon dönemlerinde para satın alma gücünü kaybeder

Altın ve Piyasa konusunda dünyaca ünlü yazar Robert Kıyosaki, yayımlamış olduğu youtube videosunda yatırıcıların altın ve gümüş alırken nelere dikkat etmesi gerektiğine ve neden altın ve gümüş alınması  ile ilgili kritik açıklamalar yaptı. Sabit enflasyon dönemlerinde para satın alma gücünü kaybeder. Bu nedenle de insanlar paralarınını satın alma gücünü korumak amacıyla değerli madenleri satın alırlar. Değerli metallerin özellikle enflasyona karşı bir koruma sağladığı düşünülüyor. 

1971 yılından 2010 yılına kadar olan veriler üzerinde yapılan araştırmalar  altın  için bu görüşü doğruladı ancak o dönemler gümüş için bu doğrulamayı sağlayamadı. 1990 2006 yılı gibi daha kısa  dönemler üzerinde yapılan araştırmalar ise farklı ülkeler için farklı sonuçlar doğurmaktadır. Dünya ekonomisi ayı sezonu olan dönemde olsa bile altının enflasyona karşı iyi bir koruma sağladığı kanıtlanmıştır.  Ancak bazı istisnaları yok değildir. 

ABD ve Kanada piyasalarını inceleyerek bu sonuca ulaşabiliriz. Örneğin bundan 100 yıl önce 15 ons yaklaşık 300 dolar civarı ediyordu ve bu para ile üst klas ford bir araç satın alabiliyorduk. Bugün aldığınız ford fiyatı ons başıona neredeyse 2bin dolardır. Bu da bize 15 ons altın ile güzel bir teknolojik bir ford alabileceğimizi gösterir amatek farkla artın onu 300 dolara satın alamıyordunuz 30 bin dolara satın alabiliyorsunuz. Eğer  fiziki altın veya gümüş almaya karar verdiyseniz bunlardan birini seçmelisinmiz. Altın söz konusu olduğunda  bir onsluk madeni para veya külçelerden veya gümüş söz konusu olduğunda bir onsluk madeni paralardan başlayan ağırlığıa odaklanmnız gerekiyor.  1 ons 31,1 gramdır. Peki neden ons olarak adlandırılır?

GELECEKTE SATMASI KOLAY OLACAK

İlk olarak küçle ve madeni para ne kadar küçükse bayide gram başına fiyat o kadar yüksek olur. ikincisi bir onsluk madeni  para en tanımlanabilir orijinallikleri kontol edilebilir  ve gelecekte  satması en kolay olanlardır.  Daha büyük külçeler söz konusu olduğunda marj daha küçüktür. Ancak içeride  metalin ağırlığı nedeniyle böyle bir külçeyi hızlı bir şekilde satmak mümklün olmayabilir.  Değer maden satıcıları ürünlerini sizden geri alma seçeneği sunmalıkdır. Ancak bundan özel bir kişiye satmak isteyebilirsiniz.  Tabiki güvenilir bayilerden satın alarak riski azaltabilirsiniz.

MADENİ PARANIN CİNSİ ÖNEMLİ

Ürün seçerken değinilimesi gereken bir diğer nokta da madeni paranın cinsine dikkat edilmelidir. Yatırım olarak sadece altın, gümüş, sikke ve külçeler ile ilgilenmeliyiz. Bozulmayan ve koleksiyeon değeri olan madeni paralardan kaçınmalıyız. Çeşitli sınırlı sürümlerden de kaçınmalıyız. Aynı şehilde mücevher, gümüş çatal ve bıcak yatırımı da yapmamalıyız. Antika paralar hakkında yeterli bilgiye sahipseniz tabiki ona da yatırım yapabilirsiniz. 

KABUL EDİLEN FİYAT SPOT FİYATIDIR

Altın ve gümüşü bir emtia olarak kabul ettiğimizde kabul ettiğimiz fiyat bir sopot fiyattır. Ancak bin onsluk madeni paranın değeri daha yüksektir.çünkü spot fiyatı emtianın fiyatıdır. Bir altın madeni paranın fiyatı şse aynı zamanda  madeni basma maliyetini, nakliye maliyetini  üreticinin marjını ve satıcının marjını  da içerir. Satın alırken hem yüzde olarak hem de miktar spot fiyatınıjn ne kadar üzerinde olduğuna dair net bir bilgi isteyebilirsiniz. farklı satıcılardan fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Satıcılar aynı zamanda yararlı ürün mevcutiyetne de sahip olmalıdır.  Altın ve gümüşün fiyatı kısa vadede oılduça güçlü dalgalanabilir.  Bu nednele metalin fiyatı düştüğünde ürünü hızlı bir şekilde alabilmek önemlidir. Çünkü böyle bir düşüş genellikle uzun sürmez. Satıcılar daha sonra aynı zamanda bizden altın ve gümüş almaya hazır olmalıdır. 

Yatırımcıların gözdesi gümüş! Gümüşün gramı bugün kaç lira? 8 Nisan 2022 son dakika gümüş fiyatları...

Altın fiyatları düştü! 8 Nisan 2022 altın fiyatları!

Gümüş bugün ne kadar? İşte 6 Nisan 2022 gümüş fiyatı!