Ekonomi

Yatırımcılardan FED’e faiz uyarısı! Ekonomi çökebilir!

Uzmanlar, Fed’in faiz artırma politikasını eleştirdi ve faiz artırımlarının devam etmesi halinde gelecekte dünyayı ekonomik olarak durgunluk beklediğini savundu.Ancak FED’in bu faiz artırımı konusunda ki kararını, birçok iş insanı ve ekonomist eleştiriyor

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırma politikasını üst üste beşinci kez sürdürdü. Ancak FED’in bu faiz artırımı konusunda ki kararını, birçok iş insanı ve ekonomist eleştiriyor. Uzmanlar, kasım ayında da 50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

Yatırım firması Starwood Capital Group’un Ceo’su Barry Sternlicht, geçtiğimiz günlerde CNBC’de yayınlanan Squawk Box programına katılarak açıklamalarda bulundu.

İş insanı Sternlicht, Fed’in Faiz artırma politikasının değişmemesi durumunda ekonominin çökmesine yol açacağını söyledi. Sternlicht, Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu yönetmek için yeterli davrandığını belirtti ve şu anda  ilerlemenin en iyi yolunun “sadece beklemek” olduğunu ifade etti.

 

KONUT DEĞERLERİNİN DÜŞMESİ

NTV 'de yer alan habere göre Sternlicht, faiz artışlarının hisse senetleri ve tahvillere anında etkisi olduğunu ancak ekonomi üzerindeki beklenen etkisinin ise ertelendiğini savundu. Ayrıca konut değerlerinin düşmesinin de ekonomik gerilemenin işareti olduğunu belirtti.

Sternlicht, Fed’in enflasyona neden olan durumları yanlış anladığını, artan enerji fiyatları ile emtia fiyatlarının asıl etki olmadığını belirtti. Yaşanan bu enflasyonun sebebinin hükümetlerin pandemi süresinde ve sonraasında ekonomiyi düzeltmek adına verdiği yüksek teşvik paketleri olduğunu kaydetti.

Ağustos ayında enflasyon oranı bir yıl önceki döneme göre yüzde 2’lik beklentilerin çok üzerine çıkarak yüzde 8,3 olarak açıklanmıştı.

Barry Sternlicht’in yanı sıra birçok yatırımcı gelecekte ekonomik olarak daha kötü günlerin geleceğine inanıyor.

Yatırımcı Carl Icahn, geçtiğimiz mart ayındaki yüksek enflasyonu kastederek ufukta da ekonomik olarak bir durgunluk beklenildiğini söyledi.

DÜNYA EKONOMİSİ ETKİLENEBİLİR

DoubleLine Capital’in kurucusu Jeffrey Gundlach ise zayıflaşan ekonomi karşısında Fed’in faiz artırımlarını düşürmesi gerektiği görüşünde.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ta yüksek faiz oranlarının küresel olarak ekonomik toparlanmayı etkilediğini belirterek dünya ekonomisi için durgunluğa yol açabileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, olası bir resesyonun 2008 mali krizinden bile daha kötü hasara yol açabileceğini dile getirdi.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel, Fed’in enflasyon yükselmeye başlamadan önce para politikasını sıkılaştırmayarak fırsatı kaçırdığını belirtti.

1 Ocak 2023’e dikkat! Dev zam gelecek! MTV, emlak vergisi…

Flaş karar! Hükümet zam yapmayı yasakladı!

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?