02 / 05 / 2024

Yatırımcıların kafası karışık! Konut mu, arsa mı, mevduat faizi mi?

Yatırımcıların kafası karışık! Konut mu, arsa mı, mevduat faizi mi?

Faizlerin yüzde 50 dayandığı bu ortamda neye yatırım yapılmalı? Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek tüm detaylarıyla tek tek anlattı...



Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, yatırımcılar için önemli tavsiyeler verdi. Sebahattin Gülçiçek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında, emlak yatırımının avantajlarına değinerek parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar için faize para yatırmanın risklerini anlattı.

Yatırımcıların kafası karışık! Konut mu, arsa mı, mevduat faizi mi?

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada günümüz enflasyon şartlarına göre banka faizine para yatırmanın mantıklı bir seçenek olmadığını kaydeden Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, şunları dile getirdi:

 YATIRIMCILARIN KAFASI OLDUKÇA KARIŞTI

"Günümüzde ekonomik belirsizlikler nedeniyle yatırımcıların kafası oldukça karıştı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen faizlerin yüzde 50 oranında arttığı böyle bir ortamda bilinçli ve risk içermeyen yatırımı hangi enstrümana yapmalıyız sorusu akla geliyor.

Yatırım yapabileceği bir miktar parası olan insanlar, bunu nasıl değerlendireceğini araştırırken, kimileri de faizde tutmayı tercih ediyor. Kimileri ev veya  parasının miktarına göre arsa ya da araba almayı tercih ediyor.

Yatırımcıların kafası karışık! Konut mu, arsa mı, mevduat faizi mi?

HER TÜRLÜ YÜZDE 50 ZARARDASINIZ

Yatırımcıların son günlerde sorduğu en çok sorduğu sorunun “Bir mülk edinmek yerine paramızı faize yatırarak değerlendirsek daha avantajlı olmaz mı?” sorusu olduğunu söyleyen Sebahattin Gülçiçek, "Bakıldığında faizin getirisi yüksek gibi görünüyor ve insanlara daha cazip geliyor. Fakat bizim gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde faiz her ne kadar yüksek olsa da gayrimenkul karşısında kazanç bakımından geride kalır. Konutlardaki fiyat artışlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 100’e yakın fiyat artışı gerçekleşiyor. Faizi yüzde 50 kabul edersek her türlü %yüzde 0 zarardasınız.

Buna karşın Türkiye’de 1 senelik gayrimenkul fiyat artış endeksine bakıldığı zaman söz konusu bu oran yüzde 96’yı buluyor. TÜİK tarafından açıklanan veriler böyle söylüyor. Şimdi de paranızı faizde tutarak yıllık yüzde 50 civarında zarar ettiğiniz göreceksiniz. Bir de bunun arsa ve tarla bölümü var. Orada durum daha da farklı. O alanda ortaya çıkan fiyat artışları yüzde 120’yi geçti. Resmi piyasa verilerinin bunun üstünde olduğu herkes tarafından biliniyor. Şimdi bu gerçekler ortadayken, parayı uzun vadede faize yatırmak rakamsal olarak artış gibi gözükse de alım gücü olarak en az yarısını kaybetmek anlamı taşıyor.  Bugün elinizdeki parayla 3 oda 1 salon daire alabilirken bir yıl sonra faize de koysanız o parayla ancak 1 oda 1 salon daire alabileceksiniz. Buna göre gayrimenkul yatırımı her hâlükârda daha isabetli bir tercih olacaktır. İçinde bulunduğumuz bu duruma göre yatırımlarınıza yön veriniz. Tercih size ait."

 

Yurt dışından gayrimenkul almayı düşünenler dikkat! Portekiz, 'altın vize'  uygulamasında kuralları sıkılaştırdı!

TOKİ'den İstanbul'a 716 konut ve 71 dükkanlık iki yeni proje müjdesi!

Konut fiyatları düşecek mi?


Geri Dön