22 / 11 / 2024
fuzul

Yatırımın yeni gözdesi SPAC’lar nedir?

Yatırımın yeni gözdesi SPAC’lar nedir?

SPAClar, Türk sermaye piyasası hukukunda “Birleşme Amaçlı Ortaklık” olarak adlandırılmaktadır. Geleneksel halka arzlara alternatif olarak, özel şirketleri birleşme yoluyla halka açmak için listelenen yatırım araçları, son iki yılda hacim ve popülerlik açısından patlama yaşadı.




“Special Purpose Acquisition Companies”, ya da kısaca Birleşme Amaçlı Ortaklık (SPAC), birleşme ve devralma işlemlerinde sermaye piyasalarından yatırımcı sağlamak maksadıyla kurulup payları halka arz edilen bir yatırım girişimidir.

2020’de, 248 SPAC, ortalama 336 milyon dolar listeleme büyüklüğü ve 83 milyar dolar toplam sermaye miktarı ile halka açık borsalarda listelendi. Buna karşılık, 2021’de 613 SPAC, ortalama 265 milyon dolar bir listeleme değeri ve 162 milyar dolar sermaye ile listelenmiştir. Şu anda aktif olarak birleşmek için hedef şirket arayan 571 listelenmiş SPAC mevcut durumda.

BİR SPAC’IN ÖMRÜ NE KADAR NASIL YATIRIM YAPILIR?

Bir SPAC kurulur, bir borsada kote olur, birleşmek için de bir hedef arar ve daha sonra ise SPAC hissedarları tarafından oylanacak olan bir birleşme anlaşmasını müzakere edilir; onaylanırsa, SPAC daha sonra hedef şirket ile birleşir. Bir SPAC birleşmesini tamama erdirdiğinde, hedef şirket listelenir ve borsada SPAC paravan şirketin yerini alır. Bir kez listelendiğinde, SPAC’ın bir hedefle birleşmek için 2 yılı olduğunu veya tasfiye edilmesi gerektiğini de ayrıca hatırlatmak isteriz.

SPAC’lerin mantığı, özel şirketlere, geleneksel bir halka arz durumuna kıyasla halka açık olmak için daha hızlı, daha kolay ve daha kesin bir yol sunmasıdır.

Genel olarak, bir SPAC, deneyimli bir yönetim ekibi ya da nominal yatırım sermayesi olan bir sponsor tarafından oluşturulur ve tipik olarak SPAC’de yaklaşık yüzde 20’lik bir paya dönüşür (genellikle kurucu hisseleri olarak bilinir). Kalan yaklaşık yüzde 80’lik hisse, SPAC hisselerinin halka arzında sunulan “birimler” aracılığıyla kamu hissedarları tarafından tutulur.


Geri Dön