29 / 04 / 2024

Emlak yatırımında yeni gözde KKTC oldu!

Emlak yatırımında yeni gözde KKTC oldu!

Kıbrıs’ta nereye baksanız yeni bir inşaat projesi görüyorsunuz. Popüler yatırım alanı şeklinde gösterilmesinden sonra ilgi odağı haline gelen bölge Türk gayrimenkulcülerin de rotasında yer alıyor. Fiyatlardaki artışlara rağmen yeni yatırımlar ve gelişim potansiyeli bölgeye ilgiyi de canlı tutuyor. 



Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sırasında hızlanan konut hareketliliği, Rusya Ukrayna savaşı ve enflasyon yatırımda rotaları değiştirirken Türkiye ve Kıbrıs’ta gayrimenkul yatırımına ilgiyi doruk noktalara taşıdı. Jeopolitik sorun yaşayan ülkelerden kaçış sığınılacak limanları da beraberinde gündeme getirdi.

KKTC’ye yüksek ilgi Türkiye’deki gayrimenkulcülerin de söz konusu bölgeye yönelmesine yol açtı. Fortune Türkiye'den Zeynep Aktaş 2023 yılının Aralık ayında The Best Invest’in çalışmalarını ve Kıbrıs’taki gayrimenkul hareketliliğini izlemek üzere Kıbrıs’a gitti. 

İşte Zeynep Aktaş'ın konu ile ilgili o yazısı...

Kıbrıs'ta kaldığımız süre boyunca hem projeleri yerinde gördük hem de gelişmeleri kaynağında inceledik. The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, söz konusu bölgeye yatırımın en büyük motivasyonu olarak yatırımın geri dönüşü olduğunu kaydediyor. Dara Altunyay sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Geçtiğimiz sene toplamda 10 bin konutun satıldığı KKTC’de gayrimenkul piyasası toplamda 400 milyon sterlini buluyor. Normalde bir gayrimenkulün amortisman süresi 18 ile 20 sene iken Kuzey Kıbrıs’ta bu rakamın 10 ile 12 seneye kadar indiğini görebiliyoruz. Kiranın dışında konut değerleri de hızlı bir yükseliş gösteriyor. 2024'te 80 bin pounda alınan bir konut, 2025 yılı başında 117 bin pounda ulaşacağını öngörüyoruz.”

Yatırım potansiyeli yüksek olmasına rağmen uzun seneler göz ardı edilen KKTC, bir anda yüksek gayrimenkul hareketliliği olan bir bölge durumuna geldi. KKTC’de gayrimenkule ilgiyi canlandıran şüphesiz ki tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile başlayan yabancı ilgisi oldu. Rusya Ukrayna savaşı da itici gücü oluşturdu. Bölgedeki savaş ikliminden kaçanlar için adeta sığınılacak bir liman oldu. Diğer bir taraftan İsrail ve İranlıların alımları bölgedeki gayrimenkul hareketliliğini de güçlendirdi.

Dara Altunyay’a ayrıca yakın gelecekte fiyat düşüşünü olası görüp görmediğini sorduk. Dara Altunyay, Kuzey Kıbrıs emlak piyasasında yakın vadede önemli fiyat düşüşleri beklemiyor. Bunun temel sebebi ülkenin daha fazla büyüme potansiyeli olan gelişmekte olan bir ülke statüsü olduğunu belirtiyor. Artan talebin dışında gelişen turizm sektörü ve genel ekonomik gelişme, belirli bölgelerdeki emlak fiyatlarının önümüzdeki 3-7 sene içinde istikrarlı bir şekilde artmaya da devam edeceğini gösteriyor.

Bazı bölgelerde oldukça yüksek arz fazlası olduğunu söyleyen Dara Altunyay: “arz yükselirken talep de yükseliyor” diyor. Bu sebeple ilginin düşmesini beklemiyor. Şu anda en rağbet gören bölgelerden bir tanesi de İskele Bölgesi. Hemen her alanda yeni yapılaşmalar da dikkat çekiyor.

Türk yatırımcıların da ilgi alanında seneden seneye hem kira gelirinin hem de mülk değerinin arttığı bölgenin sağlamış olduğu bu avantaj pek çok Türk ve yabancı yatırımcının da ilgisini çekiyor. Söz konusu bölgede geçtiğimiz seneye oranla konut değerinin yüzde 40 arttığını ve 20 bin yeni konut inşa edildiğini kaydeden Dara Altunyay, Türk yatırımcının yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen yatırımcıların da bölgeye yoğun bir ilgi gösterdiğini de söylüyor. 

 

Borsada düzenli temettü veren 41 hisse!

Emlakçılar Odası Başkanı Hacıoğlu'ndan ev sahibi kiracı kavgaları için flaş açıklama! Her şeyin suçlusu yüzde 25 sınırı!

Yatırımcıların kafası karışık! Konut mu, arsa mı, mevduat faizi mi?


Geri Dön