28 / 04 / 2024

Yatırımlarda gaza basılacak, ekonomi şahlanacak!

Yatırımlarda gaza basılacak, ekonomi şahlanacak!

16 Nisan referandumu sonrasında "Evet" çıkmasıyla birlikte TL’nin değerleneceği, borsanın uçacağı, yatırımların gaza basacağı bir döneme girdik. Ekonomi adeta şaha kalkacak, ülke kazanacak, vatandaşın cebi rahatlayacak. .



Türkiye'de kalıcı istikrarı sağlayacak olan 18 maddelik Anayasa değişikliği paketini oyladık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adıyla oylamaya sunulan referandum sonuçları, piyasaların yüzünü güldürdü. Referandumdan 'Evet' çıkması ile piyasalar önünü görmeye başladı. Bir haftadır zaten 'Evet'i satın alan para ve sermaye piyasaları, 'Evet' sonucu ile şahlanacak. Borsa'nın gaza basacağı, Türk Lirası'nın değerleneceği, yabancı yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü ülkemize sermaye akışını artıracağı bir döneme girdik. Önümüzdeki hafta birkaç günlük kâr satışlarının ardından, hem borsada hem Türk Lirası'nda ibre yukarı dönecek. Ülke kazanacak, vatandaşın cebi rahatlayacak. Yabancı yatırımcılar, doğrudan yatırımlarda da Türkiye'nin vazgeçilmezliğine dikkat çekerken, 'Evet' sonucu ile hisse senetleri piyasasının ve Türk Lirası'nın kolaylıkla 2017'nin en iyi performansını gösterenleri arasına girebileceğini söyledi.


DOLAR KURU DÜŞMEYE BAŞLADI

Borsa'da hisse senetleri geçtiğimiz hafta ortalama yüzde 1.77 yükseldi. Dolar ve euronun değer kaybı ise yüzde 1'i aştı. Euro yüzde 1.08 değer kaybederek 3.9220 liraya, dolar da yüzde 1.05'lik düşüşle 3.6920 liraya geriledi. Dün referandum sonuçlarının belli olmasından sonra dövizde düşüş başladı. Bankalar alım-satım fiyatlarını değiştirdi. Dolar 3.66 liraya kadar geriledi. Euro ise 3.88 liraya kadar indi.


YABANCILAR BORSAYA GELDİ

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, Nisan'dan sonra sermaye piyasalarında bahar havasının güçlü bir şekilde esmeye başlayacağını söyledi. Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisine dikkat çeken Karadağ, "Fiyatlar halen çok ucuz. Referandum sonrası için en az yüzde 15-20'ye kadar prim görünüyor" dedi. Borsa İstanbul'un son aylardaki çıkışına dikkat çeken Karadağ, "Geçen hafta borsada hem yurt dışı yatırımcının hem yurt içi yatırımcılarımızın taleplerine baktığımızda referandum beklentisinin olumlu yönde 'evet' ile sonuçlanacağına yönelik hareketler gördük" dedi.


TÜRKİYE ARTIK MODA OLUYOR

Uluslararası finans kurumları ve yabancı şirketler, Türkiye'ye kazandıracak sonuç ile ilgili şunları söyledi:


FItch: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye en yüksek önceliği verecek. Türkiye'nin ekonomik reform süreci Erdoğan'ın mirasının temelini oluşturuyor.

UBS: TL yüzde 2-3 değer kazanacak.

Oxford EconomIcs: Türk varlıkları ralli yapmaya başlayacak.

Commerzbank: Türk Lirası rahat bir nefes alacak.

Alman Sanayi ve Ticaret Odası: Alman firmalara "Türkiye'deki yatırımlara devam edin" çağrısı yaptı.

Rabobank: Dolar 3.55 liraya düşer.

Blue Bay Varlık Yönetimi: Türkiye piyasalarında ralli yaşanacak.


İŞ DÜNYASI 'EVET 'İ SEVİNÇLE KARŞILADI

TÜSİAD: Şimdi daha güçlü Türkiye için toplumsal dayanışma içerisinde olmanın ve vakit kaybetmeden geleceğe bakmanın zamanıdır.


TÜRKONFED: Artık özgürlükçü demokrasi ve ekonomiye odaklanma zamanı gelmiştir.


İTO Başkanı İbrahim Çağlar: Ekonomide yeni çıpa halkımızın 'Evet'i olacak. Bu 'Evet'e üretimde, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar yakışır.


ATO Başkanı Gürsel Baran: Bundan sonra artık katma değer çıkarmamız lazım. Sandıktan 'Evet' çıkmasının artı değeri olacaktır.


İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Türk milletinin yanılmaz sağduyusu ve şaşmaz öngörüsüyle, ülke olarak kritik bir dönemeci daha başarıyla geride bıraktık. Siyaseten güçlü Türkiye, ekonomik açıdan güçlü bir Türkiye'dir.


ASKON: Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Hiç şüphesiz siyasal anlamı konusunda düşünülmeye, yeni politikalar üretmeye gerek olduğunu göstermektedir.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Halkımız, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde görüş bildirmiştir. Bugün Türkiye için bir değişim günüdür.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Türkiye anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu büyük bir olgunluk, huzur ve demokratik toplumlara örnek teşkil edecek yüksek bir katılımla gerçekleştirmiştir.


Takvim


Geri Dön