22 / 12 / 2024

GSYF Fonları nitelikli yatırımcılara satılacak!

GSYF Fonları nitelikli yatırımcılara satılacak!

Girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) portföy yönetim şirketleri ile girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafından kurulabilecek, Girişim sermayesi yatırım fonları katılma payları nitelikli yatırımcılara satılacak




Girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) portföy yönetim şirketleri ile girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafindan kurulabilecek, GSYF katılma payları nitelikli yatırımcılara satılacak. GSYF toplam değerinin asgari yüzde 80'i girişim sermayesi yatırımlarından oluşacak. Girişim sermayesi yatırımı, doğrudan veya dolaylı ortaklık, girişim şirketlerine borç ve sermaye finansmanının karması olarak yapılandırılmış finansman sağlama, girişim şirketlerinin ihraç ettiği borçlanma araçlarını satın alma gibi farklı yöntemlerle yapılabilecek. 


Sermaye Piyasası Kurulunun Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Girişim sermayesi yatırım fonlarma ilişkin esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan Tebliğ, girişim sermayesi yatırım fonlarının kuruluşlarına, faaliyet ilke ve kurallarına, katılma paylarının ihracı ile bunların nitelikli yatırımcılara satışına, ihraç belgesine, yatırımcılarının bilgilendirilmesine, tasfiye ve sona ermelerine ilişkin esasları kapsıyor. Tebliğ 1 Temmuz 2014 itibarıyla yürürlüğe girecek. 


YATIRIM FONU Fon, Kanun hükümleri uyarınca nitelikli yatırımcılardan katılma payı karşılığında toplanan para ya da iştirak paylarıyla, pay sahipleri hesabına, inançlı mülkiyet esaslarına göre, varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla Kuruldan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketleri ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafindan bir içtüzük ile süreli olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığı olarak belirlendi. Fonların süresine fon içtüzüğü ve ihraç belgesinde yer verilecek. Fonlar, bu düzenlemeyle belirlenen varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacı dışında herhangi bir işle uğraşamayacak. Bu varlık ve işlemler şöyle olacak: "Girişim sermayesi yatırımları, özelleştirme kapsamına alınanlar dahil Türkiye'de kurulan anonim ortaklıklara ait paylar, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde alım satımı yapılabilen, yabancı özel sektör ve kamu borçlanma araçları ve anonim ortaklık payları, vadeli mevduat ve katılma hesabı, yatırım fonu katılma payları, repo ve ters repo işlemleri, varantlar ve sertifikalar, kira sertifikaları ve gayrimenkul sertifikaları, Takasbank para piyasası işlemleri, türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri, Kurul tarafindan uygun görülen özel tasarlanmış yabancı yatırım araçları ve ikraz iştirak senetleri, Kurul'ca uygun görülen diğer yatırım araçları." 


Günboyu


Geri Dön