03 / 05 / 2024

Yayalar dikkat! Kaldırımlara ilişkin yeni düzenlemeler geliyor

Yayalar dikkat! Kaldırımlara ilişkin yeni düzenlemeler geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaya yolları, kaldırımlar ve yürüyüş yollarının tasarım kalitesinin yükseltilmesi amacı ile yürüttüğü mevzuat çalışmasını bitirdi. Buna göre, "Yaya Yolları ve Kaldırımların Tasarım Kuralları Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dış mekanda yayaların yürüyerek hareket edeceği alanlar olan cadde ve sokaklar ile millet bahçeleri, parklar ve rekreasyon alanlarındaki yürüyüş alanlarının projelendirme ve yapımına ilişkin kuralları bildirdi. Bu kapamda Söz konusu kurallar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı.

Yayaların artan şehir trafiği içinde güvenli ve konforlu bir şekilde rahat haraket etmelerinin sağlanması yaşamın teşvikine uygun mekanların tesis edilmesi için hazırlanan yönetmelikle dış mekanda yayaların yürüyerek hareket edeceği alanlar olan cadde ve sokaklar, millet bahçeleri ve parklarlardaki yürüyüş yollarının projelendirme ve yapımına ilişkin kurallar açıkladı.

Yapılan bu düzenleme sayesinde kaldırım ve yaya yolları tesis edilmeden önce İdareler bir takım projeler hazırlayacak, böylelikle hatalı yapılan uygulamaların önüne geçilecek, uygulama kaliteside fazlalaştırılacak. Kuralların hayata geçirilmesi ile yaya hareket alanları daha erişilebilir hale gelecek, kaldırım ve yaya yollarındaki engel ve maniaların önüne geçilerek yayanın güvenli ve kesintisiz yürüyüşünün sağlanacağı belirtildi.

Yayalar dikkat! Kaldırımlara ilişkin yeni düzenlemeler geliyor

KALDIRIMLARIN YÜKSEKLİĞİ 15 CM GEÇMEYECEK

Kaldırımların fiziksel özelliklerinin kaydedildiği yönetmelik kapsamında, kaldırımların yüksekliği hiçbir yerde 15 santimetreyi geçmeyecek. Kaldırım genişlikleri bölgenin kullanım amacı ve imar planındaki yol genişliği dikkate alınarak yapılacak. Kaldırımlar, taşıt yolu ile yaya hareket alanını ayıran "yaya emniyet şeridi", yayaların kesintisiz, güvenli ulaşımını yapacak düşeyde ve yatayda engel bulunmayan "kaldırım net yürüme alanı" ve mülkiyetlerin kaldırımlara bağlantısını sağlayan "mülkiyet etki şeridi" olarak 3 ayrı bölüm şeklinde yapılacak.

Öte yandan, yaya emniyet şeridinde bitkilendirme yapılabilecek, çöp kutusu, elektrik direği, levha, pano gibi kentsel donatı elemanları bu şeride konulabilecek. En dar sokakta bile asgari net yürüme alanı genişliği 1,5 metreden az olmayağı, toplam kaldırım genişliğinin en az 2 metre 25 santimetreye kadar uygulanacağı kaydedildi. Millet bahçesi, park ve rekreasyon alanlarındaki tali yürüyüş yolları 1 metre 20 santimetreden daha az genişlikte olmayacak.

ENGELLİLER İÇİN AYRI DÜZENLEMELER YAPILACAK

Ayrıca, yaya hareket alanlarında engelli erişimini kolaylaştırıcı kaldırım rampaları ve hissedilebilir yüzey uygulamaları yaygınlaştırılacak, yardımcı sinyal donanımları yer alacak. Kaldırım ve yaya yolunda kaymaz zemin malzemeleri olacak ve bunların bakım ve onarımları belediyeler tarafından yerine getirilecek.

İstanbul'daki tarihi Yedikule - Sirkeci hattı 151 yıl sonra yayalara açılıyor!

 


Geri Dön