Yazlıklarını belgesiz kiraya verene 600 bin TL ceza: Turizm amaçlı kiralama izin belgesinde şok!
Edirne Saros Körfezi'nde yazlıklarını internet aracılığıyla kiraya verenlere 600 bin TL idari para cezası uygulandı. İşte ayrıntılar..
Edirne Saros Körfezi'nde yazlıklarını internet üzerinden 'turizm amaçlı kiralama izin belgesi' olmadan kiralayan 6 kişiye, 600 bin TL idari para cezası uygulandı.
İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Erikli, Yayla ve Mecidiye köyü sahillerinde, bazı yazlıkların bir satış ve kiralama internet sitesi aracılığıyla ‘turizm amaçlı kiralama izin belgesi’ olmadan turizm amaçlı kiraya verildiğini tespit etti.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Jandarma ekipleri, belgesi olmadan yazlıklarını kiraya verdikleri belirlenen 6 kişiye, ‘7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ilişkin kanuna muhalefet’ 600 bin TL para cezası kesti.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, söz konusu denetimlerin devam edeceği belirtildi.
Airbnb düzenlemesi şeklinde bilinen yönetmelik kapsamında, urizm amaçlı kiralama belgesi olmadan üçüncü kişilere konut kiralayanların tespit edilmesi durumunda ceza uygulanıyor.
Düzenleme kapsamında dairelerin, yazlık olarak kiralanabilmesi için apartman veya site sakinlerinden onay alınması koşulu getirildi. Bu çerçevede, 100 gün altında yapılan kiralamalar, turizm amaçlı kiralık şeklinde ifade ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde de yalnızca Marmaris’te 5 bin civarı kaçak işletme olduğu gündeme gelmişti. Sabah'tan Mikail Zeybek'in aktardığına göre; gözde turizm merkezi Muğla'da, konutları turizm amaçlı kiraya vermek için 10 bin civarında başvuru olduğu ortaya çıktı. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yapılacak denetimlerde, izin belgesi olmadan üçüncü kişilere kiralayanların belirlenmesi halinde 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında para cezası uygulanacağı ifade edildi.
Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Bahadır Batum, konuya ilişkin açıklama yaptı ve müşterilerin de kiralarken turizm amaçlı kiralama belgesine dikkat etmesinin gerektiğini, o belge olmadan ödeme yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Batum, açıklamasında "Ödeme karşılığında faturalarını alması gerekiyor. Yeni yaptırımlar ciddi anlamda vergi kaçırılmasını önleyecek. İmarlı bir arazi üzerinde kaçak bungalovlarla bu işi yapıyorlardı. Bunlar gayri resmi turizm işletmeleriydi. Çıkan yasa bunları önlemiş olacak. Marmaris köyleri dahil olmak üzere 5 bin kaçak yapı mevcut. Ciddi anlamda kira elde eden vatandaş Marmaris'te mevcut" bilgilerini verdi.
Bugüne kadar 30 milyar TL'lik iş bitiren Özsoy Grup konkordato talep etti! |
Tebernüş Kireçci soruyor: Kentsel dönüşüm nedir, rantsal dönüşüm nedir?
Müteahhitler konut fiyatlarında hızlı artış beklemiyor!