30 / 04 / 2024

Yedieminlerde bulunan hacizli mallar yarın satışa çıkıyor

Yedieminlerde bulunan hacizli mallar yarın satışa çıkıyor

Yedieminlerde bulunan hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların, yarın itibarı ile satışa çıkarılacağı açıklandı. İşte sarışa çıkarılan mallar ve haberin detayları...



İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. madde ile yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hiçbir hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesinin taraf menfaati ve kamu yararı gözeterek çözüme kavuşturulmasına ilişkin olan tebliğ 18 Ekim 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanmış ve bu kapsamda da uygulama sürecinin 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi kararlaştırılmış ve açıklanmıştı.

Bu bağlamda, haciz kararı kalkmış olan ve halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlular tarafından teslim alınabilecek olup borçlunun malı teslim almaması durumunda da rehin hakkı sahibine malı alması imkanı sağlanacak.

Öte yandan, tanınan bu hakların kullanılmaması durumunda ise sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE A.Ş'ye devir edilecektir. Devir edilen mallar satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilecek, hak sahiplerine ödenecek.

Bildirilen mallar, MKE A.Ş'ye de devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ve çevreye vereceği zararların önlenmesi amacı ile Türkiye Kızılay Derneğine bedelsiz olarak devredilecek. Söz konusu malların elektronik satışına ilişkin süreç ise yarın başlayacak.

YEDİEMİN NEDİR? NE İŞ YAPAR?

Yediemin, vatandaşların birbirleri veya devlet ile aralarında oluşan anlaşmazlıklara bağlı olarak mal değeri taşıyan ürünlerinin emanet olarak bırakıldığı yer, kişi olarak tanımlanır. Yediemin, hukuki anlamda anlaşmazlığın oluşması ile ödünç bırakılan kişi olarak tanımlanır.

Yedieminlerde bulunan hacizli mallar yarın satışa çıkıyor

KİMLER YEDİEMİN OLABİLİR?

Yedieminlik ünvanını almak için yapılması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bu kapsamda yedieminlik sıfatının kazanılmasını sağlayan hukuki bir işlem geçerli olmalıdır. Yediemin hukuki anlamda ehliyete sahip olmalı, yani yediemin, yaptığı görevin anlam ve sonuçlarını kavrama görevini haiz olmalıdır.

KİMLER YEDİEMİN OLAMAZ?

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası andlaşma hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yabancı devlet başkanı, parlamento başkanı, hükümet başkanı veya hükümet üyelerini taşıyan ulaşım araçları, bu kişiler Türkiye'de bulundukları sürece, muhafaza altına alınamaz ve yediemine bırakılamaz.

İstanbul’da yediemin ve çekici ücretlerine yüzde 67'e varan dev zam

Yediemin otopark ve çekici ücretlerine yüzde 42 zam! İşte 23 Haziran 2022 fiyat listesi...


Geri Dön