03 / 05 / 2024

Yeni dönemde ofisler, AVM’ler ve otellerde çok şey değişecek!

Yeni dönemde ofisler, AVM’ler ve otellerde çok şey değişecek!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, normalleşme sürecinin başlamasıyla ofisleri, otelleri ve AVM’leri değerlendirdi. Yazıcı, alınacak önlemleri ve bundan sonra ki süreçte karşılaşılacak adımlardan bahsetti.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Virüsün yayılma hızın azalmasıyla yeni normal hayat yavaş yavaş başlandı. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü, Cansel Turgut Yazıcı, ofisleri, otelleri ve AVM’leri değerlendirdi. Yazıcı, alınacak önlemleri ve bundan sonra ki süreçte karşılaşılacak adımları anlattı.

Gayrimenkul geliştirmeleri ve değerlemelerinde planlamaları ve hesapları yeni beklentilere göre oluşturacaklarını anlatan Yazıcı, “Son kullanıcı başka ne gibi farkındalıkları yakalayacak hep beraber göreceğiz” diye konuştu. 
Süreç uzadıkça evden çalışmanın birçok kişi için verimli olmadığını sıkıcı olduğundan bahseden Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

Ofislerin COVİD 19 koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekecek

“Herkes karantina başında diyordu ki ofis alanları küçülebilir herkes evden çalışabiliyor. Ama süreç uzadıkça evden çalışmanın birçok kişi için verimli olmadığını hatta çok da sıkıcı olduğunu gördük.  Evden çalışma ve ofise gitme arasında esnek bir dönem geçireceğiz. Ofis alanlarının COVİD 19 koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekecek. Evde çalışmak için bir engeli olmayanlar için evden çalışma verimli ise bu sistemin komple ya da haftanın belli günlerinde devam edeceğini düşünüyorum. İnsanoğlu her şeye alıştığı gibi evden çalışma düzenine de alıştı. Türk insanı adaptasyon ve yeniliğe uyum konusunda bence muhteşem, uzaktan çalışma sistemine uyum sağlamamız bu yüzden çok da zor olmadı.

Ofiste olan kişi sayısını azaltacağız ya da bazıları hep evden çalışacak

Hayatımızda önümüzdeki bir süre daha görüntülü toplantılar yer alacak. Görüntülü bağlanarak bile yaptığımız toplantılarda, en az 2-3 saatlik zaman kazandığımızı gördük, toplantılarda yolda harcanan zamanlar olmayınca verimlilik arttı. Ama bu toplantılar süreç uzadıkça ve hastalığın tedavisi gelişince devam eder mi, ne kadar devam eder, bir alışkanlık olur mu yoksa gelenekler ağır mı basar bunu da süreç belirleyecek. Öte yandan bu sürede ofis kullanım alanlarını sosyal mesafe şartları nedeni ile büyütmek veya özel önlemler alarak çalışmak zorunda kalacağız. Bunu yapamayacağımızdan ya dönüşümlü olarak personeli çalıştırarak ofiste olan kişi sayısını azaltacağız ya da bazıları hep evden çalışacak. Bundan sonra cam veya pleksi panellerle yükseltilmiş çalışma alanları, bankolar hayatımızın devamından da yer alacak gibi görünüyor.

Camı açılmayan binalar için zor günler geliyor

Paylaşımlı ofisler uzun süre boyunca kendisini bence toparlayamayacak, bu süre hastalığın bitmesi ve psikolojimizin değişmesine göre belli olacak. Ofislerde aynı anda bütün binanın hava sirkülasyonun sağlanması dönemi bitecek. Camı açılmayan binalar için zor günler geliyor, tercih edilirliği azalacak.''

Normalleşme sürecinin konut sektörüne etkisi!


Geri Dön