27 / 04 / 2024

Yeni düzenleme kiralık konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? 

Yeni düzenleme kiralık konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? 

Konutların turizm amaçlı kiralanması konusunda yapılan yeni düzenleme kiralık konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar...



Konutların turizm amaçlı kiralanması konusu ile ilgili yeni düzenleme bu Kasım ayı itibarıyla yürürlüğe girdi. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre söz konusu bu yeni kanunla birlikte günlük ya da haftalık kiralama yapan ev sahiplerinin uzun dönem kiralama tercihine yönelmeye başladığını kaydeden Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan getirilen caydırıcı para cezası uygulamasının sektördeki kiralık ve hatta satılık konut sayısında bir artış yaratacağını dile getirdi.

KİRALIK KONUT SAYISINDA ARTIŞ

Yaptığı açıklamada 1 Kasım tarihinde uygulamaya girmiş olan söz konusu bu yeni kanunla konutlarını kısa süreli kiraya verenlerde yeni bir arayış süreci gözlemlediklerini dile getiren Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan "Bilindiği gibi uzun süreli kiralık konut arayanlar uzunca bir süredir kısıtlı alternatiflere sahipti. Söz konusu bu yeni uygulamayla beraber konut sahiplerinin ilgili konutlarını eskiden olduğu gibi uzun süreli kiralamaya çevirmesi gayrimenkul piyasasında bir rahatlama yaratacak gibi duruyor. Söz konusu bu yeni kanun ve düzenlemenin denetimleri ne kadar sıkı olursa piyasadaki kiralık konut sayısı da o derece artacaktır." dedi.

Yeni düzenleme kiralık konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? 

KİRALIK KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada caydırıcı cezalar sonucu konutların kısa zamanlı kiralama yerine uzun süreli kiralamalara geçmesinin alternatif sayısını da artıracağını dile getiren Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan "Kiralık konut arayanlar, ilgilenmiş oldukları bölgelerde kiralık seçeneklerinin az olması sebebiyle daha yüksek kiralara “tamam" demek zorunda kalırken, farklı alternatiflerin ortaya çıkması da söz konusu rakamların aşağıya doğru yönelmesini sağlayacak. Kısa zamanlı kiralama gerçekleştirmek için gerekli prosedürler ve caydırıcı cezalar ev sahiplerinin kiralama tercihlerini de mutlaka etkileyecek." dedi.

SATILIK KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Açıklamasında kısa zamanlı kiralamalardaki caydırıcı tedbirlerin yalnızca kira fiyatlarının düşmesine neden olmayacağını ayrıca satılık konut fiyatlarını da aşağıya çekeceğini dile getiren Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan "Çünkü son dönemlerde artış gösteren konut sahibi-kiracı anlaşmazlıkları konut sahiplerini de tedirgin ediyor. Her ne kadar bu tür davalar için arabuluculuk sistemi getirilmiş olsa da hukuki süreçlerin uzama ihtimalleri özellikle yatırım olarak konut almış olanların evlerini kiraya vermektense boş bırakmasına neden oluyordu.  Günümüzde mevduat getirilerinin yüksek oluşu, konut sahiplerinin konutlarını boş tutmaktansa satmayı tercih etmesine neden olabiliyor. Söz konusu bu durum dasatılık konut fiyatlarında da düşüşleri beraberinde getiriyor." dedi.

İZİN BELGESİ ZORUNLULUĞU

Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan açıklamasında 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girmiş olan yeni kanun konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esasları, izin belgesi düzenlenmesi zorunluluğunu ve yaptırımları kapsadığını belirterek, "Buna göre evlerini bireysel olarak ya da farklı platformlar aracılığıyla günlük ya da haftalık şekilde kiralayanların izin belgesi olması gerekli. İzin belgesi olmadan faaliyette bulunanlara ilk etapta 100 bin Türk Lirası para cezası veriliyor ve 15 gün süre tanınıyor." dedi.


1 MİLYON TL'YE KADAR PARA CEZASI

Kendisine tanınmış olan 15 günlük sürede izin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama yapmayı sürdürenlere 500 bin Türk Lirası idari para cezası verileceğini söyleyen Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan  "Söz konusu süreci izleyen 15 günde de eğer belge almazsa bu defa 1 milyon Türk Lirası ceza ödeyecek. Ayrıca söz konusu yasa kapsamında izin belgesi olan konut sahibinden kiraladığı mülkü bir başkasına kiralayanlar için de cezalar bulunuyor. İşte  bu noktada da 3. kişilere kiralayanlar her bir sözleşme için 100 bin TL ceza ödeyecek. Ayrıca konutların turizm amaçlı kiralanma süresi tek seferde en çok 100 gün şeklinde olacak. 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapanlara da ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 senede en şok 4 defa kiralama hakkı tanındı. Bu kuralı çiğneyenler ve aynı evi 100 gün üzeri sözleşmelerle 1 senede 4 kezden fazla kiralayanlara 1 milyon Türk Lirası para cezası kesilecek." dedi.
 

 

Kira bedelini ev sahibine elden veren yandı! Aleyhinize resmen suç işliyorsunuz...

İş yeri kiralarında 6 kata ulaşan zam! Kira krizi büyüyor: İş yeri kiralarına sınırlama talebi!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Bu süreden önce kiraya zam yapılamaz! SON DAKİKA!


Geri Dön